«Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων

«Her Story»: Η κινεζική απάντηση στη «Barbie» που σπάει ταμεία και σηκώνει θύελλα αντιδράσεων Facebook Twitter
0

Η ταινία “Her Story” έχει γίνει το νέο φαινόμενο στην Κίνα, προκαλώντας έντονες συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. 

Με σκηνές που προκαλούν γέλιο και κοινωνικό προβληματισμό – όπως ένα 9χρονο κορίτσι που καταρρίπτει τα ταμπού για την περίοδο ή ένας γείτονας που διώχνει έναν επίδοξο δράστη – η ταινία έχει χαρακτηριστεί από πολλές γυναίκες ως η «κινέζικη απάντηση στο Barbie».

Η ταινία, γραμμένη και σκηνοθετημένη από τη Shao Yihui, καταγράφει τη ζωή τριών γυναικών στη Σαγκάη, μέσα από ιστορίες που αναδεικνύουν τη σύγχρονη γυναικεία ενδυνάμωση. Από την κυκλοφορία της στις 22 Νοεμβρίου, έχει αποφέρει πάνω από 680 εκατομμύρια γιουάν (93 εκατομμύρια δολάρια), παραμένοντας πρώτη στο box office για 17 συνεχόμενες ημέρες. Στο Douban, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα κριτικών στην Κίνα, έχει βαθμολογία 9.1/10.

Η ταινία έχει επαινεθεί για την «λεπτή αλλά θαρραλέα» κοινωνική της κριτική σε θέματα όπως τα lockdowns, η παρακμή της δημοσιογραφίας και η κουλτούρα καταγγελιών. «Δεν είναι απλά μια ταινία για το φύλο, αλλά για τη ζωή», αναφέρουν κριτικές.

Παράλληλα, εντυπωσίασε η ενσωμάτωση LGBTQ στοιχείων, όπως σκηνές με σημαίες ουράνιου τόξου και ζευγάρια του ίδιου φύλου, που πέρασαν απαρατήρητες από την αυστηρή λογοκρισία της Κίνας.

Διχασμένες αντιδράσεις

Παρά τη θερμή υποδοχή από τις γυναίκες, η ταινία έχει προκαλέσει αντιδράσεις από συντηρητικούς άνδρες, οι οποίοι την κατηγορούν για «προώθηση της αντιπαλότητας μεταξύ των φύλων». Σε πλατφόρμες όπως το Hupu, οι αρνητικές κριτικές κυριαρχούν, με βαθμολογία μόλις 4.8/10.

Ωστόσο, υπάρχουν και άνδρες που την υπερασπίζονται. «Ορισμένοι άνδρες βλέπουν την ενδυνάμωση των γυναικών ως απειλή», σχολίασε θεατής. Ένας άλλος υπογράμμισε πως «ο φεμινισμός μπορεί να απελευθερώσει και τους άνδρες».

Η ταινία έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης καταστολής των φεμινιστικών φωνών στην Κίνα. Παρόλο που πολιτικά φορτισμένα έργα γυναικείας ενδυνάμωσης απαγορεύονται, πολιτιστικές εκφράσεις, όπως το “Her Story”, παραμένουν. Ωστόσο, συχνά δέχονται επιθέσεις από συντηρητικές δυνάμεις.

Η δημιουργός της ταινίας, Shao Yihui, υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας μεταξύ των φύλων. «Ο φεμινισμός δεν απελευθερώνει μόνο τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες», δήλωσε σε προωθητικό βίντεο.

Με πληροφορίες από CNN

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια εγκατάσταση με οικολογικές ανησυχίες στο Turbine Hall της Tate Modern

Πολιτισμός / Γιατί μας αφορά η τέχνη των Σαάμι;

Η νέα εγκατάσταση της Máret Ánne Sara –μια καλλιτέχνιδα που κατάγεται από τους αυτόχθονες Σαάμι που ζουν στο βόρειο άκρο της Σκανδιναβικής Χερσονήσου– αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον για την τέχνη των αυτόχθονων πληθυσμών.
LIFO NEWSROOM
gillian anderson

Πολιτισμός / Η Τζίλιαν Άντερσον θέλει να μάθει όλες τις ερωτικές μας φαντασιώσεις

Η διάσημη ηθοποιός και η Bloomsbury, μετά την παγκόσμια επιτυχία του best-seller «Want» , ανακοινώνουν την επόμενη συνεργασία τους και καλούν γυναίκες απ' όλο τον κόσμο να μοιραστούν τις φαντασιώσεις τους.
THE LIFO TEAM
Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη

Πολιτισμός / Ναός Οσίου Νικολάου Σικελιώτη: Ένα σημαντικό μνημείο κινδυνεύει με κατάρρευση

Ένα θρησκευτικό, ιστορικό αλλά και αρχιτεκτονικό ορόσημο στους πρόποδες της Δίρφυος, έχει περιέλθει σε τραγική κατάσταση και αντιμετωπίζει πλήθος σοβαρών προβλημάτων.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ