Η σουηδική ομάδα τσίρκου Sisters με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου

Clockwork ονομάζεται η καινούρια τους δουλειά

ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ/ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ-SHOWTIME 4.11.2013 | 17:02

 

 

Οι Sisters είναι μια ομάδα τσίρκου, η οποία ιδρύθηκε το 2010 στη Σουηδία.

 

 

Πρόκειται για τρεις καλλιτέχνες  από τρεις διαφορετικές εθνικότητες, εντελώς διαφορετικά σχήματα, σώμα και το μυαλό, αλλά με την ίδια ευχή: να δράσουν από κοινού ως ένα σώμα.

Ο Πάμπλο, ο Μικέλ και ο Βάλια  καταπολεμούν τη βαρύτητα με έναν εντελώς μοναδικό τρόπο.

Ακροβατικά, χορός, κινήσεις σωματικού θεάτρου. Η νέα τους παραγωγή μόλις ετοιμάστηκε και παρουσιάστηκε στη Βαρκελώνη και αυτές τις μέρες στην  Ρέμς.

Το  CLOCKWORK, η καινούργια τους δουλειά, έγινε με την καλλιτεχνική βοήθεια και συνεργασία του Δημήτρη Παπαϊωάννου.

Ιδού  και το βίντεο της πράστασης αλλά και ένα δεύτερο της προετοιμασίας στη Ρέμς.

 


 

 

Η ιδέα του Clockwork στηρίζεται στον τρόπο που ο χρόνος και οι φορείς μιας παράστασης επιδρούν ο ένας στον άλλον. Τα μέλη οφείλουν να αλληλοεξαρτώνται τόσο σωματικά όσο και ψυχικά με τον ίδιο τρόπο που ένα ρολόι χρειάζεται για να λειτουργήσει όλα του τα γρανάζια. «Εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός σύμπαντος όπου το ανθρώπινο σώμα μπορεί να είναι πολλά άλλα πράγματα από ένα απλό ανθρώπινο κορμί. Πρόκειται για περίπλοκη χορευτική δημουργία όπου τα πόδια, τα χέρια, οι κορμοί και τα κεφάλια δημιουργούν αλλεπάλληλες μεταμορφώσεις και από από τρία άτομα γίνονται ένα", σημειώνουν οι Sisters. "Η σωματική επαφή, οι ανθρώπινες ζογκλερικές κινήσεις και οι ψευδαισθήσεις είναι τα εργαλεία μας για να εκπλήξουμε το κοινό μας και να το βοηθήσουμε να αλλάξει το όραμά του για το ανθρώπινο σώμα".
Οι χορευτές επί σκηνής διερευνούν πώς τα τρία άτομα μπορεί να γίνουν ένα μέσω της κίνησης παρόλο που πρόκειται για εξαιρετικά διαφορετικά άτομα το καθένα με τελείως ετερόκλητο υπόβαθρο. Μπορεί, λοιπόν, κανείς να διαχειριστεί την διαφορετικότητά του, να εκφράσει την ατομικότητά του και συγχρόνως να δημιουργήσει μια νέα κοινή γλώσσα ;

 

 

 

*****