Όπως φαίνεται τα κινηματογραφικά σενάρια που έδειχναν ανθρώπους να τηλεμεταφέρονται από το ένα σημείο στο άλλο σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, ίσως και να μην ανήκουν τόσο στη σφαίρα της φαντασίας.
Ολλανδοί επιστήμονες κατάφεραν να πετύχουν ακριβή τηλεμεταφορά κβαντικών πληροφοριών σε απόσταση τριών μέτρων ανοίγοντας τη συζήτηση για τη δημιουργία "κβαντικού διαδικτύου" που θα διασυνδέει αστραπιαία γρήγορους κβαντικούς υπολογιστές.
Ο επικεφαλής των ερευνητών Ρόναλντ Χάνσον του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Ντελφτ στην δημοσίευση του στο περιοδικό Science δήλωσε ότι οι νόμοι της Φυσικής δεν απαγορεύουν την τηλεμεταφορά μεγάλων αντικειμένων άρα και ανθρώπων. Όπως είπε, κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον δεν αποκλείεται οι άνθρωποι να διακτινίζονται ακόμη και στο διάστημα.
Όπως γράφει το ΑΠΕ ερευνητές έδειξαν, με το νέο πείραμά τους, ότι είναι δυνατό να τηλεμεταφερθούν, και μάλιστα με 100% αξιοπιστία, πληροφορίες, κωδικοποιημένες σε υποατομικά σωματίδια, ανάμεσα σε δύο σημεία που απέχουν τρία μέτρα. Η τηλεμεταφορά βασίζεται στο μυστηριώδες φαινόμενο της κβαντικής «εμπλοκής» ή του κβαντικού «εναγκαλισμού», κατά την οποία η κατάσταση ενός σωματιδίου επηρεάζει αυτόματα την κατάσταση ενός άλλου μακρινού σωματιδίου.
Στο ολλανδικό πείραμα χρησιμοποιήθηκαν «εναγκαλισμένα» ηλεκτρόνια παγιδευμένα μέσα σε κρύσταλλο διαμαντιού σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία. Οι ερευνητές πέτυχαν την τηλεμεταφορά τεσσάρων διαφορετικών καταστάσεων των υποατομικών σωματιδίων που η κάθε μία αντιστοιχούσε σε μια μονάδα κβαντικής πληροφορίας (qubit) – κατ" αντιστοιχία των συμβατικών δυαδικών μονάδων ψηφιακής πληροφορίας (bit).