«Δεν πιέσαμε εμείς για τους πλειστηριασμούς», λένε οι τράπεζες

«Δεν πιέσαμε εμείς για τους πλειστηριασμούς», λένε οι τράπεζες Facebook Twitter
3

Τις ερωτήσεις των βουλευτών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής δέχτηκε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Χρήστος Γκόρτσος, με φλέγον θέμα αυτό των πλειστηριασμών που άνοιξε ο υφ. Ανάπτυξης κ. Σκορδάς και έτρεξε να κλείσει γρήγορα η κυβέρνηση. Ο κ. Γκόρτσος είπε ότι «αφού η κυβέρνηση άνοιξε και αμέσως έκλεισε το θέμα, δεν βλέπει τον λόγο να το ξανανοίξει η Ένωση».

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, διαβεβαίωσε όμως, ότι «η Ελληνική Ένωση Τραπεζών δεν άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση για το θέμα αυτό».

 «Οι τράπεζες δεν θέλουν να ξαναμαζέψουν ακίνητα, όπως μαζεύονταν στο παρελθόν τα αυτοκίνητα», είπε ο κ. Γκόρτσος και πρόσθεσε ότι ο αριθμός των πλειστηριασμών και εκεί ακόμα όπου επιτρέπονται είναι πολύ μικρός.

Για το νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες που επιχείρησε να περάσει με γρήγορες διαδικασίες από τη βουλή η κυβέρνηση και συνάντησε τις αντιδράσεις των κομμάτων, ο κ. Γκόρτσος είπε ότι οι τράπεζες, θα χρειαστούν χρόνο για να ανταποκριθούν στις πολλές αιτήσεις που αναμένεται να υποβληθούν για να κάνουν χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων.

Είπε επίσης ότι η διαδικασία έκδοσης προσωρινών διαταγών για υποθέσεις δανείων, είναι μια διαδικασία που πρέπει να εξαλειφθεί διότι αφενός πολλές φορές προκαταλαμβάνουν την οριστική δικαστική απόφαση και αφετέρου ορίζεται δικάσιμος πολλά χρόνια, ακόμη και μέχρι το 2023.

Η αναφορά του στο καθεστώς των προσωρινών διαταγών προκάλεσε την αντίδραση μελών της επιτροπής.

«Είπατε για την προσωρινή διαταγή, για την οποία λέτε ότι θέλετε την κατάργησή της, γιατί προκαταλαμβάνει απόφαση. Αυτό είπατε στην εισήγησή σας. Δηλαδή τι; Να καταργήσουμε τα δικαστήρια και τη δυνατότητα αυτή; Ή τη δυνατότητα προσωρινής διαταγής για ένα υπερχρεωμένο νοικοκυριό; Αυτό λέτε; Με τη διάταξη νόμου αυτή να καταργείται η προσωρινή διαταγή;», ρώτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

«Ίσως δεν έγινε κατανοητό ό,τι είπα για το θέμα της προσωρινής διαταγής. Μίλησα για το ακριβώς αντίθετο. Εκτιμώ ότι η προσωρινή επειδή εκδίδεται χωρίς αυστηρούς δικονομικούς κανόνες, δεν παρέχει την ασφάλεια δικαίου την οποία χρειαζόμαστε με βάση το δικονομικό πλαίσιο και η οποία βγαίνει με βάση μια απόφαση του δικαστηρίου. Άρα με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι μια προσωρινή διαταγή, η οποία εκδίδεται σε ένα χαλαρότερο δικονομικό πλαίσιο και μέσα σε μια μικρή διαδικασία δεν δίνει την ασφάλεια δικαίου», απάντησε ο κ. Γκόρτσος.

Επιπλέον ο γγ της ΕΕΤ τάχθηκε υπέρ της αύξησης της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από το 10%, που προβλέπει το νομοσχέδιο, στο 20% ή και το 25%.

Ο κ. Γκόρτσος έδωσε και στοιχεία στην επιτροπή σύμφωνα με τα οποία, τον Ιούνιο του 2012 ο αριθμός των στεγαστικών δανείων ανέρχονταν σε 1,5 εκατομμύριο και τα καθυστερούμενα στεγαστικά ανέρχονταν σε ποσοστό 20% - ενήμερα, δηλαδή ήταν τα στεγαστικά σε ποσοστό 80%. Τον Ιούνιο του 2012 τα στεγαστικά ενυπόθηκα για τα οποία οι τράπεζες έχουν κάνει ρυθμίσεις ήταν ύψους 12,38 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό αφορά ρυθμίσεις σε 222.384 στεγαστικά δάνεια. Μεγάλος είναι ο ρυθμός αύξησης των καθυστερήσεων στην εξυπηρέτηση των δανείων, καθώς ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια ο μέσος όρος ήταν το 2009 στο 7,5% και ο μέσος όρος στο σύνολο ήταν στο 7,7%, αλλά σήμερα ο μέσος όρος είναι στο 24,5%. Τα καταναλωτικά δάνεια σε καθυστέρηση ήταν 7,4% το 2009 και έφτασαν στο 21% τον περασμένο Δεκέμβριο.

Για την πρόταση περί κουρέματος των τραπεζικών δανείων κατά 30% ο κ. Γκόρτσος είπε ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε επιπλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις.

«Αν πηγαίναμε στη λύση που προτείνετε, με "κούρεμα" δανείων θα χρειαζόμασταν ποσά ίσως και 20 δισ. ευρώ», είπε, απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Διεθνή / Ρεκόρ μετανάστευσης σε ορισμένες από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου το 2023

Ανάλυση της Goldman Sachs έδειξε ότι η μόνιμη και νόμιμη μετανάστευση ευθύνεται για το σύνολο σχεδόν της αύξησης της απασχόλησης στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία
LIFO NEWSROOM
Κατέρρευσαν διεθνώς οι τιμές στο ελαιόλαδο: Πόσο θα πωλείται το λίτρο στην Ελλάδα

Οικονομία / Κατέρρευσαν διεθνώς οι τιμές στο ελαιόλαδο: Πόσο θα πωλείται το λίτρο στην Ελλάδα

Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι η παραγωγή λαδιού φέτος στην Ελλάδα θα φτάσει τους 250 χιλ. τόνους, ποσότητα που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 42,9% σε σχέση με πέρυσι
LIFO NEWSROOM
Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Διεθνή / Deutche Bank: Απολύθηκαν πάνω από 100 διευθυντικά στελέχη

Ο Κλαούντιο ντε Σάνκτις κλείνει περισσότερα από 300 υποκαταστήματα στη Γερμανία, έχει συγχωνεύσει τρία επίπεδα διοίκησης και μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων στο front-office κατά 6,5% καθώς προσπαθεί να περιορίσει τα έξοδα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Και κατι ακομα, καλο θα ειναι να γινει γνωστο οτι αυτο που βιωνουμε αυτα τα χρονια, εμεις, η Ευρωπη αλλα και ολος ο δυτικος κοσμος δεν ειναι τιποτα αλλο, απο μια τραπεζικη κριση η οποια μετα εγινε κριση χρεους των κρατων. Γιατι ειναι τοσο λαιμαργοι και τοσο υποκριτες που δεν τηρουν ουτε τον βασικο κανονα του νεοφιλελευθερισμου, δηλαδη "Ελευθερες αγορες με οσο το δυνατο λιγοτερη επεμβαση απο το κρατος". Στα κερδη τους τον κανονα αυτο τους τηρουσαν, οταν ομως αρχισε η χασουρα τους το 2008 απο την καταρευση της Lemman Brother με αφορμη την καταρευση των στεγαστικων CDO, τοτε τρεξαν ολες στα μισητα σε αυτες κρατοι και ζητησαν να βαλουν βαθια το χερι στην τσεπη, στους φορολογουμενους τους δηλαδη για να σωσουν τα μαγαζακια τους. Ετσι σαν ντομινο ολα σχεδον τα κρατη, αφου αναγκαστηκαν να δανειστουν για να σωσουν την πτωχευμενες τραπεζες, κατεληξαν να αυξανετε το δημοσιο χρεος τους. Με λιγα λογια, αυτο που περναμε αυτη την στιγμη οφείλονται κατα μεγιστο λογο στις ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
Οχι εσεις ειστε αγιοι ανθρωποι τι λες τωρα. Το οτι ολοι εμεις πληρωνουμε τις ανακεφαλοποισεις σας απο τις χασουρες σας δεν λες κατι. Τα τοξικα ομολογα που τζογαρατε (οπως CDO) και πτωχευσατε τα μαγαζια σας τα πληρωνουμε εμεις ολα αυτα τα χρονια. Εχουν και θρασος και μιλανε και για πλειστηριασμους οι δρακουλες!!!