ΓΙΑΧΙΑ ΣΙΝΟΥΑΡ

Γιαχία Σινουάρ: Ποιος είναι ο ηγέτης της Χαμάς και «αρχιτέκτονας» της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου

Γιαχία Σινουάρ: Ποιος είναι ο ηγέτης της Χαμάς και «αρχιτέκτονας» της 7ης Οκτωβρίου Facebook Twitter
Γιαχία Σινουάρ / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο Γιαχία Σινουάρ θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και είναι ο πλέον καταζητούμενος του Ισραήλ, ένας «νεκρός που περπατάει». Ανώνυμος αξιωματούχος του Ισραήλ δήλωσε πριν λίγα λεπτά ότι ο Σινουάρ είναι νεκρός, ωστόσο ο θάνατός του δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. 

Γεννημένος στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας, ο Γιαχία Σινουάρ εντάχθηκε στη Χαμάς τη δεκαετία του 1980. Ήταν κοντά στον ιδρυτή της Χαμάς,  Αχμάντ Γιασίν, και ίδρυσε τα όργανα εσωτερικής ασφάλειας της ομάδας. Φυλακίστηκε για 23 χρόνια από το Ισραήλ, ως κατηγορούμενος για τη δολοφονία Παλαιστινίων που ήταν ύποπτοι για συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό.

Απελευθερώθηκε το 2011, επί πρωθυπουργίας Μπενιαμίν Νετανιάχου, μαζί με περισσότερους από 1.000 άλλους Παλαιστίνιους κρατούμενους, σε διαδικασία ανταλλαγής κρατουμένων με αντάλλαγμα έναν μόνο Ισραηλινό στρατιώτη που κρατούσε η Χαμάς, τον Γκιλάτ Σαλίτ.

Το 2013, ο Γιαχία Σινουάρ εξελέγη στο πολιτικό γραφείο της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, προτού αντικαταστήσει τον Ισμαήλ Χανίγια ως ηγέτης του κινήματος στον παλαιστινιακό θύλακα το 2017. Η επιρροή και το κύρος του στη Χαμάς αυξήθηκαν σε σημείο που οι ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας άρχισαν να τον παρατηρούν. 

Μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, ο 62χρονος Σινουάρ τον διαδέχθηκε ως επικεφαλής και της πολιτικής πτέρυγας, αναλαμβάνοντας τον έλεγχο ολόκληρης της ομάδας. Θεωρεί το Ισραήλ όχι μόνο πολιτικό αντίπαλο αλλά και ως δύναμη κατοχής σε μουσουλμανική γη.

Με την ιδιότητα του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, ο Σινουάρ επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων και των εξωτερικών σχέσεων της οργάνωσης. Αποκατέστησε τους δεσμούς με την Αίγυπτο και ανοικοδόμησε τις σχέσεις με το Ιράν, το οποίο είχε πάρει αντίθετη πλευρά από τη Χαμάς στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας το 2011. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι, από την αρχή της σύγκρουσης, ο Σινουάρ είχε ισχυρή επιρροή στη θέση της Χαμάς στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Εχει χαρακτηριστεί «τρομοκράτης» από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το όνομά του προστέθηκε στην αντίστοιχη λίστα τρομοκρατών από τις ΗΠΑ το 2015, ενώ η Βρετανία είχε ήδη αποφασίσει σειρά κυρώσεων εναντίον του όπως και για άλλους ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Διεθνή
0

ΓΙΑΧΙΑ ΣΙΝΟΥΑΡ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στους χιλιάδες υποστηρικτές του που ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον εκείνη την ημέρα, υποστηρίζοντας ότι το έκαναν επειδή «πίστευαν ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες
LIFO NEWSROOM
Τι σημαίνει η απόφαση της Μελόνι να εξισώσει την παρένθετη μητρότητα με εγκλήματα διεθνούς χαρακτήρα

Διεθνή / Η Μελόνι εξισώνει την παρένθετη μητρότητα με έγκλημα και εξαϋλώνει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ιταλία

Από την Τετάρτη, τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό - Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: «Ο Σινουάρ είναι νεκρός» - Εντολή Νετανιάχου να ενημερωθούν οι οικογένειες των ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ: «Ο Σινουάρ είναι νεκρός» - Εντολή Νετανιάχου να ενημερωθούν οι οικογένειες των ομήρων

Οι οικογένειες όσων εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Γάζα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους μετά τις αναφορές για την πιθανή δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Πρέσβης Ισραήλ στην Ελλάδα: Ενδείξεις ότι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τον Σινουάρ

Διεθνή / Πρέσβης Ισραήλ στην Ελλάδα: Ενδείξεις ότι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν τον Σινουάρ

Υπουργοί που συμμετέχουν στο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, σύμφωνα με τα ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα Kan και Channel 12, ενημερώθηκαν ότι ο Σινουάρ είναι πιθανότατα νεκρός
LIFO NEWSROOM