Μάιος: Ένας μήνας αφιερωμένος στη σύγχρονη ελληνική γραφή στη Γαλλία και την Ελλάδα

Το Βυρσοδεψείο ανανεώνει τη σχέση του με την σύγχρονη δραματουργία και προτείνει ένα πολύπλευρο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

LIFOTEAM 2.5.2014 | 16:16

 

Το πρωτοποριακό για τα Ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη σύμπραξη πολλών φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει ως στόχο την ανάδειξη του Ελληνικού έργου μέσα και έξω από την Ελλάδα. Το πρόγραμμα έχει μεγάλο εύρος και αποτελείται από τρία σκέλη: Α) Συμμετοχή στη διοργάνωση «Ελληνικού Μήνα στην Γαλλία», Β) 3ος Κύκλος Σεμιναρίων Δραματουργίας στο Βυρσοδεψείο και Γ) Εβδομάδα αφιερωμένη στην παρουσίαση επιλεγμένων έργων από τους δύο προηγούμενους κύκλους σεμιναρίων (με συμμετοχή και Γαλλικού έργου) στο Βυρσοδεψείο. Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση:

 

A)  «Ελληνικός Μήνας στην Γαλλία» Συνεργαζόμενοι φορείς: Panta Théâtre, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, Maison Antoine Vitez. Από 1 μέχρι 30/5/2014 : ελληνική συμμετοχή στην Γαλλία και από 2 μέχρι 10/6/2014 : γαλλική συμμετοχή στην Ελλάδα.

 

Με πρωτοβουλία του Βυρσοδεψείου και του Panta Théâtre της Caen θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο «Μήνας Ελληνικού Έργου στη Γαλλία», με τίτλο: «Ecrire et mettre en scène aujourd'hui». Στην έγκυρη αυτή διοργάνωση, τρεις Έλληνες σκηνοθέτες και τρεις Έλληνες συγγραφείς θα εξελίξουν με γάλλους ηθοποιούς και θα  παρουσιάσουν στο γαλλικό κοινό ανέκδοτα θεατρικά τους έργα για έναν ολόκληρο μήνα.

Από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν οι συγγραφείς:

Κωνσταντίνος Τζήκας με το έργο Νεκρά φύλλα που επεξεργαστήκαμε στον β' κύκλο του Εργαστηρίου δραματουργίας του Βυρσοδεψείου, σε σκηνοθεσία  Guy Delamotte και μετάφραση Δήμητρας Κονδυλάκη. Απόσπασμα του έργου περιλαμβάνεται επίσης στην «Aνθολογία σύγχρονου ελληνικού θεάτρου» που ετοιμάζεται από την Maison Antoine Vitez και τις Editions Théâtrales στο Παρίσι.

Μανώλη Τσίπος με το έργο Νεκρή φύση, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νούλα και μετάφραση Myrto Gondicas.

Έλενα Πέγκα με το έργο Γυναίκα και λύκος, σε σκηνοθεσία Έλλης Παπακωνσταντίνου και μετάφραση Δήμητρας Κονδυλάκη.

Φιλοξενία για τον μήνα Μάιο (Résidence d'écriture / traduction, Bourse Odyssée):

Έλενα Πέγκα & Δήμητρα Κονδυλάκη στο Institut Mémoire de l'édition contemporaine (Caen, Abbaye d'Ardenne).

Το Βυρσοδεψείο θα υποδεχτεί αντίστοιχα τον διευθυντή του γαλλικού θιάσου Panta Théâtre και σκηνοθέτη, Guy Delamotte, ο οποίος θα δουλέψει από τις 2 έως τις 10 Ιουνίου με ομάδα ελλήνων ηθοποιών πάνω σ' ένα σύγχρονο γαλλικό έργο. Το έργο αυτό θα παρουσιαστεί σε μορφή δραματοποιημένου αναλογίου στις 10 Ιουνίου, παρουσία του συγγραφέα του, Simon Grangeat.

 

Β) Πλατφόρμα – 3ος Κύκλος Εργαστηρίου Δραματουργίας: Από 10 μέχρι 15/6/2014

Το Βυρσοδεψείο, την ίδια περίοδο ανανεώνει το ραντεβού του με το εργαστήρι δραματουργίας, ύστερα από δυο ήδη πετυχημένους κύκλους. Ο γ΄ κύκλος του εργαστηρίου δραματουργίας θα πραγματοποιηθεί από 10-15 Ιουνίου στις 17.00-20.00.

 

Εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια πρακτική που έχει δοκιμαστεί σε σημαντικά θέατρα στην Ευρώπη, το εργαστήριο δραματουργίας του Βυρσοδεψείου δίνει τη δυνατότητα στους συγγραφείς να «ξαναδιαβάσουν» και να επεξεργαστούν εκ νέου τα έργα τους με τη συνεργασία ηθοποιών υπό την καθοδήγηση της δραματουργικής ομάδας του Βυρσοδεψείου. Τα έργα που θα κατατεθούν μπορεί να είναι πρόσφατα ολοκληρωμένα ή η συγγραφή τους να βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι συγγραφείς καλούνται να καταθέσουν νέα, θεατρικά έργα στο ΒΥΡΣΟΔΕΨΕΙΟ έως τις 15 Μαίου 2014. Συγγραφείς που έχουν ήδη συμμετάσχει είναι καλοδεχούμενοι.

Διαβάστε τους όρους συμμετοχής εδώ www.vyrsodepseio.com

 

Γ) Βραδιές αναγνώσεων και παρουσιάσεων παλαιότερων έργων των κύκλων Α και Β. Βραδιές αναγνώσεων κατά τη διάρκεια του γ' κύκλου. Από 11 μέχρι 15/6 2014

Μετά τη λήξη του σεμιναρίου ακολουθεί πρόγραμμα με ελεύθερη είσοδο για τους θεατές, όπου παρουσιάζονται έργα παλαιότερων κύκλων σε μορφή σκηνικής δράσης ή ανάγνωσης.

Η διάρκεια κάθε παρουσίασης είναι 30 λεπτά ως 1 ώρα, από 8.30 -10.30.

2 μέρες πρόβα για κάθε παρουσίαση.