Η Ποίηση της γεύσης ενός Cocktail

Η 2η φάση του WORLD CLASS BARTENDER OF THE YEAR 2015 ξεκίνησε

LifO Newsroom 6.3.2015 | 17:34

Η δεύτερη φάση των εθνικών προκριματικών του παγκόσμιου διαγωνισμού WORLD CLASS BARTENDER OF THE YEAR 2015 ξεκίνησε και η ανάδειξη των επόμενων 6 φιναλίστ bartender που θα συμπληρώσουν την τελική δωδεκάδα του ελληνικού τελικού, είναι προ των πυλών.

 

Μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν ορισμένες εξαιρετικές δημιουργίες από τους συμμετέχοντες bartender, έφτασε η σειρά της 2ης φάσης. Μέσα από δύο λαμπερές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στις 3 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα Navona του ξενοδοχείου Makedonia Palace και 4 Μαρτίου στην Αθήνα, στο Φουάρ Bar & Restaurant, παρουσιάσθηκε λεπτομερώς η 2η θεματική ενότητα με τίτλο Cocktails and the Written Word.

 

Η δημιουργία ενός cocktail δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση, αντιθέτως αποτελεί μια νέα μορφή τέχνης με πολλές και ιδιαίτερες πτυχές. Κάτι που αποδεικνύεται άλλωστε μέσα από το World Class, τον κορυφαίο θεσμό στον χώρο του bartending που προσπαθεί και κατορθώνει κάθε χρόνο να εξυψώσει την εμπειρία του fine drinking.

 

Το σκεπτικό αυτό επιβεβαιώνεται περίτρανα μέσα και από τη θεματική ενότητα της δεύτερης φάσης του φετινού διαγωνιστικού μέρους του World Class 2015 με τίτλο Cocktails and the Written Word”. Ακολουθώντας την επιτυχημένη συνταγή της δοκιμασίας του περσινού ελληνικού τελικού με τίτλο Theatrical and Stars, όπου οι bartender κλήθηκαν να δημιουργήσουν cocktail εμπνευσμένα από μία ταινία του παγκόσμιου κινηματογράφου, τώρα, στη 2η αυτή θεματική ενότητα, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να επιλέξουν, να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν μέσα από κάθε λογής λογοτεχνικά συγγράμματα, επιλέγοντας δύο της αρεσκείας του.

 

Από το “How to Mix Drinks”, 1862, του Νεοϋορκέζου Jerry Thomas, που είναι ευρέως αναγνωρισμένος ως ο συγγραφέας του πρώτου βιβλίου για κοκτέιλ, έως και το νέο κύμα βιβλίων για κοκτέιλ του 1990, που δημιουργήθηκε από τους παλιούς άρχοντες των μπαρ και των δύο πλευρών του Ατλαντικού, οι bartender θα ανακαλύψουν μια συγκλονιστικά ενδιαφέρουσα αφετηρία για τις δημιουργίες τους. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα επιλέξουν το αγαπημένο τους βιβλίο από την παγκόσμια λογοτεχνία, δημιουργώντας ένα συνδυασμό που θα τους  καθοδηγήσει με μεγαλύτερη και πλουσιότερη έμπνευση για τα επόμενα βήματα.

 

Τα luxury brands της Diageo που θα έχουν στη διάθεσή τους οι bartender στη δεύτερη αυτή φάση είναι τα λεγόμενα «λευκά» spirits. Συγκεκριμένα πρόκειται για το gin Tanqueray No. TEN ®, τις βότκες KetelOne® & Ciroc® καθώς και ολόκληρη τη σειρά της τεκίλας Don Julio ®.

 

Ένα νέο χαρακτηριστικό που προστίθεται για πρώτη φορά, είναι ο συνδυασμός όλων των παραπάνω με την εποχικότητα. Θα πρέπει λοιπόν οι συμμετέχοντες bartender, κατά τις δημιουργίες τους, να λαμβάνουν υπόψη τους την εποχή, χρησιμοποιώντας εποχικά συστατικά άνοιξης/καλοκαιριού, καθώς και αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, ποτά, που θα είναι δροσερά και ζωντανά, με ελαφριές γεύσεις, ιδανικά για αυτές τις δύο εποχές. Ουσιαστικά ζητείται το τέλειο ποτό για κατανάλωση σε υπαίθριους χώρους, όπου θα βρίσκεται μέσα σε διαφορετικά σκεύη ή δοχεία που μπορούν να καταναλώνονται στο δρόμο, να μπαίνουν σε φορητά ψυγειάκια, σε φλασκιά, κ.λπ.!

 

Επίτιμος καλεσμένος του 2ου Burst, ήταν ο Tristan Stephenson, γνωστός spirit writer και συνιδρυτής της Fluid Movement (http://www.fluid-movement.com/#!events/c20x9), μιας εταιρείας συμβούλων για τον κλάδο των cocktail, η οποία πρωτοπορεί στο μοριακό mixology. Ο Stephenson έχει αναδειχθεί “World Class Bartender of the year” το 2011 στη Μεγάλη Βρετανία και θεωρείται ένας από τους καλύτερους δημιουργούς cocktail του Λονδίνου. Ιδανικότερος για την πλαισίωση του Tristan δεν θα μπορούσε να είναι άλλος, λόγω και της θεματικής της 2ης ενότητας, από τον γνωστό συγγραφέα Αύγουστο Κορτώ, ο οποίος έδωσε το παρών και στις δύο εκδηλώσεις ώστε να περάσει τη δική του οπτική για τη συνεισφορά της λογοτεχνίας στη δημιουργικότητα των bartender. Ο ιδιαίτερα χαρισματικός Κορτώ έχει εκδώσει διηγήματα, μυθιστορήματα, ποιήματα, αρκετές νουβέλες, κείμενα για το θέατρο, καθώς κι ένα κινηματογραφικό σενάριο.

Από τη στιγμή που μιλάμε όμως για το WORLDCLASS, δεν μπορούμε να αφήσουμε απ’ έξω τις τεχνικές, τη δημιουργικότητα, την ιδιαιτερότητα της γεύσης και του αρώματος, την ορθή διαχείριση του ποτού που θα αποδίδει ισορροπία, καθώς και τις ικανότητες των bartender στην παρουσίαση. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που κρίνουν για ακόμη μια φορά το αποτέλεσμα των δημιουργιών.

 

Οι εγγραφές των bartender για τη 2η φάση του διαγωνισμού και η κατάθεση των συνταγών τους, θα ξεκινήσει στα μέσα Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του ίδιου μήνα. Όπως και στη πρώτη φάση του διαγωνισμού έτσι και τώρα, οι bartender που επιθυμούν να συμμετάσχουν, πρέπει να συμπληρώνουν τη φόρμα συμμετοχής στην πλατφόρμα www.theworldclassclub.com.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες που δεν κατάφεραν να διακριθούν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ξανά, διεκδικώντας μια θέση για τον ελληνικό τελικό. Με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης θα συμπληρωθεί η δωδεκάδα των φιναλίστ που θα συμμετάσχει στον ελληνικό τελικό τον Ιούνιο. Μόνο ένας, «ο Έλληνας πρωταθλητής για το 2015», θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Παγκόσμιο Τελικό του World Class που θα πραγματοποιηθεί στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής.

 

H «μάχη» για την ανάδειξη του κορυφαίου bartender στον κόσμο συνεχίζεται! Παρακολουθήστε την εξέλιξη της μέσα από τη σελίδα του World Class Greece στο facebook www.facebook.com/worldclassgreece αλλά και από το hashtag #worldclassgreece.