Μέτρα από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα μέχρι να ανακάμψει η οικονομία.

Μέτρα από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα μέχρι να ανακάμψει η οικονομία. Facebook Twitter
0

Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα σειρά ενεργειών με τις οποίες στοχεύει να ενισχύσει την οικονομία των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε να αγοράσει επιπλέον χρέος, με εγγυήσεις ενυπόθηκα δάνεια ύψους  $40 δις κάθε μήνα. Αυτό το πλάνο θα διαρκέσει έως ότου η ανεργία μειωθεί σημαντικά, όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times.

Αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό σημείο των σημερινών ανακοινώσεων, ότι δηλαδή η Fed δεσμεύτηκε σε δράση έως ότου η οικονομία παρουσιάσει σημαντική βελτίωση, αντί να ανακοινώσει ένα ακόμα πρόγραμμα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Επιπλέον, η Fed ανακοίνωσε ότι προβλέπει ανάπτυξη της τάξεως του 1,7%-2% για το 2012, σε αντίθεση με προηγούμενη πρόβλεψη που έκανε λόγο για 1,9%-2,4%. Επιπλέον, εκτιμάται πως η ανεργία δεν θα πέσει κάτω από 8%.

«Ο μέτριος ρυθμός ανάπτυξης εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής για τη βελτίωση του ποσοστού ανεργίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπερνάνκι, πρόεδρος της Fed. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί της Fed εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέβει τα επόμενα χρόνια και η ανεργία θα μειωθεί ταχύτερα, αντανακλώντας προφανώς και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Πάντως, η Fed ξεκαθάρισε πως τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας θα συνεχιστούν ακόμα κι αν συνεχίσει η ανάκαμψη, υποδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόθεσή της να δεχτεί κάποιον πληθωρισμό στο μέλλον, αρκεί να τονώσει την ανάπτυξη σήμερα.

Τέλος, παρέτεινε τη δέσμευση για διατήρηση των επιτοκίων κοντά στο μηδέν, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2015.

Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις, η Wall Street σημείωσε άνοδο, ενώ οι τιμές του πετρελαίου έπιασαν υψηλό τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με το Bloomberg.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ