ADVERTORIAL

 

H εξαιρετική έκθεση «Η χαλκογραφία του Γιώργη Βαρλάμου» θα φιλοξενείται στον χώρο πολιτισμού «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου» μέχρι τις 16 Νοεμβρίου, για να μας οδηγήσει σε ένα μοναδικό ταξίδι στην τέχνη της χαρακτικής με έργα που αποτυπώνουν τη μαγεία της χαλκογραφίας και των τεχνικών της.

 

Η έκθεση είναι η τρίτη κατά σειρά που διοργανώνει  ο Χώρος Πολιτισμού «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου», συνεχίζοντας την παράδοση να προβάλλει το πλούσιο και ποικιλόμορφο έργο του Γιώργη Βαρλάμου, ενός από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Μέσα από την έκθεση οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις διαφορετικές τεχνικές της χαρακτικής και τις εκφραστικές της δυνατότητες με επίκεντρο την αναγνωρίσιμη μαεστρία του.

 

Η χαλκογραφία του Γιώργη Βαρλάμου
Γυναικείο Γυμνό με τα Χέρια στο Κεφάλι σε Εσωτερικό χώρο, aquatinta, 19..

 

Στη «Χαλκογραφία του Γιώργη Βαρλάμου» θα ανακαλύψουμε επιλεγμένα έργα που περιλαμβάνουν πορτρέτα εμβληματικών προσώπων, όπως ο ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα και ο Κώστας Καρυωτάκης, τοπία και μοναδικές συνθέσεις. Η έκθεση παρουσιάζει επίσης μήτρες των έργων, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα της διαδικασίας από τη χάραξη έως την εκτύπωση των έργων.

 

Μάλιστα, το Εργαστήρι Χαρακτικής του Γιώργη Βαρλάμου, που βρίσκεται στον Χώρο Πολιτισμού, φιλοξενεί την ιστορική πρέσα του δάσκαλου Γιάννη Κεφαλληνού, στην οποία ο Βαρλάμος τύπωνε τα έργα του για πάνω από πέντε δεκαετίες. Ο καλλιτέχνης, σφραγίζοντας τη σχέση μιας ολόκληρης ζωής με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, του άφησε με τον θάνατό του το 2013 το εργαστήρι του της οδού Λεάγρου 23 και το έργο του. Η Κ.Ε. του ΚΚΕ, υλοποιώντας την επιθυμία του, εγκαινίασε το 2023 τον Χώρο Πολιτισμού «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου» με στόχο αυτό να λειτουργεί ως χώρος έκθεσης και εργαστήρι ανοιχτό για τους καλλιτέχνες, τον λαό και τη νεολαία. 

 

Η χαλκογραφία του Γιώργη Βαρλάμου
ΠΟΡΤΡΕΤΟ Γ.ΒΑΡΛΑΜΟΥ

 

Οι οργανωμένες ξεναγήσεις στην έκθεση και στο εργαστήρι του καλλιτέχνη θα μας προσφέρουν την ευκαιρία να μάθουμε μοναδικές λεπτομέρειες για τις τεχνικές της βαθυτυπίας και συνολικά για την καλλιτεχνική διαδικασία. Μια ολοκληρωμένη περιήγηση στο έργο του Γιώργη Βαρλάμου μέσα από σπάνια εργαλεία, μοναδικές εκδόσεις βιβλίων και άλλες άγνωστες πτυχές της τέχνης του.

 

Αυτή η έκθεση τιμά τη ζωή και το έργο του Γιώργη Βαρλάμου, αφήνοντας μια κληρονομιά που συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες και κοινό, και μας καλεί να γιορτάσουμε μαζί αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς!

 

Η χαλκογραφία του Γιώργη Βαρλάμου
Κώστας Καρυωτάκης, οξυγραφία, 1965

 

Διάρκεια έκθεσης: έως 16 Νοεμβρίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Πέμ.-Σάβ. 18:00-20:30

Χώρος Πολιτισμού «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου», Λεάγρου 23, Γούβα, 210 7515584 

[email protected]

Οδηγός Τέχνες & Πολιτισμός