Άγνωστοι Σαγκάλ, Ματίς και Ντιξ στους θησαυρούς των Ναζί
Πίνακες ενός δισεκατομμυρίου μέσα σε μια βρώμικη κουζίνα
Ο κόσμος της τέχνης είναι ενθουσιασμένος κυρίως για τα άγνωστα έργα τα οποία έχουν βρεθεί, όπως δήλωσε ο ιστορικός τέχνης Meike Hoffmann.
Ανάμεσα στα χαμένα έργα βρίσκεται ένας πίνακας του Ματίς, ο οποίος χρονολογείται από το 1920, μια αυτοπροσωπογραφία του Οττο Ντιξ, από το 1919 και μια ακουαρέλα του Σαγκάλ.
Ο Χόφμαν είπε ότι είναι απίστευτα χαρούμενος για την καλή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα έργα.
Ρεπροντιξιόν του έργου του Σαγκάλ, το οποίο βρέθηκε σε άριστη κατάσταση
Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Augsburg, ο ιστορικός τέχνης, ο οποίος έχει μελετήσει τη συλλογή από την αρχή της ανακάλυψής της, μίλησε για τό ότι περιλαμβάνει όχι μόνο έργα του μοντερνισμού αλλά και αριστουργήματα, τα οποία χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα.
Ανάμεσα στους θησαυρούς της συλλογής βρίσκονται έργα των Οσκαρ Κοκόσκα, Τουλούζ Λοτρέκ, Μαξ
Λίμπερμαν, Μαξ Μπέκμαν, ένα σκίτσο του Καναλέτο στο οποίο απαθανατίζει την Πάδουα και ένα πίνακα του Γκουστάβ Κουρμπέ στον οποίο "πρωταγωνιστούν" ένα κορίτσι και μια κατσίκα.
Συνολικά τα έργα τα οποία βρέθηκαν είναι 1406, τα 121 από αυτά με κορνίζα, φυλαγμένα και σε καλή κατάσταση.
Ο Gurlitt πούλησε έναν πίνακα του Μαξ Μπέκμαν, το αριστούργημα " The Lion Tamer " σε δημοπρασία στην Κολωνία το Δεκέμβριο του 2011 για € 864.000.
Αυτή η κίνησή του, οδήγησε σε υποθέσεις ότι μπορεί να υπάρχει και άλλη κρύπτη με έργα τέχνης. Ο γενικός εισαγγελέας, αυτό, το θεωρεί εξαιρετικά απίθανο.
Τα έργα δεν πρόκειται να ανέβουν στο διαδίκτυο, επειδή οι αληθινού ιδιοκτήτες μπορεί να μη το επιθυμούν.
Οι αρχές έχουν καλέσει όσους πιστεύουν ότι κατέχουν κάποιο έγγραφο ιδιοκτησίας να έρθουν σε επαφή μαζί τους.
Δύο από τα χαμένα έργα του Οττο Ντιξ
Οι Ναζί κατέσχεσαν τα έργα τέχνης από τους Εβραίους ιδιοκτήτες τους ανάμεσα στο 1930 -1940. Οι πίνακες ανήκαν στην κατά τους ναζί "εκφυλισμένη τέχνη". Η αξία τους εκτιμάται ότι αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Η ανακάλυψή τους το 2011 έγινε σε ένα άθλιο διαμέρισμα του Μονάχου ανάμεσα σε βρώμικα πιάτα και δοχεία.
Η τύχη του 80χρονου ιδιοκτήτη του διαμερίσματος μέσα στο οπίο βρέθηκαν τα έργα τέχνης, αυστριακού Cornelius Gurlitt, δεν είναι γνωστή.
Η αστυνομία πιστεύει ότι ο 80χρονος γιος του πολύ γνωστού προπολεμικού εμπόρου τέχνης Hildebrand Gurlitt, έχει πρόσβαση σε απεριόριστα κεφάλαια. Πιστεύουν ότι τα χρήματα από τις πωλήσεις των έργων τα έβγαζε όλα στην Ελβετία.
Στη Γερμανία ο Gurlitt ζούσε εντελώς παράνομα. Δεν είχε τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης , υπολογιστή , κινητό τηλέφωνο , γιατρό, ούτε οδοντίατρο . Σαν να μην ήταν ζωντανός, σαν να μην υπήρχε.
Πολλοί Εβραίοι πούλησαν τους πίνακες στον πατέρα του προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τη διαφυγή τους από το επικείμενο Ολοκαύτωμα.
Ολοι πιστεύουν ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη ανακάλυψη χαμένων έργων τέχνης που έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα.
Ενα έργο τη σειρά του Φραντς Μαρκ με τα Μπλέ Αλογα
Ανάμεσα στα έργα λέγεται ότι περιλαμβάνεται μια σειρά του Γερμανού ιμπρεσιονιστή ζωγράφου Φραντς Μαρκ. Ένας από αυτούς, ο πίνακας "Die Blauen Pferde am Strand " ή " Τα μπλέ Άλογα στην παραλία" αποτιμάται € 45 εκατομμύρια ευρώ.
*****