Τα «τρελά» ευρήματα των ερευνών

Τα «τρελά» ευρήματα των ερευνών Facebook Twitter
1

Προβάδισμα 4,9% έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της GPO, αυτό όμως κυρίως που προκύπτει είναι το αδιέξοδο των πολιτών μπροστά στην πολιτική πραγματικότητα και τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με την  έρευνα που διενεργήθηκε για το Mega ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 28%, η Ν.Δ 23,1%, το ΠΑΣΟΚ 5,1%, ΑΝΕΛ 2,7%, Χρυσή Αυγή, 5%, ΚΚΕ 5,5%, Ποτάμι 5,1%,  ΛΑΟΣ 1,3%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,3%, «Άλλο» 5,9% , «Λευκό/ Ακυρο» 1,7%, «Δεν έχω αποφασίσει» 15,3%.

Το 55% επιθυμεί να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 29 Δεκεμβρίου έναντι ενός 41,6% που επιθυμεί να διαλυθεί η Βουλή και να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Παρότι όμως η πλειοψηφία ζητά να εκλεγεί Πρόεδρος, την ίδια ώρα το 41% θέλει να γίνει η διαπραγμάτευση από κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές (το 35,5% θέλει να γίνει από τη σημερινή κυβέρνηση. Όμως και πάλι η πλειοψηφία θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός που θα διαπραγματευτεί καλύτερα είναι ο Σαμαράς (41,2%). Το 34,2% λέει ότι αυτός είναι ο Τσίπρας.

Επίσης το 61,2% πιστεύει ότι η προεκλογική περίοδος εγκυμονεί κινδύνους για την οικονομία της χώρας ενώ το 58,6% πιστεύει ότι ο κίνδυνος να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη δεν έχει περάσει οριστικά.

Στην ίδια δημοσκόπηση το 72,4% λέει «ναι» στο ευρώ πάση θυσία και μόνο το 26% έχει διαφορετική άποψη.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 11 έως τις 15 Δεκεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.200 ατόμων.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το δώρο Τασούλα στην Σακελλαροπούλου κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο

Πολιτική / Το δώρο Τασούλα στην Σακελλαροπούλου κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Προεδρικό Μέγαρο

«Αναλαμβάνετε σε καιρούς αβέβαιους, με πολλές εντάσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, σε έναν κόσμο μεταβατικό και σε μια εποχή αλλεπάλληλων κρίσεων» είπε η Κ. Σακελλαροπούλου στον Κ. Τασούλα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Τιτλος :"Τα τρελλα ευρηματα των ερευνων".Αυτου του ειδους τα δημοσκοπικα ευρηματα εχουν ,οντως,ενδιαφερον.Οχι μονον τα ευρηματα ,αυτα καθ'εαυτα,αλλα και οι "ερμηνειες"οι οποιες τους διδονται απο δημοσιογραφους κι πολιτικους.Σε προηγουμενα,πολλα,σχολια μου εχω καυταθεσει τους λογους ενεκα των οποιων θεωρω τις δημοσκοπησεις,συνολικα,αναξιοπιστες.Ενας απο αυτους ηταν οτι οι απαντησεις μιας ευρειας κατηγοριας ανθρωπων επηρεαζονται απο τις συνθηκες,την σειρα υποβολης και τον τροπο διατυπωσης των ερωτησεων.Ενας "καταλληλος"χειρισμος μεταβαλλει αισθητα το αποτελεσμα.Οσο για τις "ερμηνειες"....εκει,κυριολεκτικα,με την καταλληλη "αναμιξη"ευρηματων μπορει εκαστος εξ ημων να "συμπερανει" οτιδηποτε !Χαρακτηριστικο παραδειγμα των παραπανω ειναι αυτο που συνοψιζεται στον υποτιτλο του παροντος :""Δεν θέλουμε εκλογές, αλλά ζητάμε να διαπραγματευτεί κυβέρνηση που… θα προκύψει από τις εκλογές και θα έχει Πρωθυπουργό τον Σαμαρά""Συνδυαζοντας,δηλαδη,τρεις διαφορετικες απαντησεις σε μια φραση,η οποια ετσι εμφανιζεται να ειναι τελειως παραλογη!Ειναι ομως ετσι ; Πιστευω οτι ισχυει το ακριβως αντιθετο.Και εξηγουμαι :Απαντηση στην ερωτηση "καταλληλοτητα για πρωθυπουργος".Εαν θυμαμαι καλα σχεδον ποτε "εν ενεργεια πρωθυπουργος"δεν ερχεται δευτερος στην ερωτηση αυτη.Διοτι μια μετρησιμη κατηγορια πολιτων(χαμημλης μορφωσης) τεινει να ταυτιζει την "θεση"με το ατομο το οποιο την κατεχει,και να απαντα αναλογα.Η πλειονοτητα δεν θελει εκλογες.Εδω αθροιζονται τρεις εντελως διαφορετικες κατηγοριες απαντωντων.Οι φιλοκυβερνητικοι,οι τρομοκρατημενοι απο την προπαγανδα των ΜΜΕ οτι οι εκλογες θα σημανουν την συντελεια του κοσμου,αλλα και οι απορριπτοντες συνολικα το πολιτικο συστημα οι οποιοι,συνηθως δεν ψηφιζουν καν.Ο μεσος,ομως,'αναλυτης'κατα κανονα δεν συνδεει το "δεν θελω εκλογες'με το "δεν θελω κανεναν"και το "δεν προκειται να ψηφισω".Τελος οι πολιτες θελουν να διαπραγματευτει κυβερνηση που θα προκυψει απο τις εκλογες.Ουδεν φυσιολογικοτερον.Τα αθροιστικα δημοσκοπικα ποσοστα των δυο κομματων της συγκυβερνησης(ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) ανερχονται σε 27 με 28 %.Τα αντιστοιχα των -ετεροκλητων-αντιπολιτευομενων κομματων τα οποια ζητουν(η επιθυμουν,οπως το Ποταμι,για να μπει στην Βουλη)εκλογες,αθροιζομενα ξεπερνουν το 47%.Αρα οι οπαδοι τους δεν μπορει,ταυτοχρονα,να επιθυμουν παραμονη της νυν κυβερνησης.Που ειναι,λοιπον,το περιεργο του ευρηματος ;Οταν ομως αυτα τα τρια ,απολυτως φυσιολογικα, ευρηματα συνδυαζονται σε ενα ,προκυπτει παραλογισμος !Αυτη ειναι η δικη μου 'επι μερους"θεωρηση επι του "μειζονος θεματος των δημοσκοπησεων",την οποια πιστευω οτι τεκμηριωνω.Χωρις ομως να απορριπτω a priori οποιαδηποτε αλλη.Στο κατω κατω δημοκρατια σημαινει να πιστευει εκαστος οτι θελει,και να συνδιαλεγεται με ολους.Χωρις περιορισμους και προκαταληψεις.Αυτα.