Η Ευρωπαϊκή Ένωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβράδυνση της ενσωμάτωσης της ενιαίας αγοράς, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με αυξανόμενη πίεση από μεγάλες παγκόσμιες οικονομίες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.
Σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης που αποκάλυψε το Bloomberg, η ΕΕ αναδεικνύει τις προκλήσεις που απειλούν την ανταγωνιστικότητά της στο μέλλον.
Η έκθεση, που αποτελεί επικαιροποιημένη εκδοχή προηγούμενης μελέτης υπό τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, επισημαίνει «σημαντικούς κινδύνους» για την ΕΕ, όπως οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και οι στρατηγικές εξαρτήσεις. Παράλληλα, οι συνθήκες αυτές εκθέτουν την ανοιχτή οικονομία της ΕΕ σε μεγάλες προκλήσεις.
Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από την ένταση στις εμπορικές σχέσεις με την Κίνα. Το Πεκίνο αντέδρασε έντονα στους περιορισμούς της ΕΕ για κρατικές επιδοτήσεις από τρίτες χώρες, κατηγορώντας το μπλοκ για άδικες πρακτικές κατά των κινεζικών επενδύσεων.
Η Κίνα, η ενέργεια και η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ
Η έκθεση προειδοποιεί για τις συνέπειες από τις αυξανόμενες εξαγωγές της Κίνας σε χαμηλές τιμές, που συχνά στηρίζονται από κρατικές επιδοτήσεις, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε τομείς της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Επιπλέον, σημειώνεται ότι η ΕΕ υποφέρει από υψηλές τιμές ενέργειας και ηλεκτρικής ενέργειας, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύο ή τρεις φορές υψηλότερες από εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει θέσει τη μείωση του ενεργειακού κόστους ως πολιτική προτεραιότητα της δεύτερης θητείας της. Παρόλο που οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας έχουν υποχωρήσει από τα επίπεδα ρεκόρ του 2022, οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης παραμένουν αισθητές. Το υψηλό ενεργειακό κόστος, σύμφωνα με την έκθεση, μπορεί να παρεμποδίσει τη μετάβαση της Ευρώπης στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050, καθώς η εξάρτηση από την ηλεκτροδότηση δεν έχει αναπτυχθεί σε μεγάλη κλίμακα.
Η ψηφιακή υστέρηση της Ευρώπης
Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι βρίσκεται πολύ πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα στον ψηφιακό τομέα. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρώπη φιλοξενεί μόλις 263 unicorn εταιρείες (νεοφυείς επιχειρήσεις με αξία άνω του 1 δισ. δολαρίων), τη στιγμή που οι ΗΠΑ και η Κίνα διαθέτουν 1.539 και 387 αντίστοιχα. Παράλληλα, οι δύο χώρες προηγούνται σημαντικά στην ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά τους.
Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι οι γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου προκαλούν σοβαρές αναταραχές στον τομέα των ταχυμεταφορών, απειλώντας την ανταγωνιστικότητα του ταχυδρομικού κλάδου στην ΕΕ.