Λέσβος: Τον 94χρονο Τούρκο μεγιστάνα Ραχμί Κοτς τίμησε η περιφέρεια

Λέσβος: Τον 94χρονο Τούρκο μεγιστάνα Ραχμί Κότς τίμησε η περιφέρεια Facebook Twitter
Φωτογραφία: stonisi.gr
0

Τον 94χρονο Τούρκο μεγιστάνα Ραχμί Κοτς τίμησε η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με απόφαση του Κώστα Μουτζούρη, στη Λέσβο.

Ο Ραχμί Κοτς ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Τουρκία, τιμήθηκε από την περιφέρεια σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία βουλευτών, εκπροσώπων της εκκλησίας και τοπικών αρχών. 

Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν ο βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου, ο πρωτοσύγκελος αρχιμανδρίτης Ιάκωβος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, ο Λέσβιος φαρμακοβιομήχανος Θεόδωρος Τρύφων και ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου, που βρέθηκε στη Μυτιλήνη για να παραστεί στην εκδήλωση. Την κυβέρνηση στην εκδήλωση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής, Πολιτικής Στέφανος Γκίκας.

Λέσβος: Τον 94χρονο Τούρκο μεγιστάνα Ραχμί Κότς τίμησε η περιφέρεια Facebook Twitter
Λέσβος: Τον 94χρονο Τούρκο μεγιστάνα Ραχμί Κότς τίμησε η περιφέρεια Facebook Twitter
Λέσβος: Τον 94χρονο Τούρκο μεγιστάνα Ραχμί Κότς τίμησε η περιφέρεια Facebook Twitter
Λέσβος: Τον 94χρονο Τούρκο μεγιστάνα Ραχμί Κότς τίμησε η περιφέρεια Facebook Twitter

Την επομένη, πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο της Λέσβου εκδήλωση για την ενίσχυση της Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής, Πολιτιστικής και Τουριστικής Συνεργασίας, ενώ το βράδυ δόθηκε και συναυλία με την υψίφωνο Χριστίνα Πουλίτση και την Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Το Σαββατοκύριακο ήταν αφιερωμένο στην προσέγγιση των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας και σε αυτό το πλαίσιο, απονεμήθηκε η τιμητική διάκριση από τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνο Μουτζούρη στον Τούρκο μεγιστάνα. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η βράβευση του Ραχμί Κοτς έγινε για την συμβολή του στην ενίσχυση των πολιτιστικών, εμπορικών και τουριστικών δεσμών μεταξύ των νησιών του βορείου Αιγαίου και της Τουρκίας. 

Ποιος ειναι Ραχμί Κοτς 

Ο Ραχμί Κοτς (Rahmi Koç) είναι Τούρκος επιχειρηματίας και ένας από τους πιο επιφανείς βιομηχάνους της Τουρκίας. Πρόκειται για τον τέταρτο πιο πλούσιο άνθρωπος στην Τουρκία, ενώ το 2016, το Forbes τον κατέταξε στη θέση 906 με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Έχει υπό την εποπτεία της την Μαρίνα Μυτιλήνης αλλά και τα Duty Free και είναι γιος του ιδρυτή του ομίλου Koç Holding, του μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου της Τουρκίας. Ο όμιλος Koç δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες κά. 

Ο Κοτς είναι γνωστός για τις πολιτιστικές και φιλανθρωπικές του δραστηριότητες, ειδικά στην προστασία ιστορικών μνημείων και την προώθηση της εκπαίδευσης και της κληρονομιάς στην Τουρκία.

Η Σεμαχάτ Κοτς Αρσέλ, αδελφή του Ραχμί, ούσα η πλουσιότερη Τουρκάλα, διαθέτει τη μεγαλύτερη οικονομική ισχύ μεταξύ των μελών της οικογένειας, με περιουσία που αγγίζει τα τρία δισεκατομμύρια δολλάρια, παρ’ όλο που δεν έχει ενεργό ρόλο στη διαχείριση των επιχειρήσεων.

Το 2015 το ίδρυμα Κοτς αποκατέστησε την ιστορική εκκλησία του Ταξιάρχη στο Μοσχονήσι (Cunda), η οποία χρονολογείται από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και είχε παραμεληθεί για πολλά χρόνια. Μετά την αποκατάσταση, η εκκλησία μετατράπηκε σε μουσείο, το οποίο λειτουργεί υπό τη διαχείριση του Ιδρύματος Ραχμί Μ. Κοτς. Το μουσείο αυτό φιλοξενεί συλλογές που περιλαμβάνουν ιστορικά και πολιτιστικά αντικείμενα, όπως αντίκες και τεχνουργήματα που αναδεικνύουν την πλούσια κληρονομιά της περιοχή

Το 2017 αγόρασε και ανακαίνισε το εγκατελειμένο ελαιοτριβείο της οικογένειας Βογιατζή στο Πέραμα Λέσβου.

Αρχές του 2024 εγκαινίασε δεύτερο μουσείο στο Αϊβαλί, στο κέντρο της πόλης, πάνω στη θάλασσα κοντά στο Επαρχείο. Το νέο μουσείο λειτουργεί σε ένα σχεδόν 200 ετών παλιό ελαιοτριβείο-σαπωνοποιείο που ανήκε πιθανότατα στην ελληνική οικογένεια Γεωργαλά. 

Ο ίδιος ο Κοτς έχει βαθύ ενδιαφέρον για την ιστορία και τη συλλογή αντικειμένων από το παρελθόν, και αυτό το πάθος του αποτυπώνεται σε πολυάριθμα μουσεία που έχει ιδρύσει, όπως το διάσημο Μουσείο Ραχμί Μ. Κοτς στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο είναι αφιερωμένο στην ιστορία της βιομηχανίας, των μεταφορών και των επικοινωνιών​.

Με πληροφορίες από nealesvou.gr, lesvosnews.net, politikalesvos.gr

 
 
 
 
Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καιρός για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου: Πού θα είναι ισχυροί οι άνεμοι - Τι θα γίνει με τις βροχές 

Ελλάδα / Ο καιρός για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου: Πώς επηρεάζει την ανομβρία το πολικό JetStream  

Πώς επηρεάζει τον καιρό στη χώρα μας το πολικό jet stream, εξηγεί ο Θοδωρής Κολυδάς - Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας μιλά για ισχυρούς βοριάδες - Τι θα γίνει με τις βροχές
LIFO NEWSROOM