Ένοχος για τη διαχείριση του θέματος της Κύπρου, δηλώνει ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ

Ένοχος για τη διαχείριση του θέματος της Κύπρου, δηλώνει ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Facebook Twitter
1

Ένοχος για τον τρόπο με τον οποίο το Eurogroup επέβαλε και διαχειρίστηκε την απόφαση για την Κύπρο δηλώνει ο επικεφαλής του οργάνου Γερούν Ντάισελμπλουμ. Παραδέχεται ακόμη ότι η Κύπρος αποτελεί συστημικό κίνδυνο για το ευρώ  και τονίζει την ανάγκη "να προστατευθεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης". Όπως είπε, αναλαμβάνει τις ευθύνες για τις αποφάσεις για τη διάσωση της Κύπρου, υπογραμμίζοντας πάντως  ότι η "ζημιά ήταν πολύ, πολύ μικρή, δεδομένης της ηρεμίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.


«Η κατάσταση του νησιού "αποτελεί συστημικό κίνδυνο, όπως αποδείχθηκε αυτές τις τελευταίες ημέρες, και πρέπει να εργαστούμε για ένα πρόγραμμα που θα βάλει τέλος σ' αυτό τον κίνδυνο", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Ο Ντάισελμπλουμ "υπερασπίσθηκε σθεναρά τη συνεισφορά" που ζητείται από τους καταθέτες, επιμένοντας στην ανάγκη να βρεθεί μια "πιο δίκαιη" λύση ώστε οι μεγαλοκαταθέτες να συμβάλουν περισσότερο από τους μικρούς.

"Η έκτακτη συνεισφορά ήταν ένα φορολογικό μέτρο παρόμοιο με ένα φόρο στον πλούτο", είπε επίσης. "Έπρεπε να είχαμε διαθέσει περισσότερο χρόνο για να εξηγήσουμε τη διαφορά ανάμεσα σ΄έναν έκτακτο φόρο και το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων μέχρι τις 100.000 ευρώ,»

Για την προσπάθεια δανεισμού από τη Ρωσία ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ προειδοποίησε επίσης ότι δεν είναι μια ελκυστική λύση, επισημαίνοντας ότι "το να αυξηθούν τα χρέη στην Κύπρο δεν θα τους βοηθήσει να δουλέψουν προς ένα νέο μέλλον".

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

Διεθνή / Υπερτουρισμός: Το καλοκαίρι που η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους τουρίστες - Ανάλυση της Washington Post

«Με τον αριθμό των επισκεπτών να αυξάνεται στα ύψη σε κορυφαίους προορισμούς όπως η Βαρκελώνη και η Βενετία, οι ντόπιοι το λένε δυνατά και καθαρά: Αρκετά», γράφει η αμερικανική εφημερίδα - Τι επισημαίνει για την περίπτωση της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM