Ο εκδότης του γαλλικού σατιρικού περιοδικού Charlie Hebdo που δημοσίευσε σκίτσα του Μωάμεθ, προκαλώντας ακόμη πιο έντονες αντιδράσεις στους μουσουλμάνους που είχαν ήδη βγεί στους δρόμους για το αντι-ισλαμικό video, μιλάει στην El Pais για την κίνηση του και υπερασπίζεται την ελευθερία του λόγου.
Μεταξύ άλλων ο Gérard Biard λέει στην εφημερίδα:
«Το τιράζ του τεύχους ήταν 70.000 αντίτυπα, και πουλήθηκαν όλα. Και αύριο θα δώσουμε πολλά φύλλα... Δεν κάναμε τίποτα διαφορετικό από αυτό που είναι η δουλειά μας για μεγάλο χρονικό διάστημα.»
«Ποια είναι η ευθύνη ενός δημοσιογράφου; Να σχολιάσει τα συμβαίνοντα, ειδικά αν αυτά εμπίπτουν στο ύφος του, όπως συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση. Κριτικάρουμε όλες τις θρησκείες, όταν έρχονται στη δημόσια και πολιτική σφαίρα. Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί μια απαγόρευση δημοσίευσης σήμερα; Η αυτολογοκρισία είναι η αρχή του ολοκληρωτισμού. Δεν μπορούμε να ενδώσουμε στη βία. Η Γαλλία είναι ένα κοσμικό κράτος δικαίου και βάσει του γαλλικού δικαίου, έχουμε την ίδια ευθύνη με το υπόλοιπο του Τύπου. Δεν έχουμε προσβάλει κανέναν. Αλλά αν κάποιος πιστεύει, ότι τον προσβάλουμε, μπορεί να πάει στο δικαστήριο».
«Θεωρούμε ότι το κλείσιμο των πρεσβειών και των σχολείων εμπίπτουν στον προστατευτικό ρόλο του γαλλικού κράτους. Αν πιστεύει ότι υπάρχει κίνδυνος είναι φυσιολογικό να κλείσει τις πρεσβείες…Υπάρχουν δύο γραμμές στην κυβέρνηση. Κάποιοι αποφεύγουν να στηρίξουν την ελευθερία της έκφρασης, και άλλοι, όπως οι Manuel Valls (Εσωτερικών) και Vincent Peillon (Παιδείας) μας υποστήριξαν».
"Η κριτική σε μια θρησκεία δεν είναι ρατσισμός. Μια δημοκρατία δεν ορίζεται από τη θρησκεία της, αλλά από την ελεύθερη έκφραση των ιδεών. Η θρησκεία πρέπει να είναι ιδιωτική. Οι Μουσουλμάνοι δεν είναι φυλή, είναι άνθρωποι από όλες τις φυλές. Οι άνθρωποι που αυτοπροσδιορίζονται ως μουσουλμάνοι χειραγωγούνται από τους θρησκευτικούς ηγέτες τους, που τους λένε ότι η ταυτότητά τους είναι η θρησκεία τους. Στη Γαλλία, η ταυτότητα είναι ιθαγένεια…Αρνούμαι κατηγορηματικά την κατηγορία του ρατσισμού. Και ισλαμοφοβία είναι η δικαιολογία που επικαλέστηκε το ιρανικό καθεστώς κατά τις ημέρες της επικήρυξης για τον Σαλμάν Ρούσντι , ταυτίζοντας το με τον αντισημιτισμό. Τότε να μιλάμε και για χριστιανοφοβία».
«Είμαστε μια εφημερίδα άθεη. Όταν οι θρησκείες εισβάλλουν στο χώρο της πολιτικής, θα πρέπει να κριτικαριστούν και να γίνουν γελοιογραφία, όπως και οι πολιτικοί."
"Μπορώ να καταλάβω ότι κάποιος μπορεί να σοκαριστεί βλέποντας μια παρωδία του Μωάμεθ στο εξώφυλλο, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Τα κινούμενα σχέδια βρίσκονται στο οπισθόφυλλο και στις εσωτερικές σελίδες. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που διαμαρτύρονται δεν τα έχουν δει, όπως πολύ λίγοι έχουν δει και το αντι-ισλαμικό video.»