Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η «μάχη των αγωγών» στην Ευρώπη, καθώς το Αζερμπαϊτζάν διεκδικεί δυναμικά την ενεργειακή τροφοδοσία της γηραιάς ηπείρου, κάτι που θα σήμανει την απέξαρτηση της Ευρώπης από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.
Η Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ ΙΙ του Αζερμπαϊτζάν έχει δύο επιλογές. Πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στον αγωγό TAP, που διασχίζει οριζόντια τη Βόρεια Ελλάδα, «ανεβαίνει» στην Αλβανία και από εκεί περνάει στην Ιταλία και στον αγωγό Nabucco που περνά από χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και καταλήγει στην Αυστρία.
Ο πόλεμος Nabucco – TAP έχει οικονομική, αλλά και γεωπολιτική διάσταση. Ο TAP, σύμφωνα με το Euronews, είναι κατά 500 εκατομμύρια δολάρια φθηνότερος του Nabucco, το κόστος του οποίου προσσεγίζει τα 8 δισεκατομμυρία δολάρια. Όμως ο Nabucco φέρεται να εξασφαλίζει πρόσβαση σε περισσότερες αγορές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριζε την κατασκευή του Nabucco, όμως πλέον τηρεί στάση αναμονής και ουδετερότητας. Ο διευθυντής εξωτερικών σχέσεων του ΤΑΡ δηλώνει ότι «υπάρχει δραματική στροφή υπέρ του TAP», ενώ ο εκπρόσωπος του Nabucco εκτιμά ότι το επενδυτικό σχέδιο εξακολουθεί να απολαμβάνει ισχυρής πολιτικής στήριξης.
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters εκτιμά ότι τα συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν εξυπηρετούνται καλύτερα από τον TAP, αφού παρά τον «φιλοδυτικό» προσανατολισμό του Nabucco, οι Αζέροι δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαρρήξουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αναλυτές υποστηρίζουν, πως ο ΤΑΡ δεν διασχίζει εδάφη στα οποία παραδοσιακά κυριαρχούσε η Ρωσία, γεγονός που βοηθά τους Αζέρους τόσο να συνεργαστούν απευθείας με τη Δύση, αλλά και να μην δημιουργήσουν τριβές στις σχέσεις τους με τη Μόσχα.
Ο TAP θα ακολουθεί τη διαδρομή από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, στην Αλβανία και από εκεί με υποθαλάσσια σύνδεση στην Ιταλία. Θα έχει μήκος περίπου 800 χλμ., έναντι 1.300 χλμ. του Nabucco West, ενώ η ματαίωση του νότιου σκέλους του South Stream λειτουργεί υπέρ του TAP. Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου αναμένουν σημαντικά οικονομικά οφέλη από την διέλευση του TAP. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η κατασκευή του TAP θα αποφέρει στη χώρα μας οικονομικά οφέλη έως και 340 εκ. ανά έτος.
Ο αγωγός TAP, βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών του Έλληνα πρωθυπουργού με την πολιτική ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν, κατά την ολιγόωρη επίσκεψη του στο Μπακού τον περασμένο Μάϊο. Η Αθήνα στηρίζει τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP), που διέρχεται και από την Ελλάδα, για τη μεταφορά αζέρικου αερίου στην Ευρώπη. O Διαδραστικός Αγωγός (Transadriatic Pipeline – TAP) θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα καταλήγει, μέσω Αλβανίας, στην Ιταλία, μεταφέροντας αζέρικο αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ προς την Ευρώπη.
Η απόσυρση της Gazprom από τον διαγωνισμό για την πώληση της ΔΕΠΑ προκάλεσε απογοήτευση στην Αθήνα. Όμως για πολλούς η προσφορά της αζέρικης Socar στο διαγωνισμό για τη ΔΕΣΦΑ, συνδέεται με την επιλογή του αγωγού TAP έναντι του ανταγωνιστή του Nabucco West. Εντός του καλοκαιριού, η κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαιτζάν αναμένεται να ανακοινώσει ποιος από τους δύο αγωγούς θα επιλέξει.
σχόλια