ΓΙΑΧΙΑ ΣΙΝΟΥΑΡ

Ιράν - 1998: Όταν η Βάσω Παπανδρέου έσπασε τον ενδυματολογικό κώδικα της ισλαμικής δημοκρατίας

Ιράν - 1998: Όταν η Βάσω Παπανδρέου έσπασε τον ενδυματολογικό κώδικα της θεοκρατίας Facebook Twitter
Συνάντηση της υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου με τον Πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν/ φωτ.: ΑΠΕ
0

Η Βάσω Παπανδρέου, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και επί σειρά ετών σε διάφορα υπουργεία των κυβερνήσεων του κόμματος, έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη σε ηλικία 80 ετών.

Η Βάσω Παπανδρέου ήταν η πρώτη Ελληνίδα επίτροπος στην ΕΟΚ, όμως ως γυναίκα έχει μείνει στην ιστορία των γυναικών του Ιράν ως η πρώτη επίσημη επισκέπτης που «παραβίασε» το αυστηρό πρωτόκολλο του θεοκρατικού καθεστώτος, όταν το επισκέφτηκε το 1998, αρνούμενη να συμβιβαστεί με τον ενδυματολογικό κώδικα για τις γυναίκες, που είχε επιβάλει το καθεστώς της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Όπως έχει εξιστορήσει το παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και στενός συνεργάτης Βάσως Παπανδρέου, Παναγιώτης Λούσκος:

«Είχα την τύχη τον Νοέμβριο του 98, να συμμετέχω σ εκείνη την ιστορική επίσκεψη της τότε υπουργού Ανάπτυξης Βάσως Παπανδρέου στο Ιράν και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, μερικές αναμνήσεις μου».

Όπως διηγείται ο κ. Λούσκος: «Η Ελληνική αντιπροσωπεία αριθμούσε 13 άτομα. Δέκα από τους συμμετέχοντες ήταν άνδρες και τρεις ήταν γυναίκες. Η κάθετη άρνηση της Βασως Παπανδρεου να συμμορφωθεί με την θεοκρατική ενδυματολογική υποχρέωση του Ιρανικού καθεστώτος, για την είσοδο στην χωρα τους, οδηγησε σε μια διαπραγματευση 15 ημερών με την Ιρανική Πρεσβεια στην Αθήνα.

Ιράν - 1998: Όταν η Βάσω Παπανδρέου έσπασε τον ενδυματολογικό κώδικα της θεοκρατίας Facebook Twitter
Η Βάσω Παπανδρέου, ως υπουργός Ανάπτυξης, επισκέπτεται το Παλάτι του πρώην Σάχη της Περσίας, 1998/ φωτ.: ΑΠΕ

Τελικά το καθεστώς συμβιβάστηκε, υποχώρησε και επέτρεψε στην Υπουργό και μόνο γι' αυτή την είσοδο στο Ιράν, χωρίς την σκληρή ενδυματολογική τους παράδοση. Αν θυμάμαι καλά τέτοια έγκριση είχε δοθεί μέχρι τότε, σε ξένη επισκέπτρια, για πρώτη φορά. 

Η πτήση ειχε γίνει με το κυβερνητικό αεροσκάφος και κατά την αφιξη μας στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης και προτού πατήσουμε το πόδι μας σε ιρανικό έδαφος, τέσσερις φρουροί της επανάστασης πάνοπλοι, εισήλθαν εντός του αεροσκάφους, κάνοντας εξονυχιστικό έλεγχο για τα συμφωνηθέντα ενδυματολογικά των τριων γυναικών. Υπήρχε 24ωρη φύλαξη όλων μας από τους Φρουρούς της Επανάστασης τόσο στις επίσημες μετακινήσεις μας, όσο και στο ξενοδοχείο διαμονής μας, από τους πάνοπλους, που ουτε το πρόσωπο τους είχαμε δει ΠΟΤΕ.

Δεν θα αναφερθώ στις λεπτομέρειες της επίσκεψης, πάρα μονο σ ένα γεγονός.

Μετά από δέκα μέρες παραμονής ήρθε η ώρα της αναχώρησης μας. Πηγαίνοντας προς το αεροδρόμιο συνοδεία πάντα των φρουρών της επανάστασης, όταν πια είχαμε ανέβει στο αεροπλάνο συνέβη το εξής απρόσμενο και ταυτόχρονα συγκινητικό: οι 4 Φρουροί της Επανάστασης έβγαλαν τις μαντήλες που κάλυπταν τα πρόσωπά τους.

Ιράν - 1998: Όταν η Βάσω Παπανδρέου έσπασε τον ενδυματολογικό κώδικα της θεοκρατίας Facebook Twitter
Η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, προσκεκλημένη του υπουργού Οικισμού και Αστικής Ανάπτυξης του Ιράν, 1998/ φωτ.: ΑΠΕ

Μείναμε με ανοιχτό το στόμα όταν διαπιστώσαμε μετά από δέκα μέρες ότι οι φρουροί ήταν γυναίκες.

Αγκάλιασαν την Βάσω Παπανδρέου και ξέσπασαν σε λυγμούς πάνω της, λέγοντας το «πόσο σημαντικό και συμβολικό» ήταν γι αυτές, ότι μια ξένη επισκέπτρια κατόρθωσε και μπήκε στην χώρα, παραβιάζοντας όλους τους κανόνες του καθεστώτος».

Ελλάδα
0

ΓΙΑΧΙΑ ΣΙΝΟΥΑΡ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συρμός προαστιακού στο Μετρό: «Ο ρυθμιστής κυκλοφορίας έκανε λάθος, ο μηχανοδηγός παραβίασε 2 φωτοσήματα»

Ελλάδα / Συρμός προαστιακού μπήκε στη γραμμή του Μετρό: «Ο ρυθμιστής κυκλοφορίας έκανε λάθος, ο μηχανοδηγός παραβίασε 2 φωτοσήματα»

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης αποκάλυψε το αλαλούμ που λίγο έλειψε να προκαλέσει νέο σιδηροδρομικό ατύχημα την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου
LIFO NEWSROOM
Κακοκαιρία Ιανός: Ένοχος ο Αγοραστός για την πλημμύρα, αθώος για ανθρωποκτονία

Ελλάδα / Κακοκαιρία Ιανός: Ένοχος ο Αγοραστός για την πλημμύρα, αθώος για ανθρωποκτονία

Ένοχοι κρίθηκαν επίσης για την πλημμύρα στον Ιανό ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Νούσιος και οι δύο προϊστάμενοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων σε Περιφέρεια Θεσσαλίας και Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας
LIFO NEWSROOM