Με γεύσεις από τη Νότια Αφρική

Ενδιαφέρουσα συνεύρεση πολιτισμών στο μενού διά χειρός σεφ Τόνι Καβαλιέρος.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ 6.11.2013 | 20:56

 

Σαν όψιμος Κολόμβος θα μπορούσες να πεις ότι αισθάνεσαι μπροστά στο πιάτο με τις γαρίδες Βutterfly, μαγειρεμένες στη σχάρα με λεμονοβούτυρο, που συνοδεύονται από καυτερή σάλτσα Ρiri Ρiri. Εξωτικό το πιάτο, με καταγωγή από τη μακρινή Νότια Αφρική. Και πού συμβαίνουν όλα αυτά; Στο ολοκαινούργιο εστιατόριο Fish Co. Platters στο Νέο Ψυχικό.

 

Με γεύσεις από τη Νότια Αφρική

 

Στην πατρίδα τους, τη Νότια Αφρική, ανέλαβαν να μας ταξιδέψουν τρεις φίλοι μέσα από τις γεύσεις της. Ο συμπατριώτης τους σεφ Τόνι Καβαλιέρος ανέλαβε την επιμέλεια της κουζίνας που εστιάζει «σε συνταγές από τη Νότια Αφρική και κυρίως τη Μοζαμβίκη, που είναι επηρεασμένη από τις γεύσεις και τα αρώματα των Πορτογάλων εποίκων». Ο ίδιος προσθέτει: «Η καυτερή σάλτσα Ρiri Ρiri που βρίσκεται πάνω σε όλα τα τραπέζια του εστιατορίου είναι πορτογαλικής προέλευσης και φτιάχνεται με καυτερές πιπεριές και μια ποικιλία από μπαχαρικά και μυρωδικά». Ανακαλύπτουμε μέσα στα πιάτα τη συνεύρεση διαφορετικών πολιτισμών. Μαγικό το παιχνίδι της γεύσης και των υλικών.

 

Με γεύσεις από τη Νότια Αφρική

 

Τόνι ΚαβαλιέροςΑς περάσω στο διά ταύτα, που είναι το φαγητό. Ο κατάλογος είναι επικεντρωμένος στα της θάλασσας: γαρίδες, καλαμαράκια, μύδια και ψάρια. Υπάρχουν όμως και τέσσερις προτάσεις με κρεατικά, που κάποια μαρινάρονται σε πορτογαλική μαρινάδα. Σκορδόψωμο με βούτυρο μυρωδικών έρχεται ζεστό στο τραπέζι. Ακολουθούν γαρίδες βαπτισμένες σε κουρκούτι και περασμένες από ελαφρύ τηγάνι, που η γεύση τους ενισχύεται από ωραιότατη, εύοσμη και πικάντικη μαρμελάδα τσίλι με τζίντζερ (€7,90). Τα μύδια, μαγειρεμένα σε σάλτσα λευκού κρασιού, λεμονιού και σκόρδου (€5,90), έχουν στεγνή σάρκα και είναι γευστικά αδιάφορα. Τα ψητά παντζάρια με μπόλικο σκόρδο συνοδεύονται με ξινομυζήθρα σπιτική (€6,90). Θα προτιμούσα το σκόρδο να ήταν σε μικρότερη δόση, για να αφήνει και τις υπόλοιπες γεύσεις στο πιάτο να μιλήσουν. Ο γάδος, ένα ψάρι από τις βόρειες θάλασσες που ανήκει στην οικογένεια του μπακαλιάρου, ψήνεται στη σχάρα με διάφορα μπαχαρικά και σερβίρεται με λαδολέμονο (€13,90) – γεύση ήπια. Οι γευστικές εντάσεις ήρθαν από τις 6 μεγάλου μεγέθους γαρίδες Βutterfly ψημένες στη σχάρα με το κέλυφός τους, που σερβίρονται λουσμένες σε σκορδοβούτυρο και καυτερή σάλτα Ρiri Ρiri (€16,90). Για δυνατούς παίκτες. Όσοι αγαπούν τις καυτερές γεύσεις θα ενθουσιαστούν με αυτήν τη σάλτσα. Για πιο παρεΐστικη κατάσταση υπάρχει η επιλογή του combos: σερβίρονται σε πιατέλα 6 γαρίδες και καλαμαράκια ή μύδια και συνοδεύονται με ρύζι ή τηγανητές πατάτες (€16,90).

 

Η σάλα είναι χαρούμενη, με χρώματα και έθνικ ζωγραφική στους τοίχους, τραπέζια εντυπωσιακά με διαφορετικές τεχνοτροπίες, μπάρα και ευγενικό προσωπικό που προλαβαίνει τις επιθυμίες σου. Στην οινική λίστα φιγουράρουν και νοτιοαφρικάνικες ετικέτες που συμπληρώνουν την πολυσυλλεκτική γευστική εμπειρία.