Διεθνείς αντιδράσεις για τις επιθέσεις του Ισραήλ στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο

Διεθνείς αντιδράσεις για τις επιθέσεις του Ισραήλ στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο Facebook Twitter
Ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο / Φωτογραφία: ΕΡΑ
0

Διεθνείς αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επανειλημμένη στοχοποίηση από τον ισραηλινό στρατό της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), που είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό συνολικά τεσσάρων μελών της, με τη Γαλλία και την Ιταλία να καλούν σε εξηγήσεις τους πρέσβεις του Ισραήλ

«Αυτές οι επιθέσεις αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Ως εκ τούτου, η Γαλλία καλεί, σήμερα, τον Ισραηλινό πρέσβη» ανακοίνωσε το Παρίσι.

Η UNIFIL ανακοίνωσε σήμερα πως δυο κυανόκρανοι από τη Σρι Λάνκα τραυματίστηκαν κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, εκτιμώντας πως τα πυρά του ισραηλινού στρατού συνιστούν «πολύ μεγάλο κίνδυνο» για τους στρατιώτες της. Σε ανάλογο χτύπημα χθες, Πέμπτη (10/10), τραυματίστηκαν δύο Ινδονήσιοι κυανόκρανοι, ενώ παρόμοια επίθεση είχε προηγηθεί την Τετάρτη. 

Το Ισραήλ ζήτησε από τον ΟΗΕ οι κυανόκρανοι «να μετακινηθούν πέντε χιλιόμετρα βόρεια για να αποφευχθεί ο κίνδυνος καθώς οι μάχες εντείνονται και  η κατάσταση κατά μήκος της Μπλε Γραμμής παραμένει ασταθής ως αποτέλεσμα της επιθετικότητας της Χεζμπολάχ». Οι ειρηνευτικές δυνάμεις της UNIFIL σταθμεύουν εκεί από το 2006 για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα στην ταραγμένη περιοχή μετά από τον πόλεμο 34 ημερών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Τι απαντά ο ισραηλινός στρατός

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «διεξάγει ενδελεχή έλεγχο» για να καθορίσει τις λεπτομέρειες των επιθέσεων εναντίον των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στο νότιο Λίβανο. Σε δήλωσή τους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανέφεραν ότι οι κυανόκρανοι «τραυματίστηκαν κατά λάθος κατά τη διάρκεια μάχης (σ.σ. του ισραηλινού στρατού) εναντίον της Χεζμπολάχ». 

«Ο ισραηλινός στρατός εκφράζει βαθιά ανησυχία για περιστατικά αυτού του είδους και διεξάγει επί του παρόντος μια ενδελεχή εξέταση στα υψηλότερα επίπεδα διοίκησης για να καθορίσει τις λεπτομέρειες» σημείωσαν οι IDF σε ανακοίνωσή τους.

Διεθνείς αντιδράσεις για τις επιθέσεις του Ισραήλ στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο Facebook Twitter
Ισραηλινοί στρατιώτες κοντά στα σύνορα με το Λίβανο © ΕΡΑ

Διεθνείς αντιδράσεις - Πιθανά εγκλήματα πολέμου «βλέπει» η Ιταλία

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, κάλεσε τον Ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκαλάντ, να διασφαλίσει την ασφάλεια των δυνάμεων της UNIFIL και να συντονίσει τις προσπάθειες για «στροφή από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε μια διπλωματική πορεία το συντομότερο δυνατό».

«Μας προκάλεσε αποτροπιασμό το άκουσμα αυτών των αναφορών και είναι ζωτικής σημασίας η προστασία των ειρηνευτικών δυνάμεων και των αμάχων. Όπως γνωρίζετε, συνεχίζουμε να ζητάμε άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμό της ταλαιπωρίας και της αιματοχυσίας. Είναι μια υπενθύμιση της σημασίας να ανανεώσουμε όλοι μας τις διπλωματικές μας προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος» δήλωσε εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. 

«Δεν πρόκειται για λάθος, δεν πρόκειται για ατύχημα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Γκουίντο Κροσέτο, τονίζοντας ότι οι «εχθρικές πράξεις που πραγματοποιούνται θα μπορούσαν να συνιστούν εγκλήματα πολέμου» ή τουλάχιστον «αδικαιολόγητες παραβιάσεις (σ.σ. του διεθνούς δικαίου)». Ο Κροσέτο διευκρίνισε επίσης ότι δεν υπήρξαν τραυματισμοί μεταξύ των Ιταλών ειρηνευτικών δυνάμεων, αλλά ότι αυτό που συνέβη στον Λίβανο είναι «εντελώς απαράδεκτο».

Η σκληρή κριτική εκφράστηκε από τον Κροσέτο στον Ισραηλινό ομόλογό του, Γιοάβ Γκαλάντ, σε τηλεφωνική συνομιλία και στη συνέχεια επαναλήφθηκε στον Ισραηλινό πρέσβη στη Ρώμη, ο οποίος κλήθηκε στο υπουργείο. «Είπα στον πρέσβη να πει στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι τα Ηνωμένα Έθνη και η Ιταλία δεν μπορούν να δέχονται εντολές από την ισραηλινή κυβέρνηση» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας, σε συνέντευξη Τύπου. 

Μαζί με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας, Σεμπαστιέν Λεκορνύ, ο Crosetto κάλεσε σε συνάντηση των χωρών που συμβάλλουν στην ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ιρλανδία) την επόμενη εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Ιρλανδίας επέκρινε δριμύτατα την απαίτηση του Ισραήλ να εγκαταλείψουν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ τις θέσεις τους στον νότιο Λίβανο. «Είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις απείλησαν την ειρηνευτική δύναμη και προσπάθησαν να εκκενώσουν τα χωριά που υπερασπίζεται», δήλωσε ο Μάικλ Χίγκινς.

«Η Ελλάδα ανησυχεί βαθύτατα»

Την ανησυχία της χώρας μας για τη «στοχοποίηση της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο», εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών. 

«Η Ελλάδα ανησυχεί βαθύτατα για τη στοχοποίηση της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNIFIL) στον Λίβανο και υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της, υπό το πρίσμα της περιφερειακής κλιμάκωσης», αναφέρει το ΥΠΕΞ σε ανάρτηση στο Χ (πρώην Twitter). «Ως ένα μέλος που συνεισφέρει στην UNIFIL, η Ελλάδα τονίζει ότι η ασφάλεια του προσωπικού και της περιουσίας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να διασφαλιστεί», καταλήγει.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Η μετοχή της Tesla πέφτει μετά την απογοητευτική παρουσίαση των ρομποταξί

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η μετοχή της Tesla πέφτει μετά την απογοητευτική παρουσίαση των ρομποταξί

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, παρουσίασε το όραμα της εταιρείας για το μέλλον, το οποίο περιλαμβάνει τα Cybercabs, αυτόνομα οχήματα δύο θέσεων που θα μεταφέρουν επιβάτες χωρίς τιμόνι ή πεντάλ
LIFO NEWSROOM
βηρυτος

Διεθνή / Πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν στην ισραηλινή επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού

Ο Guardian επισημαίνει ότι πρόκειται για το πιο θανατηφόρο χτύπημα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου από τότε που ξεκίνησαν οι μάχες μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Politico: Η ΕΕ βοηθά την Τουρκία σε βίαιες απελάσεις μεταναστών σε Συρία και Αφγανιστάν

Διεθνή / Politico: Η ΕΕ βοηθά την Τουρκία σε βίαιες απελάσεις μεταναστών σε Συρία και Αφγανιστάν

Η ΕΕ έχει διαθέσει πάνω από 11 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία για να βοηθήσει τη χώρα να φιλοξενήσει σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η Nihon Hidankyo που πήρε Νόμπελ Ειρήνης- Η σημασία των Χιμπακούσα στην Ιαπωνία και οι προκλήσεις

Διεθνή / Τι είναι η Nihon Hidankyo που πήρε Νόμπελ Ειρήνης- Η σημασία των Χιμπακούσα στην Ιαπωνία και οι προκλήσεις

Οι χιμπακούσα και τα μέλη της οργάνωσης γνωρίζουν ότι ο δρόμος προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα είναι δύσκολος, αλλά οι προσπάθειές τους συνεχίζουν να εμπνέουν ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ