BRICS: Νέα σελίδα στις σχέσεις Κίνας - Ινδίας με οικοδεσπότη τον Πούτιν

BRICS: Νέα σελίδα στις σχέσεις Κίνας - Ινδίας με οικοδεσπότη τον Πούτιν Facebook Twitter
Σι Τζινπίνγκ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ναρέντρα Μόντι στη 16η σύνοδο κορυφής των BRICS
0

Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Ναρέντρα Μόντι χρησιμοποίησαν τη 16η σύνοδο κορυφής των BRICS στη Ρωσία για να παρουσιάσουν τις φιλοδοξίες τους για μια πιο αρμονική σχέση μεταξύ Κίνας και Ινδίας, των δύο πολυπληθέστερων χωρών του κόσμου μετά από χρόνια εχθρότητας.  

Η συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι -οι οποίοι δεν έχουν πραγματοποιήσει επίσημες συνομιλίες εδώ και πέντε χρόνια- ήταν ένα από τα σημαντικότερα σημεία μιας συνόδου κορυφής την οποία ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει για να δείξει ότι η Δύση απέτυχε να απομονώσει τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ένα τελικό ανακοινωθέν απαρίθμησε μια σειρά έργων που αποσκοπούν στη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ των χωρών BRICS - συμπεριλαμβανομένου ενός εναλλακτικού συστήματος πληρωμών αντί του δολαρίου - αλλά δεν περιείχε λεπτομέρειες ή χρονοδιαγράμματα.  

Μόλις δύο ημέρες αφότου η Ινδία ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Κίνα για την επίλυση μιας τετραετούς στρατιωτικής αντιπαράθεσης στα αμφισβητούμενα σύνορα των Ιμαλαΐων, ο Σι είπε στον Μόντι ότι θα πρέπει να ενισχύσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία και να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις διαφορές. 

«Είναι προς το θεμελιώδες συμφέρον των δύο χωρών και των λαών για την Κίνα και την Ινδία να κατανοήσουν σωστά την τάση της ιστορίας και την κατεύθυνση της ανάπτυξης των σχέσεών τους» δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με τον κινεζικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα CCTV. Σε απάντηση, ο Μόντι είπε στον Σι ότι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα σύνορά τους θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η ευαισθησία θα πρέπει να είναι η βάση της σχέσης. 

«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία για τα ζητήματα που προέκυψαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Μόντι στον Σι σε σχόλια που μεταδόθηκαν από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ινδίας Doordarshan.  

Τι είναι οι BRICS

Οι BRICS -μια ιδέα που επινοήθηκε εντός της Goldman Sachs πριν από δύο δεκαετίες για να περιγράψει την αυξανόμενη οικονομική ισχύ της Κίνας και άλλων μεγάλων αναδυόμενων αγορών- είναι σήμερα μια ομάδα που αντιπροσωπεύει το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 35% της παγκόσμιας οικονομίας. Διακηρυγμένος στόχος των BRICS είναι να ενισχυθεί η φωνή του Παγκόσμιου Νότου.

Η Κίνα θέλει να χρησιμοποιήσει τους BRICS για να αποδυναμώσει την κυριαρχία των ΗΠΑ και να αναβαθμίσει τα διαπιστευτήριά της ως ηγέτης του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου. Η Ινδία διεκδικεί επίσης την ηγεσία του Παγκόσμιου Νότου, αλλά σε αντίθεση με την Κίνα, δεν θέλει οι BRICS να εξελιχθούν σε ένα ρητά αντιδυτικό όργανο.

Η σύνοδος κορυφής των BRICS συγκρούεται με τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Ο πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs, Τζιμ Ο'Νιλ, ο οποίος επινόησε τον όρο BRIC το 2001, δήλωσε στο Reuters ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη λέσχη BRICS όσο η Κίνα και η Ινδία παραμένουν τόσο διχασμένες. 

«Μου φαίνεται ότι πρόκειται βασικά για μια συμβολική ετήσια συνάντηση όπου σημαντικές αναδυόμενες χώρες, ιδιαίτερα θορυβώδεις όπως η Ρωσία, αλλά και η Κίνα, μπορούν βασικά να συγκεντρωθούν και να τονίσουν πόσο καλό είναι να είναι μέρος σε κάτι που δεν περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και ότι η παγκόσμια διακυβέρνηση δεν είναι αρκετά καλή» δήλωσε ο Τζιμ Ο'Νιλ στο Reuters. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ τάσσεται εναντίον των φωτοβολταϊκών-«Σκοτώνουν τα κουνέλια!»

Διεθνή / Ο Τραμπ τάσσεται εναντίον των φωτοβολταϊκών-«Σκοτώνουν τα κουνέλια»

«Είναι όλο ατσάλι, γυαλί και καλώδια και μοιάζει με κόλαση. Και βλέπεις κουνέλια, που πιάνονται μέσα σε αυτό και όλα αυτά, ξέρετε, για τους περιβαλλοντολόγους, είναι απλά τρομερό» είπε ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: «Δείχνει» το PKK για την τρομοκρατική επίθεση- Μπλόκο στα social media

Διεθνή / Τουρκία: «Δείχνει» το PKK για την τρομοκρατική επίθεση- Μπλόκο στα social media

Μετά από επίθεση στην έδρα της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Υπηρεσίας (TAI) στην Άγκυρα, οι τουρκικές αρχές επέβαλαν περιορισμούς στη χρήση δημοφιλών εφαρμογών, όπως X (πρώην Twitter), YouTube, Instagram, Telegram, TikTok και Facebook
LIFO NEWSROOM
Θρίλερ στη Βραζιλία: 45χρονος κρατούσε αιχμάλωτους του συγγενείς του όταν περικυκλώθηκε από τις αρχές-Σκότωσε τον πατέρα, τον αδελφό του και έναν αστυνομικό

Διεθνή / Πολύνεκρη ομηρία στη Βραζιλία- Σκότωσε πατέρα, αδελφό, αστυνομικό και τραυμάτισε άλλους οκτώ

Οπλισμένος με δύο πιστόλια και δύο καραμπίνες, ο άνδρας τραυμάτισε επίσης τη μητέρα του, τη σύζυγο του αδελφού του και έξι από τους αστυνομικούς που είχαν περικυκλώσει το σπίτι επί εννέα ώρες
LIFO NEWSROOM
Δάγκειος πυρετός: Τι προκαλεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια έξαρση με 12,4 εκατ. κρούσματα το 2024

Διεθνή / Δάγκειος πυρετός: Τι προκαλεί τη μεγαλύτερη παγκόσμια έξαρση με 12,4 εκατ. κρούσματα το 2024

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 5 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050
LIFO NEWSROOM
Επτά Ισραηλινοί ενδέχεται να αντιμετωπίσουν θανατική ποινή για πρώτη φορά από την εκτέλεση Άιχμαν

Διεθνή / Επτά Ισραηλινοί απειλούνται με θανατική ποινή για πρώτη φορά από την εκτέλεση Άιχμαν

Οι 7 Ισραηλινοί συνελήφθησαν ως πράκτορες του Ιράν - Αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρώτη εκτέλεση στο Ισραήλ από την εκτέλεση του ναζί εγκληματία πολέμου Άντολφ Άιχμαν το 1962
LIFO NEWSROOM