Νέα σεισμική δόνηση καταγράφηκε λίγο μετά τις 9:00 το πρωί στη Σαντορίνη.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σημειώθηκε νέα σεσμική δόνηση μεγέθους 4,8 Ρίχτερ, περίπου στις 9:16 το πρωί της Παρασκευής. Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 12,3 χλμ και σημειώθηκε 27χλμ ανατολικά-βορειοανατολικά της Οίας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η νέα αυτή σεισμική δόνηση ήταν η ισχυρότερη από τις πέντε που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο νησί της Σαντορίνης.
Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επισκεφθεί σήμερα το πρωί τη Σαντορίνη, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το Μαξίμου λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο νησί.
Από την Κυριακή 26η Ιανουαρίου ως την Τρίτη 4η Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, ανέφερε χθες Πέμπτη το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ).
Κάτοικοι, κρατικός μηχανισμός και επιστήμονες στις Κυκλάδες παραμένουν σε ετοιμότητα, εξαιτίας του μπαράζ σεισμικών δονήσεων στην περιοχή, με τη μεγαλύτερη έως τώρα, να είναι της τάξης των 5,2 Ρίχτερ. Η Σαντορίνη, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι την 1η Μαρτίου, ενώ από χθες το πρωί, κλιμάκια από την Αθήνα βρίσκονται στο νησί και πραγματοποιούν αυτοψίες σε κτίρια.
Σαντορίνη: Τα τρία σενάρια
Στην κατάσταση που επικρατεί στη Σαντορίνη, αναφέρθηκε ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης, τονίζοντας πως «δεν έχουμε τελειώσει με το ηφαίστειο του νησιού».
Όπως εξήγησε, είναι ενεργό και μας χτυπάει «καμπανάκια», αναλύοντας παράλληλα, τα τρία σενάρια για τη σεισμική δραστηριότητα στο νησί, μιλώντας στο Mega. Το πρώτο σενάριο, σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη, είναι πως «όλη αυτή η σεισμική δραστηριότητα θα σταματήσει, το σεισμικό σμήνος, θα σταματήσει, όπως έγινε το 2011».
Το δεύτερο σενάριο είναι όλες αυτές οι δονήσεις να οδηγήσουν σε έναν μεγαλύτερο σεισμό, είπε, ενώ το τρίτο είναι «κάποια στιγμή να έχουμε έναν μικρό παροξυσμό του ηφαιστείου της Σαντορίνης ή του Κολούμπου». «Δεν πρέπει να φοβόμαστε μια έκρηξη», υπογράμμισε, η Σαντορίνη κάνει μικρές εκρήξεις κάθε 50 χρόνια.