Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου
Όπου κι αν βρίσκεστε τις θερμές ώρες του καλοκαιριού, μικρόβια και μικροσκοπικοί οργανισμοί καραδοκούν να σας επιτεθούν από αέρος ,θαλάσσης και ξηράς όπου ακουμπάτε και ζείτε αμέριμνοι.
Στις υψηλές θερμοκρασίες. πολυάριθμες στρατιές από μολυσματικούς παράγοντες επιτίθενται στον άνθρωπο και, σοβαρά, σας απειλούν. Στον δρόμο ή την παραλία, στο πλοίο και κάθε μέσο μεταφοράς, στο μπάνιο ή την κουζίνα σας, αλλά και σε μια λαχταριστή σαλάτα στο καφενεδάκι του νησιού, βακτήρια, τσιμπήματα και μολύνσεις μπορεί να σας φέρουν τα χειρότερα. Δεν κινδυνεύετε αν οργανώσετε την σωστή ασπίδα προστασίας που είναι απλή αλλά αναγκαία να τηρείται ανελλιπώς Είστε δυνατότεροι και εξυπνότεροι από τον Μικρόκοσμο που χτυπά με όπλο του τη δική σας άγνοια.
1. ΕΞΥΠΝΑ ΤΡΙΚ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΤΕ
Όσο είστε κοντά σε ανεμιστήρες και κλιματιστικά, τα κουνούπια δεν σας πλησιάζουν γιατί τα απωθεί ο ανακυκλούμενος αέρας και το τρεχούμενο νερό, όπως και το το θαλασσινό. Λιγότερα είναι τα κουνούπια στην παραλία αλλά μόνον κοντά στη θάλασσα. Συγκεντρώνονται σε χρόνο μηδέν γύρω από κάθε εστία στάσιμου γλυκού νερού, στην ύπαιθρο αλλά και τους εσωτερικούς χώρους, Προστατέψετε το σώμα σας όπως και τους χώρους στους οποίους βρίσκεστε, με εντομοαπωθητικό κάθε ώρα, και ειδικά στο σούρουπο και την αυγή.
2. Κάθε μέρα και ώρα του καλοκαιριού καλυφτείτε!
Μακριά δροσερά ρούχα είναι το σοφό ντύσιμο ενάντια στα επικίνδυνα τσιμπήματα, σε αντίθεση με τα γυμνά και κοντά μανίκια και παντελόνια ή τις ανοιχτές μπλούζες που εκθέτουν την "σάρκα" μας στις ορέξεις εντόμων και κουνουπιών. Τα ελεύθερα σημεία του σώματος που δεν καλύπτονται από ρούχα, απαραιτήτως να καλύπτονται από εντομοαπωθητικό χωρίς αμέλεια.
3. Απολαύστε τη φύση με γνώση προστασίας
Καμία στιγμή δεν είναι ακίνδυνη για μια επίθεση από κουνούπι, έντομο, ή μικροοργανισμό στην εξοχή. Καλυμμένοι με εντομοαπωθητικό, χωρίς καθόλου στάσιμο νερό γύρω σας, ούτε καν ξεχασμένο το ποτήρι σας μισογεμάτο, δεν κινδυνεύετε. Όλα τα υπαίθρια λιμνάζοντα ύδατα, τα έλη , οι βάλτοι, αλλά και εντός σπιτιού, ακόμη και ανοιχτό το καπάκι της τουαλέτας, μαζεύει τα κουνούπια για να γεννήσουν τα αυγά τους και να τσιμπήσουν και εσάς, σε μέγιστη έξαρση το ξημέρωμα και δειλινό.
4. Πέπλο για τα όνειρά σας
Οι κουνουπιέρες πάλι in! Και από τους επιστήμονες, όσο ο πληθυσμός των φονικών .. σμηνών(!) παραμονεύει στον ύπνο και τον ξύπνιο μας, η προστασία με κουνουπιέρες θεωρείται η πιο υγιεινή λύση από το να ψεκαζόμαστε και στο κρεββάτι με εντομοαπωθητικά ! Ο ιός του του Δ. Νείλου που προκάλεσε ανυπολόγιστες μολύνσεις τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα και περισσότερους από 350 θανάτους συνολικά , μεταδίδεται πια συχνά ...με τα δικά μας κουνούπια, τα αστικά σπίτια ελληνικά.
5. SOS μπουκιά μπουκιά!
Κάποιο , άγνωστο για μας, ecoli104 σκόρπισε πέρυσι θανάτους και πανικό στην Ευρώπη, που δεν κατάφερνε επί μήνες να εντοπίσει την πηγή της διατροφικής μόλυνσης που έιχε περάσει στην τροφική αλυσίδα . Βρέθηκαν τελικά ένοχα τα φρέσκα φύτρα φασολιών και κάποιοι σπόροι σε μπαχάρια, που κυκλοφορούσαν ευρέως διεθνώς αναμεμειγμένα σε χαρμάνια μπαχαρικών. Οι τροφικές μολύνσεις χτυπούν και εξελίσσονται ραγδαία και συχνά απαιτούν νοσοκομείο άμεσα. Κρέας και ψάρι καλά ψημένα, αν είναι δυνατόν τίποτε ωμό, οι σαλάτες κατά προτίμηση μόνο μαγειρεμένες, και ΠΡΟΣΟΧΗ: ούτε για μια ώρα το καλοκαίρι μην αφήνετε φαγητά σε θερμοκρασίες πάνω από 5, και κάτω από 60 βαθμούς Κελσίου. Η έκθεση της τροφής στη ζέστη φουντώνει τους μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται για να προσγειωθούν στο στομάχι σας.
6. Τηρείτε πάντα τα τέσσερα βήματα
Ασφαλείς από τροφικές δηλητηριάσεις θεωρούνται μόνον οι τροφές που ψήνονται, πλένονται /σαπουνίζονται ή ξεφλουδίζονται, και η ασφάλεια στο στομάχι μας δεν συγχωρεί να το ξεχνάμε, κατά προτίμηση ποτέ.
Μεγάλη προσοχή στο διαχωρισμό ωμών και μαγειρεμένων τροφών στο στάδιο της προετοιμασίας, γιατί τα πρώτα μπορεί να μολύνουν με μικροοργανισμούς (όπως το κοτόπουλο με σαλμονέλα), πιάτα έτοιμα να καταναλωθούν.
7. Πισίνα...ή χαβούζα?
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να καταπίνει κανείς νερό σε πισίνα ή πάρκα υδάτινης αναψυχής . ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να κάνουν όλοι ντους με σαπούνι και νερό πριν βουτήξουν στην πισίνα. Ουρολοιμώξεις, κολοβακτηρίδια, ωτίτιδες, δερματικά εκζέματα μεταδίδονται εύκολα στους λουόμενους αν οι κανόνες της χλωρίωσης δεν είναι επαρκείς. Εννοείται, σκυλιά και άλλα τετράποδα ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ...
Κουνούπια στην πισίνα;
Ναι. Παρόλο που το χλώριο τα ενοχλεί και το ανακυκλούμενο νερό τα διώχνει, συγκεντρώνονται εύκολα σε νερά που λιμνάζουν γύρω από την πισίνα και ίσως βρίσκονται πολύ κοντά στην ξαπλώστρα σας. Μην ξεχνιέστε ... ούτε στην Γαλάζια Λίμνη!
9. Και τα χέρια καθαρά !
Από το εστιατόριο ή το πλοίο της γραμμής, το τοπικό ξενοδοχείο ή την κοινόχρηστη τουαλέτα, τα χέρια μας μαζεύουν τόσα μικρόβια που δεν θέλουμε να ξέρουμε. Είμαστε εμείς συνήθως που μας μολύνουμε με τα ίδια μας τα χέρια, ακουμπώντας τις τροφές που τρώμε, ή αγγίζοντας απρόσεκτα το στόμα, την μύτη ή τα μάτια. Ανελλιπώς πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό πριν φάτε, μετά την τουαλέτα, όπου βρίσκεστε σε κοινόχρηστους χώρους, όταν ταξιδεύετε, όταν είστε εσείς κρυωμένοι ώστε να μην μολυνθούν οι υπόλοιποι, όταν ακουμπήσετε κατοικίδιο, και πολύ περισσότερο αδέσποτο.
10. Healthy Greek Lover
Η εποχή του "Κορίτσια στον ήλιο", έχασε την ανεμελιά της ανεπιστρεπτί. Τώρα, στην πρόκληση της καλοκαιρινής βραδιάς όλοι αναλογίζονται, τουλάχιστον , τους φόβους και τους αληθινούς κινδύνους από τα αφροδίσια νοσήματα, τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα, την Ηπατίτιδα και το AΙDS.
Ο ιός των κονδυλωμάτων, προκαλεί πλέον εκτός από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες , και καρκίνο του λάρυγγα και της στοματικής κοιλότητας στους άντρες.
Ο 'Έλληνας όμως, "μυαλό δεν θα βάλει..." όπως προέκυψε απο τις αποκαλύψεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις μολυσμένες εκδιδόμενες στο κέντρο της Αθήνας που έπαιζαν ρώσικη ρουλέτα την ζωή τους και των πελατών τους, έναντι 50 Ευρώ......
σχόλια