Ποιος είπαμε ότι είναι ο Αμλετ;

Μια έρευνα για τις λογοτεχνικές γνώσεις των Βρετανών τους εκθέτει ανεπανόρθωτα!

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ-ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ / SHOWTIME 30.9.2013 | 14:00

 

 

Στην Ελλάδα κάτι τέτοιες ανάλογες έρευνες πραγματοποιούνται συνήθως πριν από τις εθνικές μας εορτές. Οι ερωτήσεις αφορούν συνήθως την καταγωγή του Κολοκοτρώνη, την κατάληξη του Αθανασίου Διάκου και το λόγο που πολεμήσαμε με τους Γερμανούς. Οι απαντήσεις χρησιμεύουν κυρίως στα κανάλια για να διακωμωδήσουν την έλλειψη παιδείας και την οριστική μας ρήξη με τα βιβλία της ιστορίας.

 

Στην Αγγλία, από την άλλη, η πιο πρόσφατη έρευνα που δοκίμασε τις γνώσεις των Βρετανών αφορούσε την λογοτεχνία. Πραγματοποιήθηκε από την εταιρία Opini um Research.

 

 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από το σχετικό ερωτηματολόγιο, 31% των ανθρώπων (δηλαδή ένας στους τρεις) δεν ξέρουν ότι ο Κάρολος Ντίκενς (ένας από τους πιο διάσημους Άγγλους μυθιστοριογράφους) έγραψε τις "Μεγάλες προσδοκίες", ενώ, ένας στους έξι δεν είχε ίδεα ότι ο Αμλετ ήταν ήρωας ενός άλλου μεγαθήριου της Βρετανίας: του Σέξπιρ!

 

 

Κάρολος Ντίκενς

 

Περισσότερο από το ένα τέταρτο των 2.000 ερωτηθέντων δεν είχε διαβάσει κάποιο από τα βιβλία του κλασικού καταλόγου. Δηλαδή βιβλία όπως: "Η φάρμα των ζώων" (προτελευταίο μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ), τα σεξπιρικά "Ρωμαίος και Ιουλιέτα", "Μάκβεθ", "Πολύ κακό για το τίποτα", το "Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια" της Αμερικανίδας Χάρπερ Λι, το "Περηφάνια και προκατάληψη" της Τζέιν Οστεν, "Ο Φύλακας στη σίκαλη" του Τζ. Ντ. Σάλιντζερ, "Η Παράξενη Υπόθεση του Δρ Τζέκιλ και κ. Χάιντ" του Ρόμπερτ Λιούις Στίβενσον, κ.ά.

 

 

 

Σκηνή από την κινηματογραφική ταινία "Σκιές στη σιωπή" με τον Γκρέγκορι Πεκ που βασίστηκε στο βιβλίο "Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια" της Χάρπερ Λι.

 

 

Η έρευνα δεν έκρυβε εκπλήξεις στην ερώτηση που έλεγε "ποιοι διαβάζουν περισσότερο: οι άντρες ή οι γυναίκες;". Η απάντηση ήταν η αναμενόμενη: το 21% των ανδρών παραδέχθηκε ότι δεν διάβασε ούτε ένα βιβλίο τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες ήταν σχεδόν το μισό (μόλις 10%).

 

 

 

Oυίλιαμ Σέξπιρ

 

Κατά τα άλλα, ο μέσος Βρετανός διαβάζει περί τα επτά βιβλία το χρόνο, ωστόσο, το ένα τέταρτο των ενηλίκων στη Βρετανία έχουν την τελευταία χρονιά διαβάσει λιγότερα από πέντε βιβλία.


Το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων είπε ότι προτιμά να κάνει πιο ενδιαφέροντα πράγματα από το να διαβάζει, ενώ, το 15% αντί για τα βιβλία προτιμά να περιμένει την κινηματογραφική εκδοχή ενός μυθιστορήματος!

 

 

Ο κινηματογραφικός Χάρι Πότερ

 


Αντιθέτως οι άνθρωποι που απάντησαν ήταν εξπέρ στα μυστικά του "Κώδικα Ντα Βίντσι" (ήταν το πιο πολυδιαβασμένο σύγχρονο μυθιστόρημα μεταξύ των Βρετανών). Κι ακολουθούν ο νεαρός πρωταγωνιστής της Ρόοουλινγκ "Χάρι Πότερ", ο φανταστικός ήρωας της Σου Τάουνσεντ "Αντριαν Μολ", το βιβλίο "Το Κορίτσι με το Τατουάζ" και το "Ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς".

 

Σκηνή από την τηλεοπτική μεταφορά του Αντριαν Μολ

 

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν η έλλειψη χρόνου ήταν η βασική αιτία που αποχωρίστηκαν την ανάγνωση.


Η πιο δημοφιλής στιγμή για να διαβάσουν οι Βρετανοί είναι πριν πέσουν στο κρεβάτι και ακολουθούν στην δεύτερη θέση οι διακοπές. Κι επειδή συχνά παραπονιόμαστε για τους Ελληνες επιβάτες των Μέσων Μεταφοράς, να σας πούμε πως μόλις 5% των Αγγλων δήλωσαν ότι διαβάζουν βιβλίο στη διαδρομή προς και από το χώρο εργασίας τους.

 

 

 

* H Independent πάντως προκάλεσε τους αναγνώστες της να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους σε αυτό εδώ το τεστ. Εμείς το κάναμε. Δικό σας:

http://www.independent.co.uk/voices/iv-drip/third-of-brits-dont-know-who-wrote-great-expectations--can-you-name-the-authors-of-these-classics-8839024.html

 

 

[via]

*****