Μειοψηφία έχουν γίνει οι Ελληνοκύπριοι στην Κύπρο

Μειοψηφία έχουν γίνει οι Ελληνοκύπριοι στην Κύπρο Facebook Twitter
0

Πολύ ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της έρευνας για τους δημογραφικούς δείκτες στην Κύπρο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Δημογραφικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιαννάκη Μάτση.

Ο κ. Μάτσης, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, είπε ότι επέρχεται «πληθυσμιακή καταστροφή», αφού αυτή τη στιγμή υπερτερούν οι κάτοικοι στα κατεχόμενα και οι μουσουλμάνοι σε ολόκληρη την Κύπρο.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, οι Ελληνοκύπριοι είναι σχεδόν μειοψηφία στο νησί και θα είναι σίγουρα τα επόμενα χρόνια.

Η Πηλενόπη Χριστοφορίδου, οικονομολόγος και μέλος του Ινστιτούτου, δήλωσε ότι «με τους υψηλούς ρυθμούς φυσικών γεννήσεων στα κατεχόμενα, αλλά και με τα κύματα εισροών κατά τα επόμενα έτη, οι έποικοι αριθμούν από 500.00 έως 800.000».

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι Ελληνοκύπριοι είναι μόνο 572.000, με πτωτική τάση, καθώς εμφανίζεται υπογεννητικότητα και γήρανση του πληθυσμού.

Από το 1974 έως το 1990 ο πληθυσμός στις ελεύθερες περιοχές της είχε πληθυσμιακή αύξηση κατά 13,7%, ενώ στα κατεχόμενα η αύξηση πληθυσμού το ίδιο διάστημα ήταν 48,35%, κυρίως, όπως αναφέρει η κ. Χριστοφορίδου λόγω μαζικής εισροής εποίκων το 1975 και το 1977.

Η κ. Χριστοφορίδου προσέθεσε πως «πρέπει να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μία δημογραφική και μεταναστευτική πολιτική με στοχευμένα μέτρα για την προάσπιση και διαφύλαξη της εθνικής μας ταυτότητας και κουλτούρας καθώς και της διαφύλαξης της πληθυσμιακής αναλογίας στην Κύπρο».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: «Παγώνει» προσωρινά τις απελάσεις Βενεζουελάνων το Ανώτατο Δικαστήριο 

Διεθνή / ΗΠΑ: «Παγώνει» προσωρινά τις απελάσεις Βενεζουελάνων το Ανώτατο Δικαστήριο 

Οι δικαστές δήλωσαν ότι δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα για να συνεχιστούν οι απελάσεις οποιωνδήποτε φερόμενων μελών συμμοριών της Βενεζουέλας στο Τέξας βάσει του νόμου περί αλλοδαπών εχθρών
LIFO NEWSROOM
Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM