Τα Koi Sushi Bars δεν χρειάζονται συστάσεις. Έχοντας συμπληρώσει μια δεκαετία ζωής και διψήφιο αριθμό καταστημάτων στην Αθήνα – και όχι μόνο – αποτελούν ένα πραγματικό φαινόμενο που κατάφερε να σαρώσει την ελληνική γαστρονομική σκηνή, να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την ιαπωνική κουζίνα και να μετατραπεί σε σταθερό προορισμό για sushi lovers και όχι μόνο.
Το brand που πήρε τον κρυμμένο θησαυρό των foodies και τον μετέτρεψε σε καθημερινή επιλογή, μπορεί να πιστωθεί μια σειρά από μικρούς και μεγαλύτερους άθλους. Ο σημαντικότερος ανάμεσά τους, ίσως να είναι το ότι κατάφερε να μυήσει το ελληνικό κοινό στην κουζίνα της Άπω Ανατολής, πείθοντας χιλιάδες Έλληνες να δοκιμάσουν για πρώτη φορά nigiri, maki και sashimi, πολύ καιρό πριν τα ωμά πιάτα έρθουν στην εγχώρια μόδα.
Ταυτόχρονα, πέτυχε κάτι εξαιρετικά σπάνιο για οποιαδήποτε επιχείρηση, ανεξαρτήτως κλάδου. Μπόρεσε να προσφέρει πιάτα που ως τότε αντιμετωπίζοντας ως είδος πολυτελείας για λίγους ή έστω για επιλεγμένες περιστάσεις, σε απολύτως value for money επιλογές, χωρίς να θυσιάσει ούτε την ποιότητα, ούτε τη γεύση, αλλά ούτε και την εντυπωσιακή παρουσίαση.
Αριστοτεχνικές συνταγές, ολόφρεσκες πρώτες ύλες και high end γεύση
Από τις ζουμερές σαλάτες, τις χρυσαφένιες tempura και τα συννεφένια bao ban, μέχρι τα παραδοσιακά sushi rolls και τα εμπνευσμένα signature Koi ρολάκια που παντρεύουν τις ιαπωνικές γεύσεις με τις μεσογειακές επιρροές, όλα τα πιάτα διαθέτουν high end στήσιμο και γεύση, στηρίζουν τη δυναμική τους στις ολόφρεσκες πρώτες ύλες και την άψογη εκτέλεση αριστοτεχνικών συνταγών και προκαλούν σε πληθωρικές παραγγελίες και γευστικούς πειραματισμούς.
Αντίστοιχη φροντίδα έχει δοθεί και στους χώρους των εστιατορίων. Σε κάθε Koi Sushi Bar, ανεξαρτήτως μεγέθους, πρωταγωνιστούν η minimal διακόσμηση με ορατές αναφορές στην ιαπωνική παράδοση, ο ενδιαφέρων φωτισμός και οι ανοιχτές κουζίνες, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει τους σεφ να επεξεργάζονται τα ποιοτικά υλικά και να προετοιμάζουν τα όσα θαυμαστά πρόκειται να απολαύσει σε λίγο, συμπληρώνοντας την εμπειρία. Σε μεγαλύτερες σάλες, όπως αυτή της Γλυφάδας ή της Βούλας, το βλέμμα σταματά σε αναπάντεχες, γοητευτικές πινελιές, όπως οι ανθισμένες κερασιές και τα υπερμεγέθη ιαπωνικά πιθάρια.
Κάπως έτσι, σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, στους κομψούς χώρους των Koi Sushi Bar συναντάς περίπου όλες τις κατηγορίες των επισκεπτών. Νεαρές παρέες που αναζητούν την αναβαθμισμένη εκδοχή του street food, επαγγελματίες που σταματούν για ένα νόστιμο και ανάλαφρο lunch break, ζευγάρια που ρομαντζάρουν, γνώστες που απολαμβάνουν (ίσως τα πιο δυνατά) inside out της Αθήνας, αμύητους – ακόμα και παιδιά! – που δοκιμάζουν για πρώτη φορά τις γεύσεις της Άπω Ανατολής.
Αυθεντική εμπειρία χωρίς συμβιβασμούς
Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο. Από την πρώτη στιγμή, στόχος του Koi ήταν «να φέρει πιο κοντά τον κόσμο στην φιλοσοφία και την αισθητική της ιαπωνικής κουζίνας, προσφέροντας ένα προσιτό και ζεστό σημείο συνάντησης για φίλους και οικογένειες».
Όπως εξηγεί, άλλωστε, ο Χρήστος Σουρλίγκας, ιδρυτής και ιδιοκτήτης του διάσημου πλέον brand, «η ιδέα για το Koi Sushi Bar γεννήθηκε από την επιθυμία να προσφέρουμε μια αυθεντική εμπειρία ιαπωνικής κουζίνας στην καρδιά της Αθήνας, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα. Παρατηρήσαμε ότι υπήρχε χώρος στην αγορά για ένα στέκι που θα συνδύαζε φρέσκα, προσεκτικά επιλεγμένα υλικά με ένα φιλόξενο και χαλαρό περιβάλλον».
Περίπου από τα ίδια συστατικά αποτελείται, όπως λέει και η συνταγή της επιτυχίας των Koi: από τον σεβασμό τόσο στον πελάτη, όσο και στην παράδοση. «Κάθε πιάτο που φτάνει στο τραπέζι του πελάτη, το αντιμετωπίζουμε σαν μια ευκαιρία για να προσφέρουμε κάτι πραγματικά ξεχωριστό. Επιπλέον, δίνουμε έμφαση στο να ακούμε τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του κόσμου, γεγονός που μας επιτρέπει να εξελισσόμαστε».
Ο ενθουσιασμός του κοινού απέναντι στο όραμα του κ. Σουρλίγκα εκφράστηκε γρήγορα και με αναπάντεχη ένταση. «Η στιγμή που συνειδητοποίησα ότι το Koi Sushi Bar θα αποκτούσε αυτήν την απήχηση ήταν όταν είδαμε την ανταπόκριση του κόσμου και τη διαρκή υποστήριξη που λάβαμε», θυμάται ο ίδιος. «Οι πελάτες μας άρχισαν να μας συστήνουν, να έρχονται με τις παρέες τους και να μας αναδεικνύουν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Αυτή η αυθόρμητη αλληλεπίδραση και η θετική ενέργεια μας έδωσε το κίνητρο να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερο πάθος, δημιουργώντας χώρους και εμπειρίες που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πελατών μας».
Εξέλιξη σε σταθερά θεμέλια
Έκτοτε, έχει μεσολαβήσει μια ολόκληρη δεκαετία, 17 καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο, ολόκληροι τόνοι από ακαταμάχητο sticky rice, και μπόλικες signature Koi συνταγές για προχωρημένους και αρχάριους του σούσι. Το μενού έχει ανανεωθεί ξανά και ξανά – αυτή την περίοδο οι πιο φρέσκιες προσθήκες είναι τα Salmon Teriyaki και οι Rock Shrimp Tempura . Η δέσμευση των Koi στην ποιότητα και στη διατήρηση της αυθεντικότητας της ιαπωνικής κουλτούρας.
«Αυτές οι αξίες παραμένουν αναλλοίωτες από την πρώτη στιγμή που ανοίξαμε τις πόρτες μας», τονίζει ο κ. Σουρλίγκας. «Τα υλικά μας είναι πάντα φρέσκα και προσεκτικά επιλεγμένα, ενώ οι τεχνικές μας ακολουθούν την παράδοση αλλά και τις τάσεις της σύγχρονης γαστρονομίας».
«Αυτό που εξελίχθηκε είναι ο τρόπος με τον οποίο επικοινωνούμε με τον κόσμο», καταλήγει. «Επενδύσαμε στη διακόσμηση των καταστημάτων μας, ώστε να δημιουργήσουμε μια μοντέρνα και οικεία για τους επισκέπτες μας ατμόσφαιρα, και αναπτύξαμε την παρουσία μας στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να ερχόμαστε σε άμεση επαφή με το κοινό μας».
- Facebook
- Twitter
- E-mail
0