[ΓΝΩΜΕΣ] Μια προσέγγιση στο “Re-think Athens”. Της Χριστίνας Αχτύπη.

Facebook Twitter
0

Chaos

Η Αθήνα σε κρίση. Ο αστικός ιστός μεγάλου τμήματος του κέντρου σε οριακές συνθήκες κατάρρευσης και ασυνέχειας. Κρίση αξιών, αδυναμία-και ανεπάρκεια λήψης αποφάσεων, ανεξέλεγκτες περιθωριακές δράσεις, ασταθείς κοινωνικές ομάδες, πρωτοφανείς βεβηλώσεις & καταστροφές, οργή, φόβος, ανασφάλεια, κενό, χάος... Μια λέξη που γράφεται με κεφαλαία bold γράμματα στην γαλλική Liberation και κάνει το γύρω του κόσμου, ως το νέο brand name της Αθήνας στο εξωτερικό. Και τώρα τι...

Catharsis

Η άλλη όψη του νομίσματος.Η κρίση, σύμφωνα με τον Michel Serres¹, είναι η στιγμή εκείνη που καλούμαστε να πάρουμε θέση για να ανταπεξέλθουμε άμεσα και συνειδητά σε μια νέα συνθήκη, δεδομένου ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση (οικονομική, κοινωνική, πολιτική, ψυχολογική...).Στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα ακόμα σημείο στη χρονικότητα του έθνους μας που καλούμαστε να επινοήσουμε την επόμενη μέρα. Το ασταθές όριο μεταξύ μιας κατάστασης που καταρρέει και μιας νέας που μόλις δημιουργείται σε συνθήκες ετερόκλητα οριακών συναισθημάτων και ενεργειών. Ο ενδιάμεσος χώρος ανάμεσα στο πρότερον και το ύστερον.

Thinking, feeling, impelling

Σύμφωνα με τον Ρ.Β. Οnians² , στα ομηρικά χρόνια,η ενέργεια του σκέφτομαι περιγράφεται ως η ενέργεια του μιλώ και τοποθετείται κάποιες φορές στην καρδιά αλλά συνήθως στο “φρην” ή “φρενές”.Το Re-think μας καλεί να σκεφτούμε την Αθήνα, να αισθανθούμε και να αναθεωρήσουμε το πώς βλέπουμε την πόλη. Να κατανοήσουμε πρώτα τον τρόπο με τον οποίο τα πράγματα παρατίθενται, εμπεριέχονται, γειτνιάζουν, συνορεύουν, απομακρύνονται και πώς εμείς θέλουμε να τοποθετηθούμε, να αλληλεπιδράσουμε με αυτά και να τα ενισχύσουμε με νέα. Χωρίς να αποκηρύξουμε άκριτα τα πάντα, πριν σβήσουμε ολοκληρωτικά τον τρόπο αντίληψης μας κυριευμένοι από το σοκ της ρήξης, να ξεδιαλέξουμε με προσοχή τις συνισταμένες εκείνες,ακόμα και αδύναμες ή ξεθωριασμένες, που μπορούν να κάνουν ξανά το κέντρο της πόλης βιώσιμο και να αποτελέσουν συνθήκες και εργαλεία του σχεδιασμού του νέου αστικού ιστού. Η επιστροφή στο κέντρο της πόλης, το όραμα της αναβίωσης της εγκαταλελειμμένης Ομόνοιας και η σύνδεση της με την περιοχή του Μουσείου, η μετατροπή της Πανεπιστημίου σε  υπερτοπικό και ασφαλή πόλο έλξης, χρειάζεται παραγωγική αξιολόγηση των χαρακτηριστικών της φυσιογνωμίας, της μνήμης, της ιστορικότητας και της ταυτότητας της πόλης, που θέλουμε να πάρουμε μαζί μας την επόμενη μέρα. Ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που λειτουργούν συνθετικά και όχι διαχωριστικά ώστε να ενισχύσουμε την κοινωνική μας ταυτότητα και αντίληψη. Ας μετατρέψουμε λοιπόν την κρίση σε ευκαιρεία.


1. Michel Serres, (2009),Les temps des crises, Le Pommier « Manifestes ! », Paris.
2. P.B.Onians, (1951), The Origins of European Thought about the Body, the Mind, the Soul, the World, Time, and Fate:New Interpretations of Greek, Roman and Kindred Evidence Also of Some Basic Jewish and Christian Beliefs, Cambridge University Press.

Η Χριστίνα Αχτύπη είναι αρχιτέκτονας. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξυλοδαρμός 14χρονης στη Γλυφάδα: 

Ελλάδα / Ξυλοδαρμός 14χρονης στη Γλυφάδα: «Οι δράστες έχουν αφήσει γενετικό υλικό» λέει ο ιατροδικαστής Λέων

Τι είπε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων για την πρωτοφανούς αγριότητας επίθεση - «Τη ζήλευαν, παρότρυναν και άλλους, μπήκαν μέσα και άρχισαν κλωτσιές, μπουνιές στο κεφάλι, την άφησαν με τα εσώρουχα»
LIFO NEWSROOM