Ισπανία: Πλημμυροπαθείς πέταξαν λάσπη και επιτέθηκαν λεκτικά εναντίον του βασιλιά Φίλιππου και του πρωθυπουργού

Ισπανία: Ένταση κατά την επίσκεψη του βασιλιά Φίλιππου και του πρωθυπουργού στους πλημμυροπαθείς Facebook Twitter
Φωτ: El Pais
0

Ένταση επικράτησε στην περιοχή Παιπόρτα στη Βαλένθια όπου πραγματοποιούσαν επίσκεψη ο βασιλιάς Φίλιππος με τη βασίλισσα Λετίθια και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, προκειμένου να επιθεωρήσουν την περιοχή που «χτυπήθηκε» από τις φονικές πλημμύρες.

Πολίτες που επλήγησαν από τις φονικές βροχοπτώσεις πέταξαν λάσπη και επιτέθηκαν λεκτικά εναντίον τους.

Ο Πέδρο Σάντσεθ αποχώρησε από το σημείο ενώ ο βασιλιάς Φίλιππος προσπάθησε να μιλήσει με τους πολίτες.

Να σημειωθεί ότι χθες Σάββατο, ο πρωθυπουργός Σάντσεθ ανήγγειλε την ανάπτυξη επιπλέον 5.000 στρατιωτικών, για να προσφέρουν βοήθεια στους πλημμυροπαθείς και για να συμμετάσχουν στις έρευνες για τους αγνοούμενους, αυξάνοντας το σύνολό τους στους 7.500. Πρόκειται για «τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων που έχει γίνει ποτέ στην Ισπανία σε καιρό ειρήνης», σύμφωνα με τον κ. Σάντσεθ.

Στους στρατιωτικούς προστίθενται 5.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες που πήγαν να υποστηρίζουν τους άλλους 5.000 συναδέλφους τους στο πεδίο, πάντα σύμφωνα με τον επικεφαλής της κυβέρνησης. Οι ενισχύσεις αυτές αναμένονται με ανυπομονησία σε κάποιες κοινότητες όπου η κατάσταση εξακολουθεί, μέρες μετά την τραγωδία, να χαρακτηρίζεται χαοτική.

Πλημμύρες στην Ισπανία: Το φαινόμενο της «κρύας σταγόνας»

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε από τις ισπανικές αρχές χθες βράδυ, τουλάχιστον 213 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των πλημμυρών και των κατολισθήσεων που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές οι οποίες έπεσαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στο νοτιοανατολικό τμήμα της ιβηρικής χερσονήσου.

ύμφωνα με την ισπανική μετεωρολογική υπηρεσία (ΑΕΜΕΤ), οι βροχοπτώσεις κατά τόπους ισούνταν με αυτές που καταγράφονται «σε έναν χρόνο» μέσα σε μερικές ώρες. Ο κατακλυσμός αυτός συνδέεται με το φαινόμενο της «κρύας σταγόνας», τοπικής ύφεσης σε χαμηλό υψόμετρο, αρκετά συνηθισμένο στις ακτές της Ισπανίας, που πιθανόν επέτεινε η κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με επιστήμονες, καθώς η θερμότερη ατμόσφαιρα συγκρατεί μεγαλύτερες ποσότητες υγρασίας και κάνει τις βροχές σφοδρότερες. Με 210 νεκρούς, η περιφέρεια Βαλένθια υπέστη το σκληρότερο χτύπημα. Η Καστίλη-Λα Μάντσα κατέγραψε δυο θανάτους και η Ανδαλουσία έναν.

Οι αρχές προεξοφλούν πως ο απολογισμός των θυμάτων θα γίνει ακόμη πιο βαρύς, ενώ εξετάζονται πλέον μεθοδικά κουφάρια αυτοκινήτων που κατέληξαν σε υπόγειες σήραγγες και υπόγειους χώρους στάθμευσης.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά περισσότερες από 1.000 γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ήταν ανήλικες - Πέθανε στη φυλακή το 2019, πριν δικαστεί
THE LIFO TEAM
Ρωσία: Νέα κριτική στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία λέει πως η Ευρώπη δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις που οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί έχουν καταθέσει δεν βελτιώνουν το έγγραφο και δεν ενισχύουν τη δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
THE LIFO TEAM
Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά–ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά - ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας βρίσκεται σε μια καθοριστική στιγμή, διαμορφώνοντας τη ζωή της ίδιας και του πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς εγκαθίστανται σε νέο σπίτι και αναλαμβάνουν πιο κεντρικό ρόλο στη βασιλική οικογένεια
THE LIFO TEAM