Αγγλία: Στη φυλακή παιδόφιλος που έβγαλε χιλιάδες λίρες φτιάχνοντας «κατά παραγγελία» παιδική πορνογραφία με AI

Αγγλία: Στη φυλακή παιδόφιλος που έβγαλε χιλιάδες λίρες φτιάχνοντας «κατά παραγγελία» παιδική πορνογραφία με AI Facebook Twitter
Ο παιδόφιλος Χιου Νέλσον Φωτογραφία: Greater Manchester Police/X
0

Σε μία υπόθεση-ορόσημο, ένας παιδόφιλος που έβγαζε χιλιάδες λίρες δημιουργώντας εικόνες παιδικής πορνογραφίας με AI  χρησιμοποιώντας πραγματικές φωτογραφίες παιδιών καταδικάστηκε σε φυλάκιση 18 χρόνων.

Ο Χιου Νέλσον, με καταγωγή από το Μπόλτον της Αγγλίας, έπαιρνε απλές φωτογραφίες παιδιών και με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, τις μετέτρεπε σε εικόνες κακοποίησης, προτού τις πουλήσει σε διαδικτυακά φόρουμ. Μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις, άτομα που γνώριζαν τα παιδιά στον πραγματικό κόσμο έστελναν τις φωτογραφίες στον Νέλσον.

Έπειτα, ο 27χρονος πληροφορούσε τους πελάτες του ότι ένας νέος «χαρακτήρας» κοστίζει 80 λίρες, ενώ κάθε νέα φωτογραφία τιμολογούνταν στις 10 λίρες. Έτσι, ο Νέλσον έφτιαξε ένα δίκτυο παιδόφιλων, που του έστελναν «παραγγελίες», ζητώντας για παράδειγμα να δουν τα θύματα σε μία συγκεκριμένη στάση. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να αποκομίσει περίπου 5.000 λίρες σε διάστημα 18 μηνών.

Ωστόσο, συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι ο Νέλσον, σε πάνω από μία περίπτωση, ενθάρρυνε τους πελάτες του να βιάσουν ή να κακοποιήσουν σεξουαλικά τα παιδιά στις φωτογραφίες, όπως ειπώθηκε στη δίκη του 27χρονου.

Οι «παραγγελίες» έρχονταν από άτομα που γνώριζαν τα παιδιά

«Πολλές από τις φιγούρες που έφτιαξα τις είχαν παραγγείλει οι μπαμπάδες, οι θείοι, οι οικογενειακοί φίλοι των παιδιών», είχε πει στους αστυνομικούς ο Νέλσον.

Όπως εξηγεί η Βρετανή εισαγγελέας Τζάνετ Σμιθ, «Πρόκειται για μια από τις πρώτες υποθέσεις του είδους της που καταδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ ανθρώπων όπως ο Nelson, οι οποίοι δημιουργούν εικόνες με τη χρήση τεχνολογίας και των ανθρώπων που διαπράττουν εγκλήματα στον πραγματικό κόσμο».

Τα τελευταία χρόνια, αρκετοί παιδόφιλοι έχουν οδηγηθεί στη φυλακή επειδή χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν εικόνες κακοποίησης παιδιών.

Η περίπτωση του Νέλσον, όμως, είναι μοναδική, καθώς η αστυνομία κατάφερε για πρώτη φορά να συνδέσει τις εικόνες που δημιούργησε με πραγματικά παιδιά.

Ο 27χρονος συνελήφθη τον περυσινό Ιούνιο στο σπίτι του στο Μπόλτον, λέγοντας στους αστυνομικούς ότι κυρίως τον ενδιαφέρουν κορίτσια «περίπου 12 ετών».

Όσο για το κακοποιητικό υλικό που δημιούργησε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, όλα τα παιδιά που απεικόνισε ήταν από τη Γαλλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ. Οι αστυνομικές αρχές των χωρών αυτών έχουν ενημερωθεί για τη δράση του Νέλσον, με αποτέλεσμα να γίνουν ακόμη περισσότερες συλλήψεις.

Δραματική αύξηση στο κακοποιητικό υλικό παιδιών που φτιάχνεται με AI

Αν και αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος διώκεται ποινικά για τη δημιουργία τέτοιου είδους εικόνων κακοποίησης παιδιών, οι αρχές προετοιμάζονται για πολλές ακόμη.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα ευρήματα του Internet Watch Foundation (IWF), μίας φιλανθρωπικής οργάνωσης με έδρα το Ηνωμένο Βασίλιεο που μεριμνά για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Τους τελευταίους έξι μήνες, έχουν εντοπίσει περισσότερες εικόνες κακοποίησης παιδιών που δημιουργήθηκαν με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης από ότι καθ' όλη τη διάρκεια του 2023.

Όπως εξηγεί ο Νταν Σέξτον, επικεφαλής του IWF, «Η δουλειά μας ήταν πάντα δύσκολη ούτως ή άλλως, αλλά δεν είχαμε ποτέ να αντιμετωπίσουμε την πιθανότητα ότι κάποιος θα μπορούσε να κατεβάσει κάποιο λογισμικό στον υπολογιστή του και να δημιουργήσει άπειρες νέες εικόνες».

Ο Σέξτον συνεχίζει, υπογραμμίζοντας το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος.

«Δημιουργούν όσες περισσότερες εικόνες μπορούν μέχρι να γεμίσουν οι σκληροί δίσκοι. Αυτό είναι ένα νέο είδος κακού για το οποίο δεν έχουμε προετοιμαστεί».

Το AI υλικό είναι εξαιρετικά αληθοφανές

Επιπλέον, όπως λέει ένας από τους αναλυτές της φιλανθρωπικής οργάνωσης, πλέον δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τις αληθινές από τις ψεύτικες περιπτώσεις κακοποίησης».

«Φτάνουμε πλέον στο σημείο όπου ακόμη και ένας εκπαιδευμένος αναλυτής θα δυσκολευόταν να διακρίνει αν είναι αληθινές ή όχι», δήλωσε ο Τζεφ, που για λόγους ασφαλείας δε θέλει να αποκαλύψει το επίθετο του.

Τουλάχιστον, όμως, ο Χιου Νέλσον δήλωσε ένοχος για τα εγκλήματα του και θα περάσει τα επόμενα 18 χρόνια πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Συγκεκριμένα, ο Νέλσον αποδέχτηκε την ενοχή του σε 11 αδικήματα, μεταξύ των οποίων τρεις κατηγορίες για ενθάρρυνση βιασμού παιδιού κάτω των 13 ετών, μία κατηγορία για απόπειρα παρότρυνσης αγοριού κάτω των 16 ετών σε σεξουαλική πράξη, τρεις κατηγορίες για διανομή και δημιουργία άσεμνων εικόνων και μία κατηγορία για κατοχή απαγορευμένων εικόνων.

Σε προηγούμενη εμφάνισή του σε δικαστήριο, τον Ιούλιο του 2023, είχε δηλώσει επίσης ένοχος σε τέσσερις κατηγορίες για διανομή άσεμνων ψεύτικων φωτογραφιών παιδιών, αλλά και για τη δημοσίευση ενός άσεμνου άρθρου.

Σχολιάζοντας την υπόθεση, η επιθεωρητής Κάρλι Μπέινς από την αστυνομία του Μάντεστερ τη χαρακτήρισε «βαθύτατα τρομακτική»

«Όχι μόνο δημιουργούσε και πωλούσε αυτές τις εικόνες, αλλά συμμετείχε σε αρρωστημένες σεξουαλικές συνομιλίες στο διαδίκτυο σχετικά με παιδιά και έφτασε στο σημείο να ενθαρρύνει άτομα που ενδιαφέρονταν για το υλικό του να διαπράξουν σεξουαλικά αδικήματα, όπως βιασμό σε βάρος παιδιών που γνώριζαν ή είχαν συγγενικές σχέσεις».

Με πληροφορίες από Sky News

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

AI: Όλο και πιο διαδεδομένες γίνονται οι εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που παράγονται με τεχνητή νοημοσύνη

Τech & Science / AI: Όλο και πιο διαδεδομένες οι αληθοφανείς εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που παράγονται με τεχνητή νοημοσύνη

Το Internet Watch Foundation αναφέρει ότι το υλικό που παράγεται με AI είναι τόσο αληθοφανές που δεν μπορούν να το ξεχωρίσουν από πραγματικές περιπτώσεις κακοποίησης
LIFO NEWSROOM
Τσεχία Συνελήφθη ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς παιδικής πορνογραφίας στον κόσμο

Διεθνή / Τσεχία Συνελήφθη ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς παιδικής πορνογραφίας στον κόσμο

Νωρίτερα σήμερα οι γερμανικές αρχές ανέφεραν ότι συνελήφθησαν έξι άτομα, μέλη ενός κυκλώματος που λειτουργούσε μια πλατφόρμα στο Darknet με εκατομμύρια εικόνες παιδικής πορνογραφίας
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ