Η Κίνα, το Ιράν, το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία και οι ΗΠΑ - αυτές είναι οι πέντε χώρες που οδήγησαν τον κόσμο σε εκτελέσεις το 2012, σύμφωνα με μια έκθεση από την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη. Η έκθεση δείχνει ότι 682 άνθρωποι εκτελέστηκαν το 2012 σε όλες τις άλλες χώρες εκτός της Κίνα. Εκεί, εκτιμάται ότι η θανατική ποινή επιβλήθηκε σε περισσότερα από 1000 άτομα. Ανεξάρτητα από τους αριθμούς, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι, είμαστε όλο και πιο κοντά σε έναν κόσμο χωρίς θανατική ποινή.
Σύμφωνα με το Israel News, μετά την Κίνα ακολουθεί το Ιράν, με 314 εκτελέσεις και στη συνέχεια,το Ιράκ, με 129. Η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 79 και οι ΗΠΑ κατέχουν την πέμπτη θέση με 43 εκτελέσεις, ενώ είναι η μόνη χώρα στην αμερικανική ήπειρο που εφαρμόζει τη θανατική ποινή.
Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στη θανατική ποινή σε όλες τις περιπτώσεις, χωρίς εξαίρεση, ανεξαρτήτως της φύσης του εγκλήματος, των χαρακτηριστικών του δράστη, ή της μεθόδου που χρησιμοποιεί το κράτος για να σκοτώσει τον κρατούμενο.
Ο Charles M. Harris ανώτερος δικαστής στην Φλόριντα των ΗΠΑ ενίσχυσε τη στάση τους λέγοντας, "Εάν η θανατική ποινή δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα, όπου και δεν αποτελεί, και αν η θανατική ποινή δεν μας κάνει πιο ασφαλείς, όπου και δεν μας κάνει, τότε αποτελεί μόνο μία υψηλού κόστους εκδίκηση."