Φρέσκα θαλασσινά, νόστιμοι ψαρομεζέδες ή και πιο εκλεπτυσμένα δημιουργικά πιάτα θα βρείτε σε πολλά μέρη της Αθήνας, του Πειραιά και των προαστίων και μάλιστα χωρίς να σας κοστίσει στην τσέπη σας πολλά.
Το Υπερωκεάνιον
Μ. Χατζηκυριάκου 48, Πειραιάς, 210 4180030
Από τα πιο αγαπημένα μας μέρη για ψάρι. Χταπόδι μελωμένο με μπαλσάμικο, σαρδέλες σε ψητό ψωμί και ντομάτα, κριθαράκι με μύδια, σαλάτα με αρμύρα και ντομάτα, σουπιές με ταχίνι και άλλα εκπληκτικά και ολόφρεσκα πιάτα. H κράτηση είναι απαραίτητη.
Λαγουδέρα
Λ. Δημοκρατίας 33, Πέραμα, 210 4414154
Φρέσκα οστρακοειδή που θα τα δοκιμάσετε είτε ωμά είτε αχνιστά. Θαλασσινός παστουρμάς, μαριναρισμένα ψάρια, λαχανοντολμάδες με μπακαλιάρο, χταπόδι και καλαμάρι. Τρώτε βλέποντας τα πλοία να φεύγουν για Σαλαμίνα.
Άρτεμις
Βραυρώνα, 22940 48473
Θα το συνδυάσετε με μίνι εκδρομή στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας, θα δοκιμάσετε καλαμάρι, μπαρμπούνια και τσιπούρες που ψήνουν οι ειδικοί και δεν θα πληρώσετε μια περιουσία.
Ιωνικός
Προύσης 17, Νίκαια, 210 4920202
Συνοικιακή ψαροταβέρνα, από τις αγαπημένες των κατοίκων της περιοχής. Γαύρος ψητός, τηγανητά μπακαλιαράκια, κουτσομούρες και πεσκανδρίτσα είναι μερικά από τα πιάτα του καταλόγου. Συνοδευτικά, σαλάτες και ορεκτικά στα στάνταρ του ψαριού.
Το Διχτάκι
Γρ. Κουσίδη & Χλόης 35, Ζωγράφου, 210 7717144
Όλοι έρχονται εδώ για τα μπακαλιαράκια. Αν υπάρχουν στον κατάλογο, μην τα παραλείψετε. Κατά τα άλλα, οι συνήθεις ψαρομεζέδες, εκτελεσμένοι υπέροχα. Εμείς δοκιμάσαμε μύδια αχνιστά, ψητό χταπόδι και χόρτα. Όλα τέλεια. Ο χαλβάς στο τέλος είναι κερασμένος.
Το Κοχύλι
Λεωφόρος Ειρήνης 17 & Ελένης 32, 210 3461081
Το καλοκαίρι, η ατμόσφαιρα θυμίζει νησί. Η κουζίνα καταπληκτική: σαρδέλα ψητή, χόρτα, μύδια αχνιστά και για το τέλος καταπληκτικό σάμαλι.
Τριαντάφυλλος
Λέκκα 22, 210 3227298
«Κρυμμένος» μέσα σε μια στοά, έχει το πιο φρέσκο και «τίμιο» ψάρι στο κέντρο, αφού πάει ο ίδιος καθημερινά στις 5 το πρωί, στην αγορά και διαλέγει τα πιο φρέσκα. Θα φάτε σαρδέλα και γαύρο παντρεμένο, κουτσομουράκια, γόνο θραψάλου και θα πληρώσετε λίγα. Το καλοκαίρι στη στοά είναι πιο δροσερά απ' ό,τι νομίζετε.
Η Στροφή
Λ. Ειρήνης 33, Πέραμα, 210 4416456
Κάποτε συγκαταλεγόταν στα καλύτερα κρυμμένα ψαροφαγικά μυστικά της πόλης, τώρα πια μαζεύει κόσμο απ' όλη την Αθήνα, που πέφτει με τα μούτρα στα όστρακα, στα φρέσκα ψαράκια, όπως το γαυράκι, η μαρίδα και η σαρδέλα, και στην τέλεια πατατοσαλάτα. Αν βρείτε καβουράκια τηγανητά ή σαλάχι, μην παραλείψετε να τα παραγγείλετε. Τις Κυριακές έχει και ζωντανή ρεμπέτικη μουσική.
Ακόμα:
Η κυρία Ελισάβετ στις Τζιτζιφιές (Ναυάρχου Βότση 2, 210 9428353), πίσω από τον παλιό Ιππόδρομο, μαγειρεύει και σερβίρει γαρίδα, καλαμαράκια, γαριδόψιχα και χταποδάκι φρέσκο στα κάρβουνα. Στο Ψαροκόκαλο στην Αμφιάλη (Βίκτωρος Ουγκώ 10, 210 4323010) ο Φανούρης και η Άννα είναι τέλειοι οικοδεσπότες και μαγειρεύουν καταπληκτικά αχνιστά μύδια, τηγανητό γόνο καλαμάρι κι έχουν ως σπεσιαλιτέ τους το παϊδάκι καβούρι λαδολέμενο. Tο Θεραπευτήριο στα Άνω Πετράλωνα (Καλλισθένους & Κυδαντιδών 41, 210 3412538) έχει καλό και φτηνό ψαράκι (αλλά και κρέατα και μαγειρευτά). Η Λέσβος στα Εξάρχεια (Εμμανουήλ Μπενάκη 38, 210 3814525) σερβίρει γαύρο, μαρίδα και σαρδέλα, κουτσομούρα και μπαρμπούνι, γόπα και κολιό.
Για τους ψαροφαγάδες αναγνώστες: το ψάρι είναι ακριβή υπόθεση. Στο αφιέρωμά μας δεν υπάρχουν ενδεικτικές τιμές. Παρ' όλα αυτά, στα πιο πάνω μαγαζιά θα φάτε πολύ καλά και δεν θα δώσετε πάνω από 20 ευρώ το άτομο.