Το top 1% στην Αμερική αύξησε τα εισοδήματά του κατά 5,5% το 2011, ενώ τα 96 εκατομμύρια νοικοκυριά που ανήκουν στο bottom 80% (με τα χαμηλά εισοδήματα) γνώρισαν μείωση των εισοδημάτων του κατά 1,7%. Να σημειώσουμε ότι στο bottom 80% εντάσσονται τα εισοδήματα κάτω των $101.583 ετησίως, σύμφωνα με το Bloomberg.
Επιπλέον, μέσα στο 2010, το top 1% των οικογενειών στις ΗΠΑ καρπώθηκε το 93% του αμερικανικού εισοδήματος, όπως φαίνεται μέσα από μελέτη του οικονομολόγου Emmanuel Saez, στο Πανεπιστήμιο Berkeley, στην Καλιφόρνια.
Όπως έχει επισημανθεί, η εισοδηματική ανισότητα έχει διευρυνθεί τα τελευταία 40 χρόνια στην Αμερική, ενώ ακόμα και το επιχείρημα ότι η νέα γενιά τα καταφέρνει καλύτερα από την προηγούμενη, δεν ισχύει τα τελευταία 10 χρόνια στην Αμερική, όπου το μέσο οικογενειακό εισόδημα έχει γνωρίσει μείωση, για πρώτη μάλιστα φορά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Η εισοδηματική ανισότητα στην κλίμακα που τη βιώνουμε σήμερα, καταστρέφει τη δημοκρατία», δήλωσε ο Bob Crandall, πρώην διευθύνων σύμβουλος των Αμερικανικών Αερογραμμών.
Το ζήτημα της διαρκώς συρρικνούμενης μεσαίας τάξης στις ΗΠΑ αποτελεί κυρίαρχο σημείο της πολιτικής διαμάχης στη διεκδίκηση της Προεδρίας ανάμεσα σε Ομπάμα και Ρόμνεϊ.
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος έχει δηλώσει ότι ο Ομπαμα διχάζει την Αμερική με τη μάχη ανάμεσα στο 99% και το 1%, ενώ παράλληλα είναι υπέρμαχος της δραστικής περικοπής των δαπανών και της μείωσης των φόρων ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν ταχύτερα νέες θέσεις εργασίας.
Ο Μπάρακ Ομπάμα αποδίδει την περαιτέρω συρρίκωση της μεσαίας τάξης στην οικονομική κρίση, ενώ είναι υπέρ του φόρου Buffett για τα υψηλά εισοδήματα, άνω του $1 εκατομμυρίου.