Στέφανος Τσιβόπουλος - Ιστορία Μηδέν

Η ελληνική εκπροσώπηση στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης23.05 – 28.09.2014

A.M. 22.5.2014 | 20:09

Στέφανος Τσιβόπουλος - Ιστορία Μηδέν

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου Ιστορία Μηδέν (History Zero), το οποίο εκπροσώπησε τη χώρα μας στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας το 2013.


Το έργο αποτελείται από ένα φιλμ δομημένο σε τρία επεισόδια (11 λεπτά το καθένα), συνοδευόμενο από ένα αρχείο 32 κειμένων και εικόνων. Κεντρικό θεματικό άξονα αποτελεί η έννοια του χρήματος, η αξία των υλικών αγαθών στη σημερινή εποχή και τα εναλλακτικά συστήματα συναλλαγών.
 

Μέσα από τις ιστορίες τριών διαφορετικών ανθρώπων διερευνάται, με τρόπο ποιητικό, ο ρόλος του χρήματος στις ανθρώπινες σχέσεις, και οι πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις της κατοχής του. Στο φιλμ βλέπουμε έναν μετανάστη από την Αφρική που ψάχνει μεταλλικά αντικείμενα στα σκουπίδια, έναν καλλιτέχνη από το εξωτερικό που συλλέγει εικόνες στους δρόμους της Αθήνας αναζητώντας έμπνευση για το επόμενο έργο του και μία συλλέκτρια έργων τέχνης που πάσχει από Αλτσχάιμερ και ζει απομονωμένη στο σπίτι της. Οι αρχικά ασύνδετες ιστορίες των τριών αυτών ηρώων συναντώνται μέσα από μικρά τυχαία γεγονότα.

 

Στέφανος Τσιβόπουλος - Ιστορία Μηδέν

 

Το αρχειακό υλικό παραθέτει παραδείγματα και μαρτυρίες με αντικείμενο τα εναλλακτικά, μη–νομισματικά συστήματα συναλλαγών. Επιλέγοντας ιστορικές αλλά και σύγχρονες εφαρμογές τέτοιων πειραμάτων, επικεντρώνεται στην ικανότητα των μοντέλων αυτών να διαβρώνουν ή να θέτουν σε αμφισβήτηση την ομογενοποιητική πολιτική δύναμη του κοινού νομίσματος, και στους τρόπους με τους οποίους οι κοινωνίες σε δύσκολους καιρούς λειτουργούν βασισμένες στην ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών.

 

Ο συνδυασμός του αρχείου και των φιλμ ενισχύει την επικοινωνία ποικίλων πολιτισμικών συστημάτων σε συνάρτηση με τις οικονομικές πρακτικές, ενώ συγχρόνως αναδεικνύει τις κοινωνικές, πολιτικές και τελετουργικές διαστάσεις των εναλλακτικών νομισματικών μοντέλων. Το έργο παρουσιάζεται ακριβώς όπως και στο Ελληνικό περίπτερο πέραν από κάποιες αναγκαίες μετατροπές στην κλίμακα τον εκθεμάτων. Επίσης, υπάρχει και μια σειρά από 7 νέα αρχεία «εναλλακτικών νομισμάτων» που εξετάζουν την ιστορία του νομίσματος στην Ελλάδα από τον Οβελό μέχρι το Eυρώ. Αυτά τα 7 νέα αρχεία είναι ειδικά σχεδιασμένα για το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

 

Αφετηρία της σύλληψης του έργου αποτελεί η πολυεπίπεδη κρίση που διέρχεται η Ελλάδα, μία συγκυρία που αντιμετωπίζεται από τον καλλιτέχνη ως δημιουργική ευκαιρία εναλλακτικών ερμηνειών και οραματισμού του μέλλοντος. Πρόκειται για μία πρωτότυπη εικαστική δημιουργία η οποία σηματοδοτεί μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη σύγχρονη Ελληνική και Ευρωπαϊκή ιστορία.

 

Το έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου επιδιώκει στο σύνολό του να θέσει ερωτήματα σε αμφιλεγόμενες στιγμές της νεότερης ιστορίας, όπως η περίοδος της δικτατορίας 1967–1973 και του Ψυχρού Πολέμου.


Επιμέλεια έκθεσης: Συραγώ Τσιάρα, Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη

 

Στέφανος Τσιβόπουλος


Ο Στέφανος Τσιβόπουλος (γεν. 1973, Πράγα) ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ και τη Νέα Υόρκη. Το έργο του αναφέρεται κυρίως στο παρελθόν, τη συλλογική και ατομική μνήμη, το genius loci και τα είδη των λόγων που αναπτύσσονται στο δημόσιο πεδίο. Η τεχνολογία της εικόνας, η τηλεοπτική αισθητική και η ιστορική αυθεντικότητα του κινηματογραφικού έργου αποτελούν παράλληλα πεδία έρευνας και ενδιαφέροντος για τον δημιουργό.


Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στη Gerrit Rietveld Academie και στη Rijksakademie van beeldende kunsten στο Άμστερνταμ.