«Πρωτοφανής χιονοθύελλα θα χτυπήσει τις ΗΠΑ»

«Πρωτοφανής χιονοθύελλα θα χτυπήσει τις ΗΠΑ» Facebook Twitter
1

 

«Πρωτοφανής χιονοθύελλα θα χτυπήσει τις ΗΠΑ» Facebook Twitter

«Τεράστιο κύμα ψύχους αναμένεται να κατακλύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στο τέλος του μήνα προκαλώντας πρωτοφανείς χιονοθύελλες και καταστροφές». Αυτή είναι με λίγα λόγια η «είδηση» που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Empirenews.net δημιουργώντας στους Αμερικανούς το φόβο ότι μπορεί να επιστρέψουν στην αυγή της Εποχής των Παγετώνων.

Ο Boris Scvediok, καθηγητής επιστήμης του κλίματος προειδοποιούσε ότι αν την προηγούμενη χρονιά το χιόνι ήταν ύψους μισού μέτρου, αυτή τη φορά θα μπορούσε να είναι και εικοσαπλάσιο σε ορισμένες περιοχές.

«Πρωτοφανής χιονοθύελλα θα χτυπήσει τις ΗΠΑ» Facebook Twitter

«Τα δύο τρίτα των Ηνωμένων Πολιτειών θα επηρεαστούν, κυρίως τα βορειοανατολικά και μεσοανατολικά», προειδοποιούσε ο επιστήμονας ενώ άλλοι ειδικοί συνιστούσαν στους πολίτες να αγοράσουν κιτ έκτακτης ανάγκης και να αποθηκεύσουν ψωμί και γάλα προετοιμαζόμενοι για  "μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση" : "Οι μαζικές λιποθυμίες, οι χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι μπορεί να ακινητοποιήσουν ολόκληρες πόλεις ", σημείωναν.

Η «είδηση» έκανε πάνω από 1 εκ. share στο Facebook και πολλές χιλιάδες retweet στο Twitter. Οι χρήστες τρομαγμένοι συνιστούσαν ο ένας στον άλλο να είναι έτοιμοι.

Στην πραγματικότητα, η πληροφορία αυτή ήταν μια φάρσα, γράφει η Le monde. Το Empire News δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σατιρική ιστοσελίδα, στην κατεύθυνση του The Onion ενώ Μπόρις Scvediok και οι συνεργάτες του που αναφέρονται στο άρθρο αυτό πρόσωπα της φαντασίας των συντακτών.

Οι πραγματικές προβλέψεις για τον καιρό αυτό το χειμώνα στις ΗΠΑ δεν αναφέρουν πουθενά κάτι τέτοιο και μάλιστα το ενδεχόμενο ενός κύματος ιστορικού ψύχους θεωρείται εξαιρετικά απίθανο.

Ακόμη και ένα ήπιο El Ninio που αναμένεται στον Ειρηνικό δεν θα έχει σημαντική επίδραση με πολικές δίνες, λένε οι μετεωρολόγοι.

Αυτό που μένει είναι η θυελλώδης δύναμη με την οποία μπορεί να μεταδοθεί ένα hoax μέσω των social media και μάλιστα όσο πιο τρομακτική είναι η φήμη τόσο πιο γρήγορη είναι και η μετάδοση της.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάλτα: Ελεύθερος με εγγύηση ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας για τη δολοφονία της Δάφνης Γκαλίζια

Διεθνή / Μάλτα: Ελεύθερος με εγγύηση ο εκατομμυριούχος επιχειρηματίας για τη δολοφονία της Δάφνης Γκαλίζια

Η οικογένεια της δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία καταδικάζει τις καθυστερήσεις στη δίκη του Γόργκεν Φένεχ μετά τη σύλληψή του το 2019 για τη δολοφονία του 2017
LIFO NEWSROOM
Η συγκινητική ιστορία της «Νταίζη» του λαμπραντόρ: Την έκλεψαν και επέστρεψε επτά χρόνια μετά

Διεθνή / Η συγκινητική ιστορία της «Νταίζη» του λαμπραντόρ: Την έκλεψαν και επέστρεψε επτά χρόνια μετά

Η Νταίζη είναι πλέον 13 ετών και πάσχει από προβλήματα υγείας, όμως όσος χρόνος της απομένει θα είναι γεμάτος αγάπη, λέει το ζευγάρι των ηλικιωμένων που την ξαναβρήκε
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Δεν θα ξεχάσουμε την εικόνα των τριών αδύναμων, σκελετωμένων Ισραηλινών ομήρων

Διεθνή / Νετανιάχου: Δεν θα ξεχάσουμε την εικόνα των τριών αδύναμων, σκελετωμένων, Ισραηλινών ομήρων

Περιστοιχισμένοι από μαχητές της Χαμάς, οι όμηροι Ορ Λεβί, Ελί Σαραμπί και Οχάντ Μπεν Αμί, που φαινόντουσαν αδυνατισμένοι και αδύναμοι, αναγκάστηκαν να μιλήσουν στα εβραϊκά μπροστά στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί
LIFO NEWSROOM