Ο Πικάσο δημιουργεί αναταραχή και στη Νορβηγία.

Αρκετοί αναρωτιούνται αν πρέπει να κατεδαφιστούν τα κτήρια με τις τοιχογραφίες του

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 20.8.2013 | 12:34

 

Κανένας Νορβηγός δε θα ξεχάσει τη βομβιστική επίθεση του Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ στα κυβερνητικά κτίρια, το 2011, επίθεση που στοίχισε τη ζωή 77 ανθρώπων. Δυο τουλάχιστον από τα μπλοκ αυτού του συγκροτήματος έχουν πάθει μεγάλες ζημιές και αρκετοί αναρωτιούνται αν πρέπει να επισκευαστούν ή να κατεδαφιστούν. Σε πέντε από αυτά τα κτίρια υπάρχουν οι μεγάλες τοιχογραφίες που έκανε ο Πικάσο, τις δεκαετίες του 50 και του 60. Είναι "Η Παραλία", "Ο Γλάρος", "Σάτυρος και ο Φαύνος" και δύο εκδοχές του έργου "Οι ψαράδες".

 

 

Η διαμάχη δεν έχει να κάνει με τα έργα αλλά κυρίως με την αρχιτεκτονική αξία των κτιρίων.

"Εχουν ιστορική σημασία , τόσο αρχιτεκτονικά, πολιτικά και καλλιτεχνικά", υποστηρίζει η μια πλευρά, ενώ υπάρχει και η αντίθετη άποψη: "Θυμίζουν την ερήμωση και ανθρωποφοβία της κομμουνιστικής Ανατολικής Ευρώπης και της Σοβιετικής Ένωσης. Εχουμε μια ευκαιρία να απαλλαγούμε από το πιο άσχημο αρχιτεκτονικά κομμάτι της πόλης" λένε οι υπόλοιποι.

Ακόμα και ο κόσμος είναι διχασμένος. Μια δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στην καθημερινή Verdens Gang έδειξε ότι το 39,5% των ανθρώπων ήθελαν να κατεδαφιστεί το μπλοκ, ενώ 34,3% θεωρούν ότι θα πρέπει να διατηρηθεί.

 

 

Η τύχη των τοιχογραφιών θα αποφασιστεί από τη Νορβηγική κυβέρνηση μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι περισσότεροι προτείνουν να κοπούν και να μεταφερθούν σε εσωτερικό χώρο.

Βεβαίως, υπάρχει μια ακόμα σοβαρή παράμετρος που ίσως δεν έχουν υπολογίσει: η οικογένεια Πικάσο, η οποία έχει τα πνευματικά δικαιώματα των έργων, δεν έχει μιλήσει ακόμα.

 

*****