Πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν στην ισραηλινή επίθεση στο κέντρο της Βηρυτού

βηρυτος Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Πυρομαχικά αμερικανής κατασκευής χρησιμοποιήθηκαν, για πρώτη φορά από το 2006, στο χτύπημα στο κέντρο της Βηρυτού όπου σκοτώθηκαν 22 άτομα και τραυματίστηκαν 117, όπως προκύπτει από την ανάλυση των θραυσμάτων και δημοσιεύει ο Guardian.

Σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες της Βηρυτού, στη Ρας αλ Νάμπεχ, στα κεντρικά της πρωτεύουσας του Λιβάνου, χτύπησαν οι δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, ισοπεδώνοντας πολυκατοικία και καταστρέφοντας αυτοκίνητα.

Ο Guardian επισημαίνει ότι πρόκειται για το πιο θανατηφόρο χτύπημα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου από τότε που ξεκίνησαν οι μάχες μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, πριν από ένα χρόνο.

Το κτίριο δέχθηκε ένα από τα δύο χτυπήματα στο κέντρο της Βηρυτού το βράδυ της Πέμπτης, με στόχο το ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ, Βαφίκ Σάφα, τον επικεφαλής της μονάδας συνδέσμου και συντονισμού της ομάδας και υπεύθυνο για τη συνεργασία με τις λιβανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Σύμφωνα με το Reuters, ο Σάφα επέζησε της απόπειρας δολοφονίας.

Ο Guardian βρήκε υπολείμματα ενός πυρομαχικού αμερικανικής κατασκευής (Jdams) στα ερείπια της πολυκατοικίας που κατέρρευσε. Κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρεία Boeing και ό,τι απέμεινε από το πυρομαχικό, επαληθεύτηκε από το τμήμα κρίσεων, συγκρούσεων και όπλων του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ενός πρώην στρατιωτικού τεχνικού βομβών των ΗΠΑ.

«Το μοτίβο, η θέση του και το σχήμα του υπολείμματος είναι σύμφωνα με το πτερύγιο ενός Jdam, σειράς Mk80 και κατασκευής των ΗΠΑ», δήλωσε ο Richard Weir, ανώτερος ερευνητής στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η σειρά Mk80 περιλαμβάνει τρεις κατηγορίες βομβών, η μικρότερη από τις οποίες είναι 500 λίβρες (περίπου 206 κιλά) και η μεγαλύτερη είναι 2.000 λίβρες (περίπου 900 κιλά).

«Η χρήση αυτών των όπλων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως αυτή, θέτει αμάχους σε σοβαρό κίνδυνο», είπε ο Weir.

Το πυρομαχικό Jdams είναι ένα από τα πιο ζητούμενα πυρομαχικά του Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Προηγούμενη έρευνα από τον Guardian έδειξε ότι ένα Jdam χρησιμοποιήθηκε σε μια επίθεση που σκότωσε επτά εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, η οποία θεωρήθηκε παραβίαση του διεθνούς δικαίου από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι ΗΠΑ έχουν δεχθεί έντονες επικρίσεις για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν στο Ισραήλ, η οποία ανήλθε σε 17,9 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Τον Σεπτέμβριο, περισσότερες από δώδεκα οργανώσεις για τα δικαιώματα υπέγραψαν κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, καλώντας τον να αναστείλει τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ, επικαλούμενη τη χρήση αμερικανικών πυρομαχικών σε επιθέσεις στη Γάζα κατά αμάχων.

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει επί του παρόντος μια υπόθεση στο διεθνές δικαστήριο της Νότιας Αφρικής, η οποία κατηγορεί το Ισραήλ ότι διέπραξε γενοκτονία στον πόλεμο στη Γάζα.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλον Μασκ: Η μετοχή της Tesla πέφτει μετά την απογοητευτική παρουσίαση των ρομποταξί

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η μετοχή της Tesla πέφτει μετά την απογοητευτική παρουσίαση των ρομποταξί

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, παρουσίασε το όραμα της εταιρείας για το μέλλον, το οποίο περιλαμβάνει τα Cybercabs, αυτόνομα οχήματα δύο θέσεων που θα μεταφέρουν επιβάτες χωρίς τιμόνι ή πεντάλ
LIFO NEWSROOM
Politico: Η ΕΕ βοηθά την Τουρκία σε βίαιες απελάσεις μεταναστών σε Συρία και Αφγανιστάν

Διεθνή / Politico: Η ΕΕ βοηθά την Τουρκία σε βίαιες απελάσεις μεταναστών σε Συρία και Αφγανιστάν

Η ΕΕ έχει διαθέσει πάνω από 11 δισεκατομμύρια ευρώ στην Τουρκία για να βοηθήσει τη χώρα να φιλοξενήσει σχεδόν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και άλλες χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η Nihon Hidankyo που πήρε Νόμπελ Ειρήνης- Η σημασία των Χιμπακούσα στην Ιαπωνία και οι προκλήσεις

Διεθνή / Τι είναι η Nihon Hidankyo που πήρε Νόμπελ Ειρήνης- Η σημασία των Χιμπακούσα στην Ιαπωνία και οι προκλήσεις

Οι χιμπακούσα και τα μέλη της οργάνωσης γνωρίζουν ότι ο δρόμος προς έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα είναι δύσκολος, αλλά οι προσπάθειές τους συνεχίζουν να εμπνέουν ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ