Η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων και η απλοποίηση των διαδικασιών για την καλύτερη αξιοποίηση σχολαζουσών κληρονομιών, δωρεών προς το δημόσιο και ακινήτων που ανήκουν στο κράτος, βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ετοιμάζει δύο νομοσχέδια που θα αλλάξουν το πλαίσιο καταγραφής και διαχείρισης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, με στόχο να αξιοποιηθεί τόσο για επενδύσεις όσο και για νέα προγράμματα κοινωνικής στέγασης.
Σε ό,τι αφορά τις δωρεές προς το δημόσιο, το νομοσχέδιο προβλέπει:
- Τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Ευεργετών και Δωρητών, το οποίο θα διαχειρίζεται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι δωρητές θα μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους. Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία των δωρεών, ειδικά για ποσά άνω των 500.000 ευρώ.
- Την καθιέρωση φορολογικών κινήτρων, όπως η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος (22%) για ιδρύματα και κληροδοτήματα που καταγράφονται ως ενεργά στο σχετικό μητρώο, αλλά και η κατάργηση του φόρου δωρεάς (0,5%) για δωρεές προς κοινωφελή ιδρύματα.
Για τις σχολάζουσες κληρονομιές, όπου μέχρι σήμερα δεν υπήρχε άμεση καταγραφή, οι νέες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν:
- Άμεση ενημέρωση του δημοσίου για την ύπαρξη κληρονομικών δικαιωμάτων μέσω διασύνδεσης με το Εθνικό Μητρώο Πολιτών και τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
- Δημιουργία Μητρώου κηδεμόνων, εκκαθαριστών και ελεγκτών κληρονομιών του Δημοσίου, στο οποίο θα μπορούν να εγγράφονται δικηγόροι, λογιστές και ελεγκτικές εταιρείες.
- Επιτάχυνση της διαδικασίας εκκαθάρισης με βάση την αξία της κληρονομιάς.
- Εκδίκαση υποθέσεων αμφισβήτησης του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου από το Μονομελές Πρωτοδικείο.
Όσον αφορά την ακίνητη περιουσία του δημοσίου, κεντρικό ρόλο στην αξιοποίησή της θα έχει η ΕΤΑΔ. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η χαρτογράφηση 36.000 ακινήτων, με στόχο την ομαδοποίησή τους και τη δημιουργία εταιρειών αξιοποίησης στις οποίες θα συμμετέχουν και ιδιώτες. Θα δημιουργηθούν ομάδες ακινήτων για τις οποίες θα προκηρύσσονται διαγωνισμοί αξιοποίησης, με τον πρώτο διαγωνισμό να αφορά 1.000 ακίνητα. Παράλληλα, προβλέπεται και η αξιοποίηση εμβληματικών ακινήτων του δημοσίου μέσω ξεχωριστών διαγωνιστικών διαδικασιών.