Capital Economics: Ύφεση και το 2014 και αύξηση του χρέους

Capital Economics: Ύφεση και το 2014 και αύξηση του χρέους Facebook Twitter
2

Ανάλυση της Capital Economics για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, διαψεύδει τις προσδοκίες των κυβερνώντων για επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014. Η ανάλυση εκτιμά ότι η χώρα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας αλλά προβλέπει και διαρκή αύξηση του χρέους.  

"Παρά τη μικρότερη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, 2013, υπάρχουν ακόμη αμφιβολίες για το αν πράγματι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα", σχολιάζει, σύμφωνα με το bankingnews.gr, που δημοσιεύει την ανάλυση,  ο Ben May, κορυφαίος αναλυτής της Capital Economics.

Η Capital Economics εγείρει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν η ελληνική οικονομία έχει φτάσει σε σημείο καμπής, παρά το γεγονός πως κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2013 η ύφεση δεν ξεπέρασε το 3,8%.

"Πράγματι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εμφανίζει σαφείς ενδείξεις βελτίωσης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως η Ελλάδα έχει ξεπεράσει κάθε κίνδυνο", τονίζει.

Τονίζει πάντως ότι η ύφεση της τάξης του 3,8%, σηματοδοτεί πως η Ελλάδα κινείται στο σωστό δρόμο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων.

Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί πως η ύφεση της ελληνικής οικονομίας ίσως κατορθώσει να "συγκρατηθεί" στο 4,2% για το σύνολο του 2013, όπως ακριβώς προβλέπουν οι πιστωτές της χώρας.

"Μάλιστα δεν θα εκπλαγούμε αν τελικά το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνωθεί λιγότερο από το 4,2% που προβλέπει η τρόικα", υποστηρίζει παράλληλα ο αναλυτής της Capital Economics.

Η Capital Economics σπεύδει να προειδοποιήσει ότι η ελληνική οικονομία δεν θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014 και αντιθέτως, προβλέπει ύφεση της τάξης του 2%.

"Η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο, τρίτο πακέτο διάσωσης προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές της ανάγκες. Το νέο δάνειο θα έρθει εντός του τρέχοντος έτους και αμέσως μετά τη διεξαγωγή των κρίσιμων γερμανικών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου", καταλήγει η Capital Economics.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ