[ΓΝΩΜΕΣ] Η σημειολογία πίσω από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας. Του Δημήτρη Κυριαζή.

Facebook Twitter
0

Τα ψηφοδέλτια Επικρατείας ουσιαστικά αποτελούν λίστες με ανθρώπους που επιλέγουν τα κόμματα, ώστε να περάσουν το «μήνυμά» τους. Να δείξουν τι πρεσβεύουν, τι αντιπροσωπεύουν, όχι μέσω θεωρητικών σχημάτων και ρητορικών δεξιοτήτων, αλλά μέσα από παραδείγματα ανθρώπων που συνήθως έχουν διαπρέψει σε κάποιο τομέα. Ο επικεφαλής ενός ψηφοδελτίου επικρατείας δε, είναι μια πάρα πολύ σοβαρή, τιμητική και ουσιαστική θέση, αφού εξασφαλίζει στο συγκεκριμένο άτομο –σχεδόν- αυτόματη εκλογή στη Βουλή.  

Χθες τέθηκαν στη δημοσιότητα και τα τελευταία ψηφοδέλτια, οπότε μπορούμε να επιχειρήσουμε μια πρώτη αποκωδικοποίηση. Μια πρώτη εκτίμηση για το τί ακριβώς προσπαθούν να μας πουν τα κόμματα μέσω των προσώπων που επέλεξαν για την πρώτη θέση των ψηφοδελτίων Επικρατείας.

Ας ξεκινήσουμε από τη μεγαλύτερη έκπληξη σε όλη αυτή την ιστορία, το ΠΑΣΟΚ του Ευάγγελου Βενιζέλου. Στην πρώτη θέση του Επικρατείας βρίσκουμε τον Πύρρο Δήμα, τον τρεις φορές χρυσό και μια φορά χάλκινο Ολυμπιονίκη στην άρση βαρών. Με αυτή του την κίνηση ο Βενιζέλος προφανώς και ποντάρει στο άφθαρτο –πολιτικά- πρόσωπο του βορειοηπειρώτη ολυμπιονίκη. Προσπαθώντας να αποστασιοποιηθεί σαφώς από επιλογές της τελευταίας διετίας αλλά και γενικότερα από το παραδοσιακό (και βαθύ) ΠΑΣΟΚ, διαλέγει ένα πρόσωπο γνωστό, αναγνωρισμένης αξίας στο χώρο του, αγαπητό στο πανελλήνιο και με σχεδόν μηδενική ενασχόληση με την πολιτική. Σα να λέει "δεν είμαστε ΠΑΣΟΚΟΙ, αλλάζουμε, γινόμαστε πιο δυνατοί και αγαθοί."

Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη κινήθηκε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της βρίσκουμε τον κ. Χαρ. Αθανασίου, πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Εδώ ο συμβολισμός είναι άλλος. Πίστη και σεβασμός στις παραδοσιακές αξίες του συστήματος, στο status quo, όμως το βάρος δεν πέφτει στο πολιτικό σύστημα (που έχει στοχοποιηθεί σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης), αλλά στο δικαστικό σώμα. Εκεί που προσβλέπουν οι περισσότεροι ώστε «να πάει κάποιος μέσα». Η πρόσφατη σύλληψη του Ά. Τσοχατζόπουλου άλλωστε έχει ανοίξει την όρεξη.

Το ΚΚΕ ακολούθησε μια τρίτη κατεύθυνση. Τοποθέτησε επικεφαλής τον Θανάση Παφίλη, κατεξοχήν πολιτικό πρόσωπο, κεντρικό στέλεχος του κόμματος και εν ενεργεία βουλευτή. Το ΚΚΕ με αυτή του την επιλογή είναι σα να μας λέει «αυτοί είμαστε, κομμουνιστές, δεν κρυβόμαστε, δεν νοθεύουμε το μήνυμα μας, δεν προσπαθούμε να σας παραπλανήσουμε, αν θέλετε μας ψηφίζετε».   

Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ πάει λίγο παραπέρα. Έθεσε επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο, ιστορική προσωπικότητα με μεγάλη επιρροή στη πατριωτική Κεντρο-αριστερά της χώρας, με πολλά παράσημα από την αντιστασιακή του δράση. Το προφίλ του αποπνέει σεβασμό σχεδόν στο σύνολο της Αριστεράς, στοιχείο που συνδέεται με την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να ενώσει τις (κάποιες έστω) δυνάμεις της Αριστεράς.

Το ΛΑΟΣ τώρα με τον Γιώργο Κύρτσο προσπαθεί να βγάλει προς τα έξω ένα πιο σοβαρό, φιλελεύθερο και ευρωπαϊκό πρόσωπο απ’ότι μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Αποδυναμωμένο από τις πρόσφατες αποχωρήσεις βουλευτών του, θέτει επικεφαλής έναν πολύπειρο επαγγελματία του Τύπου με στόχο να περισώσει ότι μπορεί.

Η Δημοκρατική Αριστερά, κοντά στο μοντέλο του ΚΚΕ, έθεσε επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής της, Σπύρο Λυκούδη. Η Δημοκρατική Συμμαχία τον Γεώργιο Μπήτρο, καθηγητή του οικονομικού πανεπιστημίου με στόχο την κατασκευή ενός επαγγελματικού, τεχνοκρατικού προφίλ μακριά από πολιτικούς λαϊκισμούς. Στον αντίποδα της ΔΗΣΥ, η Κοινωνική Συμφωνία έθεσε επικεφαλής την Σταυρούλα Αντωνάκου, προσφάτως παγκόσμια πρωταθλήτρια με την Εθνική ομάδα πόλο, θέλοντας να περάσει ένα νεανικό μήνυμα (η Αντωνάκου είναι γεννημένη το 1982) που κλείνοντας το μάτι στην Τρόικα δείχνει να λέει ότι "έχουμε τον τρόπο και είμαστε ικανοί να καταφέρουμε τα πάντα, μόνοι μας". And last but not least, ο Πάνος Καμένος επέλεξε ως επικεφαλή (και εκπρόσωπο Τύπου) ένα άνθρωπο που προσωποποιεί σχεδόν ολόκληρο το μήνυμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τον Τέρενς Κουΐκ. Δημοσιογράφος παλιάς κοπής, τα τελευταία χρόνια «αντισυστημικός», αντιμνημονιακός, με γκελ στο δεξιό κοινό, δυναμικό και ατρόμητο, έτοιμο να τα βάλει με όλους και όλα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Καλπάζουν» οι λοιμώξεις του αναπνευστικού - Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

Ελλάδα / Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευπαθείς ομάδες

«Στην Ελλάδα υπάρχει μια περίοδος η οποία ξεκινάει στις 15 Δεκεμβρίου και τελειώνει στις αρχές του Μαρτίου όπου φαίνεται ότι ενδημικά υπάρχει έξαρση των λοιμώξεων», τονίζει ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
LIFO NEWSROOM