2 εκπαιδευτικά προγράμματα για τη μουσική για μικρούς και μεγάλους

Στη μουσική βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη

2 εκπαιδευτικά προγράμματα για τη μουσική για μικρούς και μεγάλους

 

Ακούω Βλέπω Παίζω την Κυριακή,  ονομάζεται το πρωτότυπο και διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 5-9 ετών που προσφέρει η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη». Το πρόγραμμα προσφέρει ένα διασκεδαστικό τρόπο προσέγγισης της μουσικής, μέσω μίας πρωτόγνωρης ξενάγησης μέσα στις αίθουσες και τους διαδρόμους της μεγαλύτερης μουσικής βιβλιοθήκης της χώρας!

 

Η περιπέτεια ξεκινάει με κυνήγι μουσικών θησαυρών στα ράφια της βιβλιοθήκης, συνεχίζεται με ζωγραφική, δημιουργική ανάγνωση και παιχνίδια με μουσικά όργανα και κορυφώνεται με προβολές και ζωντανή μουσική. Τα παιδιά θα ταυτιστούν με τους συνομήλικούς τους Antonio Vivaldi και Wolfgang Amadeus Mozart και θα σχηματίσουν μέσα από μία ευχάριστη διαδικασία μια πρώτη εικόνα για τη μουσική.

 

Βασικός στόχος του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος, που έχει σχεδιαστεί ειδικά από το επιστημονικό προσωπικό της Μουσικής Βιβλιοθήκης, αποτελεί να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με διάφορες πτυχές της της μουσικής και να γνωρίσουν δύο μεγάλες μουσικές προσωπικότητες, όπως ο Antonio Vivaldi και ο Wolfgang Amadeus Mozart, μέσω τεσσάρων ειδικών συναντήσεων: 1 Φεβρουαρίου: Ακούω-Βλέπω-Παίζω με τον Antonio Vivaldi 15 Φεβρουαρίου: Ακούω-Βλέπω-Παίζω Wolfgang Amadeus Mozart 1 Μαρτίου: Ακούω-Βλέπω-Παίζω Antonio Vivaldi 15 Μαρτίου: Ακούω-Βλέπω-Παίζω Wolfgang Amadeus Mozart Σχεδιασμός και επιστημονική Επιμέλεια: Gabriella Spanò Συντονισμός και παρουσίαση: Gabriella Spanò, Ρηνιώ Χρυσαδάκου Για την παρακολούθηση είναι απαραίτητη η εγγραφή των ενδιαφερομένων. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ειδικών γνώσεων. Εγγραφές: από 12 Ιανουαρίου στο χώρο της Βιβλιοθήκης (Δε, Τρ, Πε, Πα 10:00-16:45 και Τετάρτες 10:00-19:00). Πληροφορίες: 210 72.82.553, 210 72.82.571 Οι συναντήσεις του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν στον φιλόξενο Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης τις Κυριακές 1, 15 Φεβρουαρίου και 1, 15 Μαρτίου, 12:00 με 13:30

 

2 εκπαιδευτικά προγράμματα για τη μουσική για μικρούς και μεγάλους

 

Eλεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας

Ξεκίνησαν  οι εγγραφές για τους ειδικούς θεματικούς κύκλους του Ελεύθερου Εργαστηρίου Μουσικής Παιδείας. Τα νέα σεμινάρια έχουν και νέα θεματολογία, καλύπτοντας ενότητες από την Ελληνική Αρχαιότητα μέχρι τις μουσικές της Μεσογείου, και από τον χορό μέχρι τη τζαζ μουσική. Στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του, το Εργαστήρι αυτό της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής έχει πλέον καθιερωθεί ως θεσμός στη δια βίου μάθηση, κάτι που εξηγεί και την αθρόα προσέλευση συμμετεχόντων που κάθε χρόνο σημειώνεται.

 

 • Η Μουσική στην Ελληνική Αρχαιότητα. (21,28/1/2015, 17:00-19:00) Στέλιος Ψαρουδάκης, Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

• Ας δούμε τον ελληνικό χορό αλλιώς! Μια ανθρωπολογική προσέγγιση. (4,11/2/2015, 17:00-19:00) Ειρήνη Λουτζάκη, Ανθρωπολόγος του Χορού.

• Μουσικές της Μεσογείου. (18, 25/2/2015, 17:00-19:00) Μαρία Παπαπαύλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

• Τζαζ, η κλασική μουσική του σύγχρονου κόσμου. (4,11/3/2015, 17:00-19:00) Δήμος Δημητριάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Υπεύθυνος Σπουδών Τζαζ, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

 

Το Ελεύθερο Εργαστήρι Μουσικής Παιδείας απευθύνεται στο ευρύ κοινό που αγαπάει την έντεχνη μουσική και θα ήθελε να αποκτήσει γενικές γνώσεις, ώστε να την κατανοήσει και να την εκτιμήσει σε βάθος. Μπορεί επίσης να προσφέρει σφαιρική γνώση για τη μουσική σε φοιτητές ή επαγγελματίες από άλλους χώρους του πολιτισμού. Τα ειδικά σεμινάρια του κύκλου, που συνοδεύονται από οπτικοακουστικό υλικό, παρουσιάζουν καθηγητές Πανεπιστημιακών Τμημάτων Μουσικών Σπουδών, ειδικοί επιστήμονες και διακεκριμένοι καλλιτέχνες. Ο θεσμός διανύει ήδη τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας του και εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δράσεις του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής. Τα σεμινάρια διεξάγονται Τετάρτες και ώρα 17:00 έως 19:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη», η οποία προσφέρει την υποστήριξη και το πολύτιμο αρχειακό της υλικό.