Ο Χόκνεϊ ήταν συναισθηματικά διαταραγμένος

Εξομολογήσεις από τον άνθρωπο που τον ανέδειξε

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 4.9.2013 | 12:53

 

 

Ο Τζον Κάσμιν είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Χόκνεϊ. Σήμερα ζει στο σπίτι του στο Δυτικό Λονδίνο και συλλέγει αντίκες. Αν κοιτάξει κανείς τα έργα στους τοίχους του είναι σχεδόν αδύνατον να καταλάβει ότι αυτός ο άνθρωπος στην δεκαετία του 60 και η γκαλερί του στο 118 της Μποντ Στρίτ, ήταν το κέντρο της σύγχρονης τέχνης της χώρας του.

 

 

Αν και η Ποπ Αρτ ήταν ειδικότητα του γκαλερίστα Ρόμπερτ Φρέϊζερ, όταν εκείνος συνελήφθη για κατοχή ηρωίνης στο εξοχικό του Κιθ Ρίτσαρντς και φυλακίστηκε, ο Κάσμιν, ο οποίος υποστήριζε κυρίως την αμερικανική αφηρημένη ζωγραφική, άρχισε να παρουσιάζει και Άγγλους καλλιτέχνες όπως η Gillian Ayres, ο Anthony Caro και ο Robyn Denny. Ο Κάσμιν αν και δεν έκανε ναρκωτικά και ήταν παντρεμένος με γυναίκα και παιδιά, ετεροφυλόφιλος και κλειστός άνθρωπος, δεν ήταν καθόλου ένας συμβατικός τύπος.

 

 

«Ο Χόκνεϊ, ήταν ένας παράξενος τύπος», λέει. «Τον γνώρισα όταν ήταν ένας λαμπρός σπουδαστής στο Royal College. Ηταν νέος, διασκεδαστικός και γεμάτος πρωτότυπες ιδέες». Ο Κασμίν υπέγραψε συμβόλαιο με τον Χόκνεί όταν ο ζωγράφος ήταν μόλις 24 ετών. «Ηταν πολύ ντροπαλός επίσης, με μαύρα μαλλιά και είχε τη νευρικότητα των γυναικών. Μια φορά είχε πάει πριν από εμένα στο σπίτι μου και καθόταν στον καναπέ δειλά δίπλα στη γυναίκα μου. Δεν είχαν ανταλλάξει ούτε μια λέξη».

 

 

 

Το 1964, ο Χόκνεϊ μετακομίζει στην Αμερική. Ο Κασμίν τον επισκεπτόταν μια ή δυο φορές το χρόνο. «Σε μια από τις πρώτες μου επισκέψεις στο Λος Αντζελες», θυμάται, Ο Χόκνεϊ με πήγε στη Ντίσνεϊλαντ. Ημουν τρομοκρατημένος αλλά ο Ντέιβιντ ήταν ευτυχισμένος με καθετί που στην Καλιφόρνια ήταν διαφορετικό από ότι στο Μπράντφορντ. Τα αγόρια με τις λευκές κάλτσες, η ταχύτητα στην παραλία, το σπορ ντύσιμο, οι μικρές πισίνες που υπήρχαν σε κάθε πίσω αυλή σπιτιών. Ολα αυτά τα λάτρευε και ήταν πολύ ευτυχισμένος. Στο Λος Αντζελες, μπορούσες να πιστέψεις ότι όλοι ήταν έξω για διασκέδαση, για την ευχαρίστησή τους.

 

Κάσμιν και Χόκνεί

 

Στα τέλη της δεκαετίας του 60, ο Χόκνεί έκανε διακοπές στο εξοχικό του Κάσμιν, στο Ντορντόν, στη Γαλλία. «Δεν ήταν πια ένα ντροπαλό αγόρι. Ηταν ένας σταρ, που ζούσε σε όλο τον κόσμο, μέσα στην υψηλή κοινωνία, στα μεγάλα ξενοδοχεία και πολλές φορές μέσα σε συναισθηματική διαταραχή. Αν και μέχρι σήμερα είναι φίλοι ο Κάσμιν πιστεύει ότι το έργο του Χόκνεϊ έχει πολλές διακυμάνσεις.

 

 

 

« Η έκθεση με τα τοπία του την περασμένη χρονιά στην Ρόγιαλ Ακάντεμι ήταν άθλια. Η ζωγραφική του δε μου άρεσε ποτέ και για μεγάλα διαστήματα. Και ο ίδιος ξέρει ότι δε μου αρέσουν και δεν αναστατώνεται καθόλου. Εχω αγαπήσει για ατέλειωτες περιόδους τη δουλειά του, αλλά όχι τα πρόσφατα έργα του. Τα γραφιστικά του είναι καταπληκτικά. Δεν έχω ξαναδεί σχέδια και χαρακτικά που να είναι τόσο εφευρετικά και να κάνουν ευτυχισμένο, αυτόν που τα βλέπει.

 

 

Ο Χόκνεϊ είναι σήμερα 76 ετών, ζει στο Γιόρκσάιρ και η υγεία του είναι εξαιρετικά ευαίσθητη, καθώς ταλαιπωρείται από μικρά εγκεφαλικά επεισόδια. Πρόσφατα το όνομά του αναμείχθηκε σε μια μεγάλη ανακριτική διαδικασία που έφτασε την περασμένη εβδομάδα στα δικαστήρια, καθώς ο βοηθός του αυτοκτόνησε μέσα στο σπίτι του, μετά από μεγάλη κατανάλωση ναρκωτικών και κατάποση ενός μπουκαλιού με οξύ. Ο Χόκνεί δεν παρέστη στο δικαστήριο. Ο σύντροφός του έκανε τα πάντα για να υποτιμηθεί το γεγονός του ότι το περιστατικό συνέβη μέσα στο σπίτι του μεγάλου ζωγράφου, ο οποίος εκείνη την ώρα κοιμόταν.

 

 

Ο Κάσμιν είναι σήμερα 79 ετών και ετοιμάζει μια μεγάλη έκθεση για την Ποπ αρτ στο Λονδίνο τη δεκαετία του 60. Ολος ο κόσμος της Τέχνης την περιμένει με ανυπομονησία. Ο γλύπτης Αντονι Κάρο είπε γιαυτόν: «Κάθε καλλιτέχνης θα ήθελε να έχει ατζέντη τον Κάσμιν. Πίστευε στην τέχνη, δεν προσπαθούσε απλώς να την πουλήσει».

Η έκθεση για την ποπ αρτ στη βρετανία στα 60'ς και τους καλλιτέχνες της ανοίγει σήμερα. Χθες το βράδι, η Evening Standard δημοσίευσε αυτές τις φωτογραφίες:

 

Πίτερ Φίλιπς: Ροκ εντ Ρολ

 

Πίτερ Μπλέϊκ: Σουίγκιν κόλορς

 

Αλεν Τζόουνς: Σύνθεση με έναν άντρα και μια γυναίκα

 

*****