«Μανιφέστο» από τη Ζιζέλ Πελικό στο δικαστήριο: Η ντροπή είναι για τους βιαστές, όχι για εμάς, τα θύματα

«Μανιφέστο» από τη Ζιζέλ Πελικό στο δικαστήριο: Η ντροπή είναι για τους βιαστές, όχι για εμάς, τα θύματα Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Με ένα «μανιφέστο» για την κουλτούρα του βιασμού και τη ντροπή που αντί να διακατέχει τους θύτες, κυριεύει τα θύματα, η Ζιζέλ Πελικό ολοκλήρωσε την τοποθέτησή στης στο δικαστήριο, σήμερα Τετάρτη.

Η 72χρονη Γαλλίδα Ζιζέλ Πελικό, έχει γίνει σύμβολο φεμινισμού και ηρωίδα λόγω του τρόπου που αντιμετωπίζει όσα της συνέβησαν: Η ίδια ήταν εκείνη που επέμενε ότι η δίκη του πρώην συζύγου της και άλλων 50 ανδρών που επί δέκα χρόνια τη βίαζαν, έπρεπε να γίνει δημόσια. Σήμερα, για άλλη μια φορά, ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των χιλιάδων γυναικών παγκοσμίως που τη στηρίζουν με διαδηλώσεις και δημόσιες εκδηλώσεις. 

Το δικαστήριο την κάλεσε να σχολιάσει όσα έχουν ειπωθεί στη δίκη μέχρι στιγμής κι εκείνη μετέτρεψε τα λόγια της σε ένα μανιφέστο, δηλώνοντας πως εκείνο που επιθυμεί και την οδηγεί είναι η προσδοκία της να αλλάξει την κοινωνία και την κουλτούρα του βιασμού.

«Είμαι μια γυναίκα που έχει καταστραφεί ολοσχερώς και δεν ξέρω πώς μπορώ να ανακτήσω τον εαυτό μου από αυτό», είπε η 72χρονη πρώην διευθύντρια logistics, η οποία επανειλημμένα ναρκώθηκε και βιάστηκε εν αγνοία της από τον τότε σύζυγό της, Ντομινίκ Πελικό, 71 ετών.

«Είναι αλήθεια ότι ακούω πολλές γυναίκες και άνδρες που μου λένε ότι είμαι πολύ γενναία. Λέω ότι δεν είναι γενναιότητα, είναι θέληση και αποφασιστικότητα να αλλάξει η κοινωνία», είπε στο δικαστήριο της Αβινιόν.

Είπε ακόμα ότι θέλει να άρει τη ντροπή που νιώθουν τα θύματα βιασμού. «Ήθελα όλες οι γυναίκες θύματα βιασμού –όχι μόνο όταν έχουν ναρκωθεί, ο βιασμός υπάρχει σε όλα τα επίπεδα– θέλω κάθε γυναίκα να πει: Η κυρία Πελικό το έκανε, μπορούμε να το κάνουμε κι εμείς. Όταν σε βιάζουν, υπάρχει ντροπή, αλλά δεν πρέπει εμείς να ντρεπόμαστε, πρέπει να ντρέπονται αυτοί».

«Το προφίλ ενός βιαστή δεν είναι κάποιος που συναντάτε σε ένα σκοτεινό πάρκινγκ αργά το βράδυ. Ένας βιαστής μπορεί επίσης να είναι στην οικογένεια, ανάμεσα στους φίλους μας», είπε ακόμα. Με αφορμή το ότι στο δικαστήριο όλο αυτό το διάστημα της δίκης ειπώθηκε πολλές φορές από συζύγους ή φίλες ή φίλους στο δικαστήριο να λένε ότι ο κατηγορούμενος δεν φαινόταν ικανός για βιασμό, είπε: «Πρέπει να προχωρήσουμε με την κουλτούρα του βιασμού στην κοινωνία… Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν τον ορισμό του βιασμού».

Απευθυνόμενη στον πρώην σύζυγό της, αλλά λέγοντας ότι αρνείται να γυρίσει το κεφάλι της για να τον κοιτάξει, είπε: «Πώς μπορεί ο τέλειος άντρας να τα καταφέρει; Πώς μπόρεσες να με πρόδωσες σε αυτό το σημείο; Πώς μπόρεσες να φέρεις αυτούς τους ξένους στην κρεβατοκάμαρά μου;».

Η Ζιζέλ Πελικό ρωτήθηκε στο δικαστήριο εάν είχε συνειδητοποιήσει στιγμές που μπορεί να της είχε ναρκώσει φαγητό ή ποτό. Είπε ότι δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι έπεφτε κάτω από την καταστολή και ότι πρέπει να λιποθυμούσε πολύ γρήγορα.

Είπε στο δικαστήριο: «Ένα βράδυ ήρθε να με πάρει στο σταθμό της Αβινιόν μετά από 10 μέρες με τα εγγόνια μου. Είχε ήδη ετοιμάσει το γεύμα – πουρέ πατάτας. Δύο πιάτα ήταν ήδη στο φούρνο. Έβαλα ελαιόλαδο στις πατάτες μου και εκείνος έβαλε βούτυρο, οπότε ήταν εύκολο να καταλάβω ποιο πιάτο ήταν δικό του».

«Θα πίναμε ένα ποτήρι λευκό κρασί μαζί. Δεν κατάλαβα ποτέ κάτι περίεργο στις πατάτες μου. Τελειώσαμε το φαγητό. Συχνά, όταν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας στην τηλεόραση, τον άφηνα να τον παρακολουθήσει μόνος του. Έφερε το παγωτό μου στο κρεβάτι μου, όπου ήμουν, την αγαπημένη μου γεύση, το βατόμουρο. Και σκέφτηκα, πόσο τυχερός είμαι, είναι έρωτας».

«Ποτέ δεν ένιωσα την καρδιά μου να φτερουγίζει, δεν ένιωσα τίποτα, πρέπει να έπεσα κάτω πολύ γρήγορα. Θα ξυπνούσα με τις πιτζάμες μου. Τα πρωινά, πρέπει να ήμουν πιο κουρασμένος από το συνηθισμένο, αλλά περπατούσα πολύ και νόμιζα ότι ήταν αυτό», είπε η Ζιζέλ Πελικό. 

Είπε ακόμη ότι είχε παρατηρήσει προβλήματα με την υγεία της. Φοβόταν ότι είχε νευρολογικά προβλήματα ή ότι θα μπορούσε να έχει Αλτσχάιμερ, και είχε εκτιμήσει πραγματικά τον σύζυγό της που φαινόταν να είναι δίπλα της σε αυτό. «Με πήγε σε νευρολόγο, για εξετάσεις, όταν ανησυχούσα. Πήγε μαζί μου και στον γυναικολόγο. Για μένα, ήταν κάποιος που εμπιστευόμουν πλήρως». 

Είπε στον Πελικό στο δικαστήριο: «Τόσες φορές, είπα στον εαυτό μου πόσο τυχερή είμαι που σε έχω δίπλα μου».

Είπε ότι είχε επίσης παρατηρήσει γυναικολογικά προβλήματα, στα οποία την είχε υποστηρίξει επίσης. «Συμβουλεύτηκα τρεις γυναικολόγους. Αρκετές φορές είχα ξυπνήσει και ένιωθα ότι είχαν σπάσει τα νερά μου – όπως συμβαίνει όταν γεννάς».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπόθεση Πελικό: «Ο σύζυγος έψαχνε έναν άντρα να προσφέρει στη γυναίκα του για του Αγίου Βαλεντίνου», είπε ένας από τους βιαστές της Ζιζέλ

Διεθνή / Υπόθεση Πελικό: «Ο σύζυγος έψαχνε έναν άντρα να προσφέρει στη γυναίκα του για του Αγίου Βαλεντίνου», είπε ένας από τους βιαστές της Ζιζέλ

Το προφίλ των επτά από τους 50 κατηγορούμενους που κάθονται στο εδώλιο αυτή την εβδομάδα - Η γυναικεία χορωδία της Αβινιόν στηρίζει τη Ζιζέλ έξω από το δικαστήριο
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επτά Ισραηλινοί ενδέχεται να αντιμετωπίσουν θανατική ποινή για πρώτη φορά από την εκτέλεση Άιχμαν

Διεθνή / Επτά Ισραηλινοί απειλούνται με θανατική ποινή για πρώτη φορά από την εκτέλεση Άιχμαν

Οι 7 Ισραηλινοί συνελήφθησαν ως πράκτορες του Ιράν - Αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρώτη εκτέλεση στο Ισραήλ από την εκτέλεση του ναζί εγκληματία πολέμου Άντολφ Άιχμαν το 1962
LIFO NEWSROOM
American Airlines: Πρόστιμο-ρεκόρ 50 εκατομμυρίων για κακομεταχείριση ανάπηρων επιβατών 

Διεθνή / American Airlines: Πρόστιμο-ρεκόρ 50 εκατομμυρίων για κακομεταχείριση αναπήρων επιβατών 

«Κατέστρεψαν τα αναπηρικά αμαξίδια χιλιάδων επιβατών, με αποτέλεσμα αυτοί να μείνουν χωρίς το μέσο που χρειάζονται για να ζήσουν πλήρως τη ζωή τους», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών, Πιτ Μπούτιτζετζ
LIFO NEWSROOM
Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε γραβάτα με ελληνικές σημαίες στην επίσημη επίσκεψη στα νησιά Σαμόα

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε γραβάτα με ελληνικές σημαίες στην επίσημη επίσκεψη στα νησιά Σαμόα

Ο Βρετανός μονάρχης και η βασίλισσα Καμίλα θα δώσουν το παρών στην Σύνοδο Αρχηγών Κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας για το 2024 - Οι επίσημες εμφανίσεις του βασιλιά Καρόλου με «ελληνική» γραβάτα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Τουρκία: Έκρηξη με νεκρούς στην Αεροδιαστημική Βιομηχανία

Διεθνή / Τουρκία: Έκρηξη με νεκρούς στην Αεροδιαστημική Βιομηχανία

Τρεις τρομοκράτες έφθασαν με αυτοκίνητο και κρατώντας πυροβόλα όπλα άρχισαν να πυροβολούν - Ο ένας τουλάχιστον παραμένει στις εγκαταστάσεις και κρατά ομήρους, σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM