10 ξένα βιβλία που αξίζει να περιμένουμε

Η δημοσιογράφος Παρή Σπίνου επιλέγει από την αφρόκρεμα της παγκόσμιας λογοτεχνίας τα βιβλία που εκδίδονται το επόμενο διάστημα

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 29.8.2013 | 11:20

 

 

Με την εκδοτική σεζόν στα φόρτε της, λίγους ανθρώπους εμπιστευόμαστε να μας ξεχωρίσουν τα βιβλία που της διεθνούς λογοτεχνίας που έχουν ενδιαφέρον. Η δημοσιογράφος Παρή Σπίνου από την "Εφημερίδα των Συντακτών" είναι σίγουρα από τα πρόσωπα την γνώμη των οποίων υπολογίζουμε και ζητάμε πάντα. Εχει γούστο, γνώσεις, εμπειρία και ανιχνεύει στα βιβλία τα χαρακτηριστικά εκείνα που τα κάνουν ελκυστικά στους αναγνώστες. Σήμερα, από τα δεκάδες χαρτιά που είχε πάνω στο γραφείο της, επέλεξε για μας τις ξένες εκδόσεις που αξίζει να περιμένουμε.

 

 

1.Τζ. Μ. Κουτσί «Η παιδική ηλικία του Ιησού»

 

"Οι ξένες κριτικές διίστανται για το τελευταίο μυθιστόρημα του νοτιοαφρικανού νομπελίστα Τζ. Μ. Κουτσί «Η παιδική ηλικία του Ιησού» που τώρα παραδίδεται στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά. Αλλοι αναγνωρίζουν στις σελίδες του τον παλιό, καλό, στοχαστικό Κουτσί, αλλοι το βρίσκουν εκτός στόχου. Κεντρικός ήρωας, πάντως, είναι ένα ιδιαίτερα ευφυές, ενορατικό παιδί, που αναδεικνύεται Μεσσίας μιας καινούργιας ζωής σε μια ιδιόμορφη κοινότητα, ολίγον χίπικη, ολίγον εναλακτική. Μια αλληγορία για τη μετανάστευση, την ατομική ταυτότητα και το κοινωνικό καλό, με φιλοσοφικές προεκτάσεις".

 

 

 

2. Τζόναθαν Κόου- «Expo 58»

 

"Ο Τζόναθαν Κόου μας μπέρδεψε στην τελευταία Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης όταν πανηγυρικά ανακοίνωσε το νέο του μυθιστόρημα «Expo 58», ανάμεσα σε ενθουσιασμένους φαν. Απ' ό,τι καταλάβαμε είναι ενα story για την απαρχή της οικονομικής κατάρρευσης της Ευρώπης, που ο ίδιος την ανάγει στα τέλη της δεκαετίας του '50. Με το οικείο, καυστικό ύφος του και το λεπτό χιούμορ, ο Βρετανός συγγραφέας μάς μεταφέρει στο Λονδίνο του 1958, σε μια παγκόσμια έκθεση που αντικατοπτρίζει το λαμπρό για την Ευρώπη μέλλον, το οποίο όμως αποδεικνύεται απατηλό. (Πόλις, μετ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου)".

 

 

3. Ιαν Μακ Γιούαν- "Zαχαρωτό"

 

"Επίσης φρέσκο το «Ζαχαρωτό» του Ιαν Μακ Γιούαν, σίγουρα δεν είναι γλυκανάλατο, αλλά γλυκόπικρο. Ο δημοφιλής στο ελληνικό κοινό συγγραφέας μας πηγαίνει μερικές δεκαετίας πίσω και αφηγείται μια ιστορία κατασκοπίας στις αρχές της δεκαετίας του '70 με γυναίκα ηρωίδα (Πατάκης, μετ. Κατερίνα Σχινά)".

 

 

4. Ζέιντι Σμιθ -"Στην καρδιά της πόλης"

 

"Ιλατραγικό το καινούργιο κοινωνικοπολιτικό μυθιστόρημα της επίσης Bρετανής Ζέιντι Σμιθ "Στην καρδιά της πόλης" (μετ. Ιωάννα Ηλιάδη, εκδ. Μεταίχμιο) που ήταν υποψήφιο για Womens Prize for Literature, (πρώην Orange) θεωρείται το καλύτερο ως σήμερα βιβλίο της. Οι ξένοι κριτικοί το χαρακτηρίζουν αριστούργημα. Αποτυπώνει τη σύγχρονη αστική ζώνη μέσα από τα μάτια των ηρώων της σε ενα πολυφωνικό κείμενο με άφθονο χιούμορ, σπαρακτικούς μονολόγους και καυστικούς διαλόγους".

 

 

5. Πολ Οστερ - "Αόρατος"

 

"Θερμές κριτικές πήρε και ο Πολ Οστερ για τον "Αόρατο", του 2009 που θα κυκλοφορήσει πρώτη φορά στα ελληνικά από το "Μεταίχμιο", σε μετάφραση Σπύρου Γιανναρά. Τρία πρόσωπα διηγούνται μια ιστορία αχαλίνωτης σεξουαλικής επιθυμίας και ασίγαστης αναζήτησης της δικαιοσύνης, που εξελίσσεται τόσο στον χρόνο, από το 1967 έως το 2007, όσο και στον χώρο, από τη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και την Καραϊβική".

 

 

 

6. Ζοζέ Σαραμάγκου- «Φεγγίτης»

 

"Γράφτηκε αρκετά χρόνια πριν αλλά εκδόθηκε μετά θάνατον, όπως ήθελε ο ίδιος, ο οποίος χάρισε τα δικαιώματα του βιβλίου στη σύζυγό του. Πρόκειται για τον «Φεγγίτη» του Ζοζέ Σαραμάγκου, νεανικό έργο με επίκεντρο τις ιστορίες των ενοίκων μιας λαϊκής πολυκατοικίας και ενδιαφέρουσες ψυχαναλυτικού τύπου παρατηρήσεις (Καστανιώτης, μετ. Αθηνά Ψυλλιά)".

 

 

 

 

7. Mo Γιαν -«Αλλαγή»

 

"Μια νουβέλα-καμουφλαρισμένη αυτοβιογραφία, από τον πολιτικά μετριοπαθή Κινέζο νομπελίστα Μο Γιαν: «Αλλαγή». Οι πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στη χώρα του κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών σκιαγραφούνται μέσα από τις μικρές ιστορίες των απλών ανθρώπων (Αγρα, μετ. Παλμύρα Ισμυρίδου)".

 

 

 

8. Χαρούκι Μουρακάμι- «Τις μικρές ώρες»

 

"Για το τελευταίο του βιβλίο «Ο άχρωμος Τσουκούρου Ταζάκι» οι Γιαπωνέζοι έκαναν ουρές στα βιβλιοπωλεία, στα ελληνικά όμως θα έχουμε ένα παλαιότερο, του 2004, του Χαρούκι Μουρακάμι. Πρόκειται για «Τις μικρές ώρες» (Ψυχογιός, μετ. Μαρία Αργυράκη), ένα υπνωτικό, μυσταγωγικό μυθιστόρημα με πρωταγωνίστριες δύο αδελφές, ένα μοντέλο σε λήθη η μία, φοιτήτρια η άλλη και ανθρώπους της νύχτας και του περιθωρίου".

 

 

 

9. Τζούλιαν Μπαρνς- «Πριν εκείνη με γνωρίσει»

 

"Ποτέ δεν είναι αργά να διαβάσουμε ενα μυθιστόρημα του Τζούλιαν Μπαρνς από τη δεκαετία του '80, το «Πριν εκείνη με γνωρίσει» (Μεταίχμιο, μετ. Θωμάς Σκάσης). Σίγουρα θα ικανοποιήθούν οι θαυμαστές του Βρετανού μπουκερίστα καθώς με την γνωστή λεπτή ειρωνία και το ανατρεπτικό χιούμορ του χειρίζεται το θέμα της ερωτικής ζήλιας".

 

 

 

10. Αλαν Χόλινγκχερστ- «Το παιδί του ξένου»

 

"Επίσης βραβευμένος με Μπούκερ, νεότερος βεβαίως του Μπάρνς, ο Αλαν Χόλινγκχερστ, επανέρχεται στα βιβλιοπωλεία με ένα πολύ καλό, διαφορετικό από ό,τι τον είχαμε συνηθίσει μυθιστόρημα. «Το παιδί του ξένου» είναι μια βουτιά στα βαθιά νερά της αγγλικής ιστορίας με συνεχείς αναφορές στο σήμερα. Η ιστορία μιας οικογένειας και κυρίως ενός πολιτισμού που χάνεται, μεταμορφώνεται, εκδικείται (Καστανιώτης, μετ. Αντώνης Καλοκύρης).