«Βασίλης Θεοχαράκης. Ζωγραφική: 2007-2013»
Από τις 11 Δεκεμβρίου στο Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη
Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη παρουσιάζει την έκθεση του ζωγράφου Βασίλη Θεοχαράκη, με τίτλο «Βασίλης Θεοχαράκης. Ζωγραφική: 2007-2013». Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 20:00. Περισσότερα από 80 έργα, ελαιογραφίες σε μουσαμά μεγάλων διαστάσεων, και υδατογραφίες της χρονικής περιόδου 2007-2013 με θέμα τα αδιάβατα δάση και τη θάλασσα, αποκαλύπτουν τις ποιητικές του τοπιογραφίες εμμένοντας σε ένα ιδιαίτερο ζωγραφικό ιδίωμα.
Η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, επισημαίνει στον ομότιτλο κατάλογο της έκθεσης: «Στα τελευταία του έργα ο Θεοχαράκης επιστρέφει στο φυτικό βασίλειο. Όπως βύθιζε το βλέμμα του στα νέφη και στα νερά, στους ουρανούς και στα βάθη του πόντου, τώρα βυθίζεται στο δάσος, στις φυλλωσιές, σε υγρά και δροσερά ξέφωτα. Ξαναγυρίζει στην πειθαρχία της παρατήρησης, επιχειρεί να ξαναδώσει σε δέντρα, φυτά και φυλλώματα τη χαμένη ταυτότητά τους. Όλα όσα διδάχτηκε στη μακρά αποδημία του από τον απτό και καθημερινό κόσμο, τα επικαλείται και τα στρατολογεί για να δώσει σχεδόν υλική υπόσταση σ' αυτή την παρθένα φύση που τείνει να αφανιστεί από τον βιασμό που ασκεί πάνω της ο άνθρωπος.
Το φυτικό βασίλειο του Θεοχαράκη έχει ζωτική δύναμη και παρουσία, όχι μόνο οπτική αλλά και απτική. Καλύτερα ακόμη, θα έλεγα ότι απευθύνεται και συναγείρει όλες τις αισθήσεις. Αισθανόμαστε τη δροσιά, το θρόισμα και το άρωμά του. Ο ζωγράφος εξομολογείται ότι αυτά τα έργα «αποτελούν έναν ύμνο προς τις δυνάμεις που μας κυβερνούν, τις αξεπέραστες εκείνες δυνάμεις προς τις οποίες αισθανόμαστε όλοι δέος». Οι πίνακες αυτής της σειράς, όλοι με επιβλητικές διαστάσεις, αποπνέουν έναν αρχέγονο παγανιστικό πανθεϊσμό, ενώ παράλληλα στέλνουν ένα επείγον οικολογικό σήμα κινδύνου που μας προσγειώνει στη βάναυση εποχή μας. Οι φουρτουνιασμένες θάλασσες που ζωγραφίζει ο Θεοχαράκης ανακαλούν τον «ανάριθμο γέλωτα των ποντίων κυμάτων» του Αισχύλου με τόση αληθοφάνεια που μόνο οι προσεκτικοί και οι επαΐοντες μπορούν να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται για ρεαλιστική ζωγραφική αλλά για μια αναλογική μέθοδο μεταστοιχείωσης της πραγματικότητας σε αφηρημένα εικαστικά σήματα, που έχουν τη δύναμη να «εξαπατήσουν» το μάτι να τα εκλάβει ως αληθινά. Εδώ αξίζει να θυμηθούμε τον αρχαίο λόγο που ισχυριζόταν ότι στην τέχνη αυτός που αφήνεται να εξαπατηθεί είναι σοφότερος από αυτόν που αντιστέκεται στην «απατηλή» σαγήνη της.»
*****