Μπιφτέκι κατευθείαν από το εργαστήριο μπήκε σήμερα για πρώτη φορά στα χρονικά σε πιάτο και όσοι το δοκίμασαν μάλλον απογοητεύτηκαν παρά το απόλαυσαν.
Με στο σκεπτικό ότι η τεχνολογία τους αποτελεί πιθανώς βιώσιμο τρόπο κάλυψης των ολοένα αυξανόμενων επισιτιστικών αναγκών του κόσμου, επιστήμονες μαγείρεψαν και δοκίμασαν το πρώτο εργαστηριακό μπιφτέκι παγκοσμίως, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο.
Το μπιφτέκι, αποτέλεσμα πενταετών μελετών σε εργαστήριο της Ολλανδίας, παρασκευάστηκε από κύτταρα αγελάδας, που μετατράπηκαν σε 20.000 λωρίδες μυών. Αυτές με τη σειρά τους ενώθηκαν για να δημιουργήσουν ένα «πατέ», από το οποίο φτιάχτηκε το ακριβότερο μπιφτέκι του κόσμου.
«Περίμενα η υφή του να είναι πιο μαλακή», είπε η Χάνι Ρύτσλερ, ερευνήτρια σε εργαστήριο τροφίμων, η πρώτη που δοκίμασε το μπιφτέκι. Ωστόσο πρόσθεσε ότι, ενώ η απουσία λιπαρών ήταν αισθητή, η γεύση του θύμιζε οπωσδήποτε κρέας.
Ο Μαρκ Ποστ, ο ερευνητής του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ και «δημιουργός» του μπιφτεκιού εξέφρασε την ελπίδα η παρασκευή εργαστηριακού κρέατος να συμβάλει στην επίλυση της επισιτιστικής κρίσης και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Βέβαια, παραδέχτηκε πως εξίσου σημαντικό είναι το δημιούργημά του να έχει και καλή γεύση: «Για να πετύχει το μπιφτέκι, πρέπει να έχει την εμφάνιση, την αίσθηση και τη γεύση του πραγματικού», είπε.
Επειδή το τεχνητό κρέας ήταν άνοστο και λευκό, στο μείγμα προστέθηκε χυμός πατζαριού (για το χρώμα), και κομμάτια ψωμιού, καραμέλα και κρόκος.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας προβλέπει ότι έως τα μέσα του αιώνα η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος θα έχει διπλασιαστεί, αφού όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες έχουν τα οικονομικά μέσα να το εξασφαλίσουν. Τα ζώα που εκτρέφονται και προορίζονται για σφαγή καταλαμβάνουν το 70% των γεωργικών εκτάσεων.
Την ικανοποίησή της για την εξέλιξη εξέφρασε η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων PETA, εκτιμώντας ότι το συνθετικό κρέας «θα βάλει τέλος στα φορτηγά που είναι γεμάτα αγελάδες και κοτόπουλα, στα σφαγεία και στη βιομηχανική εκτροφή. Θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, θα εξοικονομήσει νερό και θα καταστήσει ασφαλέστερη την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων».
σχόλια