Η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ευρωζώνη

Η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην ευρωζώνη Facebook Twitter
1

Η Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εμφανίζει τη μεγαλύτερη προσαρμογή από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και τις αναδυόμενες οικονομικά χώρες, από το 2009 μέχρι το 2013.

Συγκεκριμένα στο διάστημα 2009-2013, εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμά της κατά 17,5% του ΑΕΠ της, την ίδια ώρα που η δεύτερη στην κατάταξη Ισλανδία εμφανίζει προσαρμογή της τάξης του 5,7% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις κάνουν μάλιστα λόγο ότι η Ελλάδα βρίσκεται στα τρία τέταρτα της διαδρομής, καθώς απομένει να επιτύχει προσαρμογή της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ της.


Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει σε τόσο μεγάλο επίπεδο το έλλειμμά της, χρησιμοποιώντας 13 από τα 15 βασικά μέτρα που προτείνει το ΔΝΤ για να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή.

Από το 2009, μέχρι τώρα, η Ελλάδα, έχει προχωρήσει σε μειώσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων, δαπανών για την υγεία, λειτουργικών δαπανών, αύξηση της φορολογίας των φυσικών προσώπων, αύξηση έμμεσων φόρων κλπ. Οι μοναδικές κατηγορίες μέτρων που δεν έχουν εφαρμοστεί στην Ελλάδα είναι η αύξηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων και η αύξηση της φορολόγησης των μερισμάτων.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου: Άνοιξε η πλατφόρμα, ποιοι μπορούν να κάνουν αίτηση σε α' φάση

Οικονομία / Καταπατημένα ακίνητα Δημοσίου: Άνοιξε η πλατφόρμα, ποιους αφορά, ποιοι δικαιούνται έκπτωση μέχρι και 80%

Αφορά στην εξαγορά 90.000 καταπατημένων ακινήτων - Βήμα προς βήμα η διαδικασία - Απαραίτητη προϋπόθεση η δήλωση του ακινήτου στο Ε9 τουλάχιστον 5 χρόνια πριν την αίτηση
LIFO NEWSROOM
Στουρνάρας για «κόκκινα δάνεια»: Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού

Οικονομία / Στουρνάρας για «κόκκινα δάνεια»: Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού

Μπορεί να καταγράφεται πρόοδος στη διαχείριση των «κόκκινων δανείων» όμως εξακολουθούν να υφίστανται κίνδυνοι για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δήλωσε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος
LIFO NEWSROOM