6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη νέα Tate

Μίνι οδηγός για την ανανεωμένη βρετανική γκαλερί.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ 19.11.2013 | 15:40

 

Τρία χρόνια χρειάστηκαν για να ολοκληρωθεί το πρότζεκτ αναμόρφωσης των 45 εκατομμυρίων λιρών και πλέον η λονδρέζικη γκαλερί Tate υποδέχεται ανανεωμένη το κοινό της. Οι εργασίες επικεντρώθηκαν στο αρχαιότερο κομμάτι του κτιρίου, ενώ κάποια τμήματά του θα ανοίξουν για πρώτη φορά, εδώ και έναν αιώνα περίπου, τις πύλες τους για τους επισκέπτες.

 

 

1. Η είσοδος πλάι στο ποτάμι επιστρέφει

Ήταν κλειστή για δύο χρόνια, όσο διήρκησαν οι εργασίες των αρχιτεκτόνων της Caruso St. John, τώρα πλέον όμως μπορείς να εισέλθεις στην γκαλερί από τα σκαλοπάτια που βλέπουν στον Τάμεση. Η επιβλητική είσοδος έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα της Tate, Sidney R.J Smith και υποδέχθηκε για πρώτη φορά το κοινό το 1897.

 

6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη νέα Tate

 

2. Νέα μεγάλη σκάλα

Η νέα αστραφτερή μαρμάρινη σκάλα εκτείνεται από τους χώρους του καφέ και του εστιατορίου στο κάτω επίπεδο έως την κεντρική είσοδο, κάτω από τη μεγαλόπρεπη θολωτή ροτόντα. Το σχέδιο της θυμίζει το παλιό μωσαϊκό δάπεδο της γκαλερί και δίνει μία γκλαμ αίσθηση δεκαετίας του '30, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να εξερευνήσει και άλλα στοιχεία από το παρελθόν της Tate στο δωμάτιο με τις φωτογραφίες αρχείου.

 

3. Νέο καφέ και ανακαινισμένο εστιατόριο

Στο κάτω επίπεδο, το καφέ της γκαλερί έχει αναμορφωθεί πλήρως και πλέον υποδέχεται το κοινό σε εξωτερική βεράντα με θέα τον Τάμεση. Τα κουταλάκια που συνοδεύουν τον καφέ που σερβίρεται έχουν σχεδιαστεί ειδικά από τη Nicole Wermers, ενώ το σχέδιο στην οροφή έχει φιλοτεχνηθεί από τον Alan Johnston. Παράλληλα, η τοιχογραφία The Expedition in Pursuit of Rare Meats 1926–7 στο ανανεωμένο εστιατόριο Rex Whistler έχει ανακαινιστεί πλήρως.  

 

6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη νέα Tate
Άποψη του νέου καφέ

 

4. Ολοκαίνουριος φιλόξενος χώρος για τα μέλη

Ο νέος χώρος που σχεδιάστηκε ειδικά για τα μέλη της Tate καταλαμβάνει το μπαλκόνι που βρίσκεται στο αίθριο της θολωτής ροτόντας, ενώ είναι η πρώτη φορά που αυτό το επίπεδο ανοίγει για το κοινό από τη δεκαετία του '20. Οι τακτικοί επισκέπτες μπορούν να ξεφύγουν από τον κόσμο που συρρέει στις γκαλερί και να ξεκουραστούν στις ασύμμετρες πολυθρόνες που έχει σχεδιάσει ο Edwin Lutyens, ή να απολαύσουν το κοκτέιλ τους στο μπαρ που είναι εμπνευσμένο από τον πίνακα του Manet, A Bar at the Folies-Bergères.

 

6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη νέα Tate
Το μπαρ στον ειδικό χώρο για τα μέλη της Tate

 

5. Η Tate ως χώρος μόρφωσης

H Tate διοργανώνει πολλά σεμινάρια, workshops και ομιλίες για το ευρύ κοινό. Διατίθεται νέο στούντιο τέχνης λουσμένο με φυσικό φως, όπου διεξάγονται διάφορα workshops τέχνης, ξεχωριστός συνεδριακός χώρος καθώς και νέο ψηφιακό στούντιο. Υπάρχει επίσης είσοδος μόνο για τα σχολεία, καθώς και ξεχωριστός χώρος εστίασης για τους μικρούς επισκέπτες.

 

6. Μόνιμη συλλογή που ξεχωρίζει

Εκτός από τις περιοδικές εκθέσεις, η Tate φιλοξενεί την εθνική συλλογή βρετανικής τέχνης από το 1500 έως σήμερα, η οποία αξίζει μία τουλάχιστον επίσκεψη. Οι παραπάνω αλλαγές συμπληρώνουν τη φάση ανανέωσης της γκαλερί, η οποία ξεκίνησε με νέο τρόπο παρουσίασης των εκθεμάτων, βασισμένο περισσότερο σε χρονολογική παρά σε θεματική σειρά. Ο επισκέπτης, βλέποντας μαζί έργα που μπορεί να μην έχουν κανένα άλλο κοινό στοιχείο παρά μόνο την εποχή που δημιουργήθηκαν, αποκτά καλύτερη γνώση της βρετανικής τέχνης κάθε περιόδου.

 

6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη νέα Tate

 

6 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τη νέα Tate