Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εμπιστεύονται περισσότερο γυναίκα στο τιμόνι, σύμφωνα με έρευνα

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εμπιστεύονται περισσότερο μια γυναίκα στο τιμόνι, σύμφωνα με έρευνα Facebook Twitter
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0

Εάν οι Αμερικανοί ψηφοφόροι επιλέξουν την Καμάλα Χάρις, μια γυναίκα αφρικανικής και ασιατικής καταγωγής, για την προεδρία, αλλάζουν την ιστορία για πάντα.

Στον απόηχο των ολοένα και μεταβαλλόμενων στερεοτύπων για τις γυναίκες πολιτικούς που διεκδικούν θέσεις εξουσίας, μια νέα έρευνα, αποκαλύπτει ότι πλέον οι Αμερικανοί ψηφοφόροι βλέπουν όλο και περισσότερο στις γυναίκες, την ελπίδα για αποτελεσματική πολιτική ηγεσία.

Πλέον, θεωρούν ότι μια γυναίκα υποψήφια ταιριάζει καλύτερα σε δημόσια αξιώματα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη Χάρις να σπάσει μια για πάντα τη «γυάλινη οροφή».

Πριν από μια δεκαετία, οι γυναίκες πολιτικοί βρίσκονταν στο περιθώριο. Ο κόσμος τις περιέγραφε θρασείς και σκληρές αλλά συνάμα, αδύναμες.

Ωστόσο, η μελέτη του Psypost.org δείχνει ότι τα στερεότυπα των ψηφοφόρων κλείνουν πλέον με σαφή θετική προσέγγιση για εκείνες.

Οι άνδρες πολιτικοί, διψασμένοι για εξουσία. Οι γυναίκες πιο επαρκείς

Όταν ρωτήθηκαν για τα χαρακτηριστικά τα οποία εκείνοι συνδέουν με τις γυναίκες πολιτικούς, οι ερωτηθέντες απαρίθμησαν θετικά γνωρίσματα, με επίθετα όπως έξυπνη, ορθολογική, αναλυτική, φιλόδοξη και ηθική.

Εκτός από τη δυναμική παρουσία των γυναικών στην παγκόσμια πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια, η έντονη δυσπιστία για τους ηγέτες των προηγούμενων δεκαετιών, δίνουν επιπλέον προβάδισμα στις πολιτικούς.

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι εμπιστεύονται περισσότερο γυναίκα στο τιμόνι, σύμφωνα με έρευνα Facebook Twitter

Οι άνδρες πολιτικοί θεωρούνταν προηγουμένως, μορφωμένοι, χαρισματικοί και δραστήριοι. Τώρα, η αντίληψη αυτή έχει αλλάξει. «Η μελέτη μας αποκάλυψε ότι τα στερεότυπα για τους άνδρες πολιτικούς έγιναν πολύ πιο αρνητικά κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που μελετήσαμε. Σήμερα, οι άνδρες πολιτικοί θεωρούνται συνήθως ως διψασμένοι για εξουσία, εγωιστές, χειριστικοί και ιδιοτελείς. Συνδέονται λιγότερο με χαρακτηριστικά όπως το να είναι συμπαθείς ή να νοιάζονται για "ανθρώπους σαν εμένα". Αυτό δείχνει ότι οι ψηφοφόροι έχουν γίνει πιο αρνητικοί και δύσπιστοι απέναντι στους άνδρες πολιτικούς» λέει το Psypost.

Βασικό σκέλος της έρευνας, αποτελεί η ανάδειξη της γυναικείας πυγμής σε θέσης εξουσίας, όταν πολλές από αυτές ήρθαν αντιμέτωπες με στερεότυπα της εποχής και χρειάστηκε να αποδείξουν ότι υπερτερούν των άλλοτε απροσπέλαστων, δημοφιλών ηγετικών ανδρών.

Από το 2011 ως το 2021, η σύμπνοια των απλών ψηφοφόρων με τις ιδέες και τις δράσεις των γυναικών πολιτικών αυξήθηκαν και στα τέσσερα ηγετικά χαρακτηριστικά που κλήθηκαν να κρίνουν οι συμμετέχοντες στη μελέτη: επάρκεια, ηγεσία, ενσυναίσθηση και ακεραιότητα.

Οι άνδρες πολιτικοί, αντίθετα, έχασαν έδαφος.

Σήμερα, οι γυναίκες πολιτικοί ξεπερνούν τους άνδρες σε τρία από τα τέσσερα χαρακτηριστικά ηγεσίας: επάρκεια, ενσυναίσθηση και ακεραιότητα. Οι προσδοκίες των ανδρών πολιτικών όσον αφορά το τέταρτο χαρακτηριστικό, την ισχυρή ηγεσία, είναι πλέον ίσες με εκείνες των γυναικών πολιτικών.

Τα σημεία των καιρών στον δρόμο της Χάρις

Τα έμφυλα στερεότυπα εμπόδιζαν επί μακρόν τις γυναίκες να διεκδικήσουν πολιτικά αξιώματα. Και εκείνες που αφιέρωσαν τη ζωή τους για να φτάσουν σε θέσεις ισχύος και να γίνουν ιδιαίτερα ορατές, όπως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Νάνσι Πελόζι και η Χίλαρι Κλίντον, δίχασαν, θαυμάστηκαν αλλά και μισήθηκαν.

Όμως το έργο τους, η ενεργή δράση τους, η επιρροή τους στη διεθνή πολιτική σκηνή -είτε με θετικά είτε ε αρνητικά αποτελέσματα- τις έκανε ίσες με κάθε κυβερνήτη που έχει πάρει αποφάσεις για έθνη, πολιτισμούς και μειονότητες.

Μπορεί ο Τραμπ να σημειώνει προβάδισμα και πολλοί αναλυτές να τον θέλουν ξανά πρόεδρο, όμως η Κάμαλα Χάρις έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Πέρα από την υποστήριξη προσωπικοτήτων με τεράστια επιρροή όπως οι Ομπάμα ή η Τέιλορ Σουίφτ, η Κάμαλα Χάρις έχει στο πλευρό της και όσους επενδύουν στη γυναικεία δυναμική.

Τα στερεότυπα για τη γυναίκα στην πολιτική έχουν αλλάξει και συμπίπτουν με την υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές.

Η ολοένα και αυξανόμενη δυσπιστία απέναντι σε καθοριστικές για την ιστορία προσωπικότητες και ειδικά τους άνδρες, οι γυναίκες πολιτικοί ηγέτες θεωρούνται πια φορείς της αλλαγής και σταδιακά, αποκτούν την ευκαιρία να αναλάβουν εκείνες την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κόσμου στην πολιτική.

Με πληροφορίες από Psypost

 
 
Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Η 28η Οκτωβρίου μας θυμίζει τι μπορούμε να πετύχουμε με εθνική ενότητα ακόμη και μπροστά στο "αδύνατο"

Πολιτική / Μητσοτάκης: Η 28η Οκτωβρίου μας θυμίζει τι μπορούμε να πετύχουμε με εθνική ενότητα ακόμη και μπροστά στο "αδύνατο"

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ακρίβεια την αγορά, και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, τονίζοντας ότι συνεχίζεται η προσπάθεια περιορισμού επιβάρυνσης των νοικοκυριών
LIFO NEWSROOM
Φον ντερ Λάιεν σε Βόρεια Μακεδονία: Αλλάξτε το Σύνταγμά σας όπως θελει η Βουλγαρία για να μπείτε στην ΕΕ

Διεθνή / Φον ντερ Λάιεν σε Βόρεια Μακεδονία: Αλλάξτε το Σύνταγμά σας όπως θελει η Βουλγαρία για να μπείτε στην ΕΕ

«Έχουμε έναν ξεκάθαρο στόχο, το άνοιγμα της δέσμης των ενταξιακών κεφαλαίων που αφορά τα θεμελιώδη ζητήματα, το συντομότερο δυνατόν», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Γιώργος Παπανδρέου για ελληνοτουρκικά: «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου»

Πολιτική / Γιώργος Παπανδρέου για ελληνοτουρκικά: «Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαζί τον ήλιο και τον άνεμο του Αιγαίου»

«Τσακωνόμαστε για το πετρέλαιο και το αέριο στο Αιγαίο, το οποίο δεν ξέρουμε αν υπάρχει ή δεν υπάρχει», είπε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Oksijen
LIFO NEWSROOM