Περιμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς λένε οι σεισμολόγοι

Περιμένουμε ισχυρούς μετασεισμούς λένε οι σεισμολόγοι Facebook Twitter
2

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι σεισμολόγοι οι οποίοι παρακολουθούν τον ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 12:25 μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο protothema.gr επισήμανε ότι: «Πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό της τάξεως των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ο οποίος προήλθε από τη βόρεια τάφρο του βόρειου Αιγαίου, μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Το σημείο είναι η προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας όπου και στο παρελθόν είχαμε ισχυρούς σεισμούς ακόμη και 7,2 Ρίχτερ. Εξετάζουμε με προσοχή το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουμε και δυο ισχυρούς μετασεισμούς των 4.7 και 5 Ρίχτερ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι».

Ποιο είναι το ρήγμα της Ανατολίας

Πριν από ενάμιση χρόνο η Le Monde είχε δημοσιεύσει την έρευνα 50 επιστημόνων στο πλαίσιο του προγράμματος SHARE για περιοχές της Ευρώπης που βρίσκονται στο κόκκινο με κίνδυνο εκδήλωσης σεισμικών φαινομένων ακόμα και 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η οποία είχε προκαλέσει αίσθηση σε όποιον την είχε διαβάσει.

Μεταξύ των περιοχών αυτών ήταν και εκείνες τις οποίες διαπερνά το επονομαζόμενο Ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Το ρήγμα που διασχίζει τις βόρειες περιοχές της Τουρκίας και φθάνει στην Ανατολία, ενώ τμήμα του καταλήγει στο βόρειο Αιγαίο κάτω από τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη μέχρι τις ακτές των Σποράδων, είναι το πιο ενεργό στην Ευρώπη κι έχει προκαλέσει καταστροφικότατες δονήσεις καθ' όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, ξεκινώντας από εκείνη στο Γκανός (δυτική Τουρκία) το 1912, έως τον σεισμό στο Ερζιντσάν (ανατολική Ανατολία) το 1939. Οι πιο πρόσφατες δονήσεις χρονολογούνται από το 1999, κοντά στο Ιζμίτ και το Ντιζτσέ, ανατολικά της Κωνσταντινούπολης. Αμφότερες είχαν ένταση άνω των 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και είχαν προκαλέσει χιλιάδες θύματα—στην περίπτωση δε του Ιζμίτ συνολικά 20.000 νεκρούς.

Η σεισμική δόνηση των 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έγινε το πρωί του Σαββάτου μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης ανησυχεί τους κατοίκους αλλά και τους επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν το φαινόμενο. Ο Μάρκο Μπόνχοφ του Γερμανικού Κέντρου για τις Γεωεπιστήμες του Πότσνταμ κι η ομάδα του είχαν μελετήσει τη σεισμική δραστηριότητα της ζώνης αυτής αναλύοντας τα ποιοτικά στοιχεία από 835 μικρο-σεισμούς που καταγράφηκαν εκεί από το 2006 έως το 2010.

Σύμφωνα με τα πορίσματα της ανάλυσής τους, ένα τμήμα του ρήγματος, μήκους μόλις 30 χλμ, που κείται σε βάθος μόνον λίγων χλμ στο αρχιπέλαγος των Πριγκιπονήσων φαίνεται να αποτελεί το σημείο σύγκλισης και απορρόφησης των τεκτονικών εντάσεων. Εάν όμως αυτό το σημείο χαλαρώσει και ξεσπάσει βίαια, τότε ενδέχεται να δώσει μία σεισμική δόνηση άνω των 7 Ρίχτερ ακριβώς στα πόδια της Κωνσταντινούπολης ή ακόμη και στο τέλος του ρήγματος που φθάνει στο βόρειο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας κ. Ευθύμιο Λέκκα, από το 1999 ήταν συχνό θέμα συζήτησης μεταξύ σεισμολόγων και γεωλόγων ότι το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει ανά πάσα στιγμή έναν ισχυρό σεισμό, ενώ δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν και γειτονικά ρήγματα.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θρακομακεδόνες: Δύο συλλήψεις για την μαφιόζικη δολοφονία στις 15 Δεκεμβρίου

Ελλάδα / Θρακομακεδόνες: Δύο συλλήψεις για την μαφιόζικη δολοφονία στις 15 Δεκεμβρίου

Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, 15 Δεκεμβρίου 2024, κοντά σε πλατεία και παιδική χαρά στους Θρακομακεδόνες, σε μια περιοχή όπου εκείνη την ώρα βρίσκονταν δεκάδες πολίτες για τη βόλτα τους
LIFO NEWSROOM
Κακοποίηση 3χρονου στο Ηράκλειο: Προπηλάκισαν το ζευγάρι στα δικαστήρια

Ελλάδα / Κακοποίηση 3χρονου στο Ηράκλειο: Προπηλάκισαν το ζευγάρι έξω από τα δικαστήρια

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας, άσκηση σωματικής βλάβης σε αδύναμο άτομο, οπλοκατοχή και κατοχή εξαρτησιογόνων ουσιών κατηγορούνται η μητέρα του αγοριού και ο σύντροφός της - Σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση το 3χρονο αγόρι
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Μακάρι να εξελιχθεί ήπια το φαινόμενο και να μην γίνει μεγάλος σεισμός σε πόλη (η Τουκία κινδυνεύει πιο πολύ από το ρήγα αυτό) γιατί πέρα από τα πολιτικά και τον Ερντογάν που αναφέρατε, ο περισσότερος κόσμος στην Τουρκία (αλλά και στην Ελλάδα) είναι φτωχός και ήδη περνάνε πολλά με τις ταραχές εκεί οπότε απώλειες κι από σεισμό είναι κάτι έξτρα δυσβάσταχτο αυτήν την περίοδο.