Εισηγητές: Στέφανος Ροζάνης, καθηγητής Φιλοσοφίας
Δημήτρης Νάκος, υποψήφιος διδάκτωρ στον Τομέα Φιλοσοφία και Κινηματογράφος, σκηνοθέτης.
Με αφετηρία τις μελέτες του Μιχαήλ Μπαχτίν για το καρναβάλι θα επιχειρηθεί η κατάδειξη της λειτουργίας και της σημασίας του καρναβαλιού και της μάσκας στη ζωή των ανθρωπίνων κοινωνιών ανά τις εποχές και η αποτύπωσή τους στον κινηματογράφο.
Το καρναβάλι ως τόπος και χρόνος που συμβαίνει η αντιστροφή των πραγμάτων: τα πάνω έρχονται κάτω και τουναντίον, ως θεσμοθετημένη αργία, ως αφορμή και πηγή του δισυπόστατου γέλιου, της φάρσας και της ιεροσυλίας, ως έκφραση του ανοιχτού τοπίου και σώματος.
Η μάσκα ξεκινώντας από τον ρόλο της στην αρχαία ελληνική τραγωδία και τις κοινωνίες των ιθαγενών είχε πάντοτε έναν μαγικό χαρακτήρα, που προσέδιδε υπερ-φυσικά και υπερ-ανθρώπινα χαρακτηριστικά, μπορούσε να «βγάζει» εκείνον που την έφερε από τον εαυτό του να καταργεί ουσιαστικά την ταυτότητά του και να μην είναι εύκολο να διαχωριστεί το πρόσωπο και προσωπείο.
Στον κινηματογράφο η μάσκα έπαιξε και συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στους σούπερ ήρωες. Εκτός όμως από τα προφανή παραδείγματα, ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον έχουν οι ήρωες πυ καθιστούν το πρόσωπό τους μάσκα, προσωπείο (π.χ. ο Σαρλό, ο Χοντρός και ο Λιγνός, οι Έλληνες κωμικοί).
Στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων την Δευτέρα 4 Μαρτίου και ώρα 20:30.
σχόλια