Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Ναρέντρα Μόντι χρησιμοποίησαν τη 16η σύνοδο κορυφής των BRICS στη Ρωσία για να παρουσιάσουν τις φιλοδοξίες τους για μια πιο αρμονική σχέση μεταξύ Κίνας και Ινδίας, των δύο πολυπληθέστερων χωρών του κόσμου μετά από χρόνια εχθρότητας.
Η συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι -οι οποίοι δεν έχουν πραγματοποιήσει επίσημες συνομιλίες εδώ και πέντε χρόνια- ήταν ένα από τα σημαντικότερα σημεία μιας συνόδου κορυφής την οποία ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει για να δείξει ότι η Δύση απέτυχε να απομονώσει τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Ένα τελικό ανακοινωθέν απαρίθμησε μια σειρά έργων που αποσκοπούν στη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ των χωρών BRICS - συμπεριλαμβανομένου ενός εναλλακτικού συστήματος πληρωμών αντί του δολαρίου - αλλά δεν περιείχε λεπτομέρειες ή χρονοδιαγράμματα.
Μόλις δύο ημέρες αφότου η Ινδία ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Κίνα για την επίλυση μιας τετραετούς στρατιωτικής αντιπαράθεσης στα αμφισβητούμενα σύνορα των Ιμαλαΐων, ο Σι είπε στον Μόντι ότι θα πρέπει να ενισχύσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία και να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις διαφορές.
«Είναι προς το θεμελιώδες συμφέρον των δύο χωρών και των λαών για την Κίνα και την Ινδία να κατανοήσουν σωστά την τάση της ιστορίας και την κατεύθυνση της ανάπτυξης των σχέσεών τους» δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με τον κινεζικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα CCTV. Σε απάντηση, ο Μόντι είπε στον Σι ότι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα σύνορά τους θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η ευαισθησία θα πρέπει να είναι η βάση της σχέσης.
«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία για τα ζητήματα που προέκυψαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Μόντι στον Σι σε σχόλια που μεταδόθηκαν από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ινδίας Doordarshan.
Τι είναι οι BRICS
Οι BRICS -μια ιδέα που επινοήθηκε εντός της Goldman Sachs πριν από δύο δεκαετίες για να περιγράψει την αυξανόμενη οικονομική ισχύ της Κίνας και άλλων μεγάλων αναδυόμενων αγορών- είναι σήμερα μια ομάδα που αντιπροσωπεύει το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 35% της παγκόσμιας οικονομίας. Διακηρυγμένος στόχος των BRICS είναι να ενισχυθεί η φωνή του Παγκόσμιου Νότου.
Η Κίνα θέλει να χρησιμοποιήσει τους BRICS για να αποδυναμώσει την κυριαρχία των ΗΠΑ και να αναβαθμίσει τα διαπιστευτήριά της ως ηγέτης του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου. Η Ινδία διεκδικεί επίσης την ηγεσία του Παγκόσμιου Νότου, αλλά σε αντίθεση με την Κίνα, δεν θέλει οι BRICS να εξελιχθούν σε ένα ρητά αντιδυτικό όργανο.
Η σύνοδος κορυφής των BRICS συγκρούεται με τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Ο πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs, Τζιμ Ο'Νιλ, ο οποίος επινόησε τον όρο BRIC το 2001, δήλωσε στο Reuters ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη λέσχη BRICS όσο η Κίνα και η Ινδία παραμένουν τόσο διχασμένες.
«Μου φαίνεται ότι πρόκειται βασικά για μια συμβολική ετήσια συνάντηση όπου σημαντικές αναδυόμενες χώρες, ιδιαίτερα θορυβώδεις όπως η Ρωσία, αλλά και η Κίνα, μπορούν βασικά να συγκεντρωθούν και να τονίσουν πόσο καλό είναι να είναι μέρος σε κάτι που δεν περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και ότι η παγκόσμια διακυβέρνηση δεν είναι αρκετά καλή» δήλωσε ο Τζιμ Ο'Νιλ στο Reuters.