Εισιτήρια - μαϊμού στο Λούβρο

Συμβαίνει και στα καλύτερα μουσεία

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 12.9.2013 | 12:42

 

 

Μέχρι σήμερα ξέραμε για πλαστά έργα τέχνης. Η γαλλική αστυνομία, ωστόσο, εξετάζει μια αρκετά παράξενη υπόθεση πλαστών εισιτηρίων στον υπ'αριθμό 1 τουριστικό προορισμό της χώρας. Κι, όμως, μετά τις τσάντες- μαϊμού ερευνάται και μια σπείρα που στέλνει από την Κίνα στη Γαλλία εισιτήρια -μαϊμού!

 

Τις πρώτες υποψίες προκάλεσαν στους υπαλλήλους του μουσείου πριν από κανά δυο μήνες αρκετές δεκάδες Κινέζοι τουρίστες οι οποίοι εντοπίστηκαν στο χώρο "με περίεργα εισιτήρια, τα οποία είχαν κακή ποιότητα χαρτιού και μελανιού και τα οποία δεν θύμιζαν τα κανονικά", αναφέρει η εφημερίδα Le Parisien. Επειτα από έλεγχο διαπιστώθηκε πως ήταν πλαστά.

 

 

Αργότερα, τον Αύγουστο καλύτερης ποιότητας πλαστά εισιτήρια (σχεδόν σαν ακριβή αντίγραφα) άρχισαν να εμφανίζονται στην εισόδου του μουσείου. Αυτά τα δύο περιστατικά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι επίσης τον περασμένο μήνα Βέλγοι τελωνειακοί υπαλλήλοι κατάσχεσαν 4.000 πλαστά εισιτήρια του Λούβρου κρυμμένα σε ένα δέμα από την Κίνα, έχουν σημάνει συναγερμό στην γαλλική αστυνομία.

Ο μεγαλύτερός τους φόβος δεν είναι αν το κύκλωμα εξαπατά το μουσείο, διότι τα μηχανήματα ανίχνευσής του είναι τελευταίας τεχνολογίας και αργά ή γρήγορα οι λαθραίοι επισκέπτες θα συλληφθούν. Πονοκέφαλο, όμως, τους προκαλεί η πιθανότητα να έχει η σπείρα πουλήσει πλαστά εισιτήρια σε ομάδες τουριστών που πρόκειται να επισκεφθούν την Γαλλία κι έχουν ήδη κάνει προκράτηση εισιτηρίων.

 

 

 

Σύμφωνα με την Guardian η εκπρόσωπος του Λούβρου επιβεβαίωσε ότι η εισαγγελία του Παρισιού διεξάγει έρευνα, προσθέτοντας "Δεν σχολιάζουμε τίποτα όσο η έρευνα είναι σε εξέλιξη". Λογικό διότι σύμφωνα με τα στοιχεία το Λούβρο υποδέχεται κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια επισκέπτες και κανείς δεν θέλει να τους τρομοκρατήσει.

 

 

Τα πλαστά εισιτήρια, όμως, έρχονται να προστεθούν σε ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα του μουσείου: τους πορτοφολάδες. Τον Απρίλιο οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να απεργήσουν σε απεργία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους εκατοντάδες πορτοφολάδες οι οποίοι όχι μόνο κάνουν όλο και πιο συχνές επιδρομές αλλά γίνονται και πιο επιθετικοί.

Τον περασμένο μήνα, πάντως, η βρετανική εφημερίδα Art Newspaper ανέφερε ότι το Λονδρέζικο Μουσείο Victoria and Albert ανακάλυψε "καλής ποιότητας" πλαστά εισιτήρια που είχαν εκδοθεί για την έκθεση του Ντέιβιντ Μπάουι. Ολα είχαν πουληθεί online. Πενήντα από αυτά ανακαλύφθηκαν σε χέρια επισκεπτών.

 

 

Για την ιστορία, να σας πούμε πως έπειτα από μια σύντομη περιήγηση στο σάιτ του Λούβρου, βρήκαμε πως το εισιτήριο για τις μόνιμες συλλογές του κοστίζει 12 ευρώ, αυτό για την κεντρική αίθουσα Napoleon 13 ευρώ, ενώ, υπάρχει και ένα συνδυαστικό εισιτήριο για μόνιμες και έκτακτες συλλογές με κόστος 16 ευρώ.

 

Aν πάλι θέλετε να περιηγηθείτε και στα υπόλοιπα σπουδαία μουσεία της γαλλικής πρωτεύουσας σας δίνεται η δυνατότητα να βγάλετε διήμερο πάσο (ισχύει για τις μόνιμες συλλογές όλων των μουσείων του Παρισιού) με 39 ευρώ, 4 ήμερο πάσο με 54 ευρώ και πάσο 6 ημερών με 69 ευρώ.